Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)
Sylabus przedmiotu Biosensory komórkowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biosensory komórkowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Magdalena Jędrzejczak-Silicka <mjedrzejczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy z biologii komóki, hodowli komórkowych i tkankowych, biologii molekularnej, biofizyki i biochemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie najważniejszych pojęć w konstrukcji i funkcji biosensorów komórkowych. |
C-2 | Prezentacja metod, w których komórki eukariotyczne, również modyfikowane genetycznie, pełnią rolę biosensorów. |
C-3 | Przedstawienie dziedzin życia i nauki, w których zastosowanie znajdują biosensory. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Znaczenie biosensorów w medycynie oraz biosensory w przemyśle spożywczym. | 6 |
T-A-2 | Zastosowanie biosensorów w ochronie środowiska. | 3 |
T-A-3 | Lizaty komórkowe jako narzędzie do badań biomedycznych. | 3 |
T-A-4 | Układy typu Lab-on-a-Chip – projektowanie i konstrukcja. | 3 |
T-A-5 | Zastosowanie układów typu Lab-on-a-Chip. | 3 |
T-A-6 | Perspektywy rozwoju biosensorów. | 1 |
T-A-7 | Zaliczenie treści wykładów i audytoriów. | 1 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Budowa biosensorów, rodzaje biosensorów. | 2 |
T-W-2 | Działanie biosensorów, elementy przetwornikowe biosensorów i parametry ich pracy. | 2 |
T-W-3 | Elektrochemiczne systemy detekcji. | 2 |
T-W-4 | Optyczne systemy detekcji. | 2 |
T-W-5 | Sensory chemiczne do wykrywania bioanalitów. | 1 |
T-W-6 | Przykłady zastosowań biosensorów. | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych. | 20 |
A-A-2 | Analiza wskazanej literatury. | 18 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia treści zajęć audytoryjnych. | 20 |
A-A-4 | konsultacje | 2 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury fachowej. | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów. | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. |
M-2 | Wyjaśnienie. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń audytoryjnych w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_W01 Student zna pojęcie biosensorów i biosensorów komórkowych. Potrafi przedstawić ich ogólną budowę i funkcjonowanie. | BT_1A_W16 | — | — | C-1, C-3 | T-A-4, T-A-3, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_U01 Strudent ma umiejętności wyjąsnienie zasad działania biosensorów i wskazania dziedzin, w których się je wykorzystuje. | BT_1A_U05 | — | — | C-2 | T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-W-6 | M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_K01 Ma świadomość możliwości wykorzystania podstawowych procesów biologicznych w monitorowaniu parametrów środkowiska/ orgaznizmów żywych. | BT_1A_K06 | — | — | C-3 | T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-A-6, T-W-6 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_W01 Student zna pojęcie biosensorów i biosensorów komórkowych. Potrafi przedstawić ich ogólną budowę i funkcjonowanie. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował podstawowy materiał programowy. Przyswoił zasadnicze treści programowe, ale popełnia wiele błędów w zakresie wyrażania wiedzy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_U01 Strudent ma umiejętności wyjąsnienie zasad działania biosensorów i wskazania dziedzin, w których się je wykorzystuje. | 2,0 | |
3,0 | Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_BT-S-O15.1_K01 Ma świadomość możliwości wykorzystania podstawowych procesów biologicznych w monitorowaniu parametrów środkowiska/ orgaznizmów żywych. | 2,0 | |
3,0 | Student nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów zleconego zadania, nie operuje wiedzą kontekstową. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kalinowski S., Elektrochemia membran lipidowych. Od błon komórkowych do biosensorów., Wydawnictwo UWM, Olsztyn, 2004
- Brzózka Z., Wróblewski W., Sensory chemiczne., Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1999
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności., Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2001
Literatura dodatkowa
- Brzózka Z., Mikrobioanalityka., Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2009