Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Wpływ żywienia na okrywę włosową zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wpływ żywienia na okrywę włosową zwierząt
Specjalność Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 8 1,00,59zaliczenie
laboratoriaL2 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii i anatomii
W-2Podstawowa wiedza z zakresu żywienia i utrzymania zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wpływem żywienia na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt gospodarskich i domowych
C-2Zapoznanie studentów z rodzajami okrywy włosowej u zwierząt
C-3Zapoznanie studentów z różnymi dadatkami pasowymi w celu poprawy okrywy włosowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).2
T-L-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów, kotów oraz innych zwierząt4
T-L-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych gatunkó zwierząt gospodarskich i domowych w zależności od stosowanego żywienia, na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organoleptycznej.1
7
wykłady
T-W-1Budowa skóry i włosa u różnych gatunków zwierząt; struktura i rodzaje okrywy włosowej u różnych gatunków zwierząt.1
T-W-2Podstawowe składniki pokarmowe a jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt2
T-W-3Inne czynniki środowiskowe (oprócz żywienia) mające wpływ na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt2
T-W-4Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt a jakość skóry i okrywy włosowej3
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2Studiowanie literatury4
A-L-3Przygotowanie prezentacji6
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia pisemnego ćwiczeń7
A-L-5Zaliczenie pisemne ćwiczeń2
A-L-6Konsultacje4
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie piśmiennictwa5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów8
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów5
A-W-5Konsultacje4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Próbki okrywy włosowej róznych zwierząt
M-4Preparaty mikroskopowe skóry i włosów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena ciągła pracy studenta w czasie trwania zajęć
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne prezentacji multimedialnej przygotowanej przez studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne części ćwiczeniowej
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnej części wykładowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.04_W01
Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych oraz wpyłwu diety na jakość tej okrywy
ZO_2A_W09C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.04_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
ZO_2A_U08C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_PR-B07.04_K01
Student będzie świadomy występowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u zwierząt
ZO_2A_K08C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.04_W01
Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych oraz wpyłwu diety na jakość tej okrywy
2,0
3,0Student potrafi ocenić wpływ przynajmniej jednego składniika pokarmowego na okrywę włosową
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.04_U01
Student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
2,0
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej ze względu na wpływ jednego składnika diety
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_PR-B07.04_K01
Student będzie świadomy występowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u zwierząt
2,0
3,0Student będzie w niewielkim stopniu świadomy relacji miedzy żywieniem a jakością okrywy włosowej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. SPONENBERG D.P., ROTHSCHILD M.F., Genetics of Coat Colour and Hair Texture. W: The Genetics of the Dog (red. A. Ruvinsky, J. Samson)., CABI Publishing, Oxfordshire, 2006
  2. CLUTTON-BROCK J., Origins of the dog: domestication and early history. W: The Domestic Dog, its Evolution, Behavior and Interactions With People (red. J. Serpell)., Cambridge University Press: Cambridge, 7-20, 1995
  3. Stanisław Łapiński, Iwona Guja, Anna Bendik, Charakterystyka morfometryczna włosów psów ras pierwotnych, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, t. 10, nr 4, 17-24

Literatura dodatkowa

  1. SUMANA SADHUKHAN, STUDIES ON THE EFFICACY OF ESSENTIAL FATTY ACID ON SPONTANEOUS ALOPECIA AND PRURITUS IN DOG, DEPARTMENT OF VETERINARY MEDICINE, ETHICS AND JURISPRUDENCE FACUL1Y OF VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES WEST BENGAL UNIVERSITY OF ANIMAL AND FISHERY SCIENCES, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).2
T-L-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów, kotów oraz innych zwierząt4
T-L-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych gatunkó zwierząt gospodarskich i domowych w zależności od stosowanego żywienia, na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organoleptycznej.1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Budowa skóry i włosa u różnych gatunków zwierząt; struktura i rodzaje okrywy włosowej u różnych gatunków zwierząt.1
T-W-2Podstawowe składniki pokarmowe a jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt2
T-W-3Inne czynniki środowiskowe (oprócz żywienia) mające wpływ na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt2
T-W-4Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt a jakość skóry i okrywy włosowej3
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-L-2Studiowanie literatury4
A-L-3Przygotowanie prezentacji6
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia pisemnego ćwiczeń7
A-L-5Zaliczenie pisemne ćwiczeń2
A-L-6Konsultacje4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie piśmiennictwa5
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów8
A-W-4Pisemne zaliczenie wykładów5
A-W-5Konsultacje4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.04_W01Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych oraz wpyłwu diety na jakość tej okrywy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z rodzajami okrywy włosowej u zwierząt
C-3Zapoznanie studentów z różnymi dadatkami pasowymi w celu poprawy okrywy włosowej
Treści programoweT-L-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-L-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów, kotów oraz innych zwierząt
T-L-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych gatunkó zwierząt gospodarskich i domowych w zależności od stosowanego żywienia, na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organoleptycznej.
T-W-1Budowa skóry i włosa u różnych gatunków zwierząt; struktura i rodzaje okrywy włosowej u różnych gatunków zwierząt.
T-W-2Podstawowe składniki pokarmowe a jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt
T-W-3Inne czynniki środowiskowe (oprócz żywienia) mające wpływ na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt
T-W-4Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt a jakość skóry i okrywy włosowej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Próbki okrywy włosowej róznych zwierząt
M-4Preparaty mikroskopowe skóry i włosów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła pracy studenta w czasie trwania zajęć
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne prezentacji multimedialnej przygotowanej przez studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne części ćwiczeniowej
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnej części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić wpływ przynajmniej jednego składniika pokarmowego na okrywę włosową
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.04_U01Student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych gatunków zwierząt gospodarskich i domowych, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wpływem żywienia na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt gospodarskich i domowych
C-2Zapoznanie studentów z rodzajami okrywy włosowej u zwierząt
C-3Zapoznanie studentów z różnymi dadatkami pasowymi w celu poprawy okrywy włosowej
Treści programoweT-L-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-L-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów, kotów oraz innych zwierząt
T-L-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych gatunkó zwierząt gospodarskich i domowych w zależności od stosowanego żywienia, na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organoleptycznej.
T-W-1Budowa skóry i włosa u różnych gatunków zwierząt; struktura i rodzaje okrywy włosowej u różnych gatunków zwierząt.
T-W-2Podstawowe składniki pokarmowe a jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt
T-W-4Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt a jakość skóry i okrywy włosowej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Próbki okrywy włosowej róznych zwierząt
M-4Preparaty mikroskopowe skóry i włosów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła pracy studenta w czasie trwania zajęć
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne prezentacji multimedialnej przygotowanej przez studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne części ćwiczeniowej
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnej części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej ze względu na wpływ jednego składnika diety
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_PR-B07.04_K01Student będzie świadomy występowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wpływem żywienia na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt gospodarskich i domowych
C-2Zapoznanie studentów z rodzajami okrywy włosowej u zwierząt
C-3Zapoznanie studentów z różnymi dadatkami pasowymi w celu poprawy okrywy włosowej
Treści programoweT-L-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-L-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów, kotów oraz innych zwierząt
T-L-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych gatunkó zwierząt gospodarskich i domowych w zależności od stosowanego żywienia, na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organoleptycznej.
T-W-1Budowa skóry i włosa u różnych gatunków zwierząt; struktura i rodzaje okrywy włosowej u różnych gatunków zwierząt.
T-W-2Podstawowe składniki pokarmowe a jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt
T-W-3Inne czynniki środowiskowe (oprócz żywienia) mające wpływ na jakość skóry i okrywy włosowej zwierząt
T-W-4Dodatki paszowe w żywieniu zwierząt a jakość skóry i okrywy włosowej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Próbki okrywy włosowej róznych zwierząt
M-4Preparaty mikroskopowe skóry i włosów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena ciągła pracy studenta w czasie trwania zajęć
S-2Ocena formująca: Zaliczenie ustne prezentacji multimedialnej przygotowanej przez studenta
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne części ćwiczeniowej
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemnej części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student będzie w niewielkim stopniu świadomy relacji miedzy żywieniem a jakością okrywy włosowej.
3,5
4,0
4,5
5,0