Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii
Specjalność Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 5 0,50,59zaliczenie
laboratoriaL3 5 0,50,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i immunologii zwierząt, żywienia drobiu oraz zoohigieny

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).1
T-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).2
T-L-3Badanie sekcyjne ptaków.2
5
wykłady
T-W-1Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.2
T-W-2Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.3
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Przygotowanie się do wejściówek na zajęcia laboratoryjne2
A-L-3Analiza wskazanej literatury4
A-L-4Przygotowanie się do kolokwium3
A-L-5Pisemne zaliczenie1
15
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury fachowej i tematyki wykładów5
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium4
A-W-4Pisemne zaliczenie1
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia praktyczne na fermie doświadczalnej drobiu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy w formie pisemnego (45 min.) kolokwium
S-2Ocena formująca: ocena raportów z zajęć praktycznych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
ZO_2A_W01, ZO_2A_W05C-1T-W-2, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_U01
Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
ZO_2A_U08C-1T-L-3, T-L-2, T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_K01
Student wykazuje aktywność w pracy indywidualnej i zespołowej, ma świadomość zagrożeń występujących podczas oceny zdrowotnej zwierząt
ZO_2A_K01, ZO_2A_K08C-1T-L-2, T-L-1M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_U01
Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
2,0
3,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale wyłącznie z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych. Analizuje tyko niektóre objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.4_K01
Student wykazuje aktywność w pracy indywidualnej i zespołowej, ma świadomość zagrożeń występujących podczas oceny zdrowotnej zwierząt
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność podczas realizacji zadań w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mazurkiewicz M., Choroby drobiu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005
  2. Borzemska W.B., Vademecum chorób drobiu, PWRil, Warszawa, 1984

Literatura dodatkowa

  1. Potemkowska E., Technologia przemysłowej produkcji drobiarskiej, PWRiL, Warszawa, 1983

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).1
T-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).2
T-L-3Badanie sekcyjne ptaków.2
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.2
T-W-2Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.3
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Przygotowanie się do wejściówek na zajęcia laboratoryjne2
A-L-3Analiza wskazanej literatury4
A-L-4Przygotowanie się do kolokwium3
A-L-5Pisemne zaliczenie1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury fachowej i tematyki wykładów5
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium4
A-W-4Pisemne zaliczenie1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.4_W01student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
ZO_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o metodach oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych
Treści programoweT-W-2Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.
T-W-1Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia praktyczne na fermie doświadczalnej drobiu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy w formie pisemnego (45 min.) kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.4_U01Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych
Treści programoweT-L-3Badanie sekcyjne ptaków.
T-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia praktyczne na fermie doświadczalnej drobiu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy w formie pisemnego (45 min.) kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale wyłącznie z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych. Analizuje tyko niektóre objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.4_K01Student wykazuje aktywność w pracy indywidualnej i zespołowej, ma świadomość zagrożeń występujących podczas oceny zdrowotnej zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K01Pracuje samodzielnie i w zespole, potrafi przejąć rolę lidera
ZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych
Treści programoweT-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia praktyczne na fermie doświadczalnej drobiu
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena raportów z zajęć praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność podczas realizacji zadań w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0