Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)

Sylabus przedmiotu Diagnostyka parazytologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diagnostyka parazytologiczna
Specjalność Bioinżynieria
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zoologii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami parazytologicznymi.
C-2Zapoznanie studenta z drogami przenoszenia oraz sposobami zapobiegania parazytozom.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Źródła zarażenia tasiemczycami. Zapobieganie, wykrywanie, zwalczanie.2
T-A-2Metody wykrwania Trichinella sp.4
T-A-3Toxoplasma gondii (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-4Cryptosporidium sp. (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-5Giardia (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-6Glistnica (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)3
15
wykłady
T-W-1Podstawowe terminy parazytologiczne. Oddziaływanie pasożytów i żywicieli.2
T-W-2Potencjalny wpływ chorób zwierząt na zdrowie człowieka.2
T-W-3Żywność jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi3
T-W-4Wpływ przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych na występowanie parazytoz pokarmowych.2
T-W-5Woda jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi3
T-W-6Włośnica - inwazja pasożytnicza obligatoryjnie rejestrowane w Unii Europejskiej3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo z zajęciach audytoryjnych.15
A-A-2Samodzielna praca ze wskazanymi materiałami.5
A-A-3Opanowanie treści ćwiczeń audytoryjnych.10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielna praca z literaturą fachową.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tresci wykładów.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady multimedialne
M-2Ćwiczenia z użyciem pomocy naukowych (filmy, preparaty mikroskopowe)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne treści wykladów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: obserwacja

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_W01
Student posiada wiedzę na temat dróg przenoszenia i zapobiegania infekcjom pasożytniczym.
BT_2A_W06, BT_2A_W11C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_U01
Student umie rozpoznać i zdefiniować źródła zarażenia inwazjami pasożytniczymi w środowisku, surowcach i produktach żywnościowych.
BT_2A_U04, BT_2A_U05C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-4M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_K01
Student ma świadomość zagrożeń parazytologicznych wynikających z wyborem nieodpowiedniej jakości surowca do produkcji żywności.
BT_2A_K03C-1T-W-3, T-W-2, T-W-6, T-W-4M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_W01
Student posiada wiedzę na temat dróg przenoszenia i zapobiegania infekcjom pasożytniczym.
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_U01
Student umie rozpoznać i zdefiniować źródła zarażenia inwazjami pasożytniczymi w środowisku, surowcach i produktach żywnościowych.
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O3.2_K01
Student ma świadomość zagrożeń parazytologicznych wynikających z wyborem nieodpowiedniej jakości surowca do produkcji żywności.
2,0
3,0W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę w sposób nieudolny na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań)
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kadłubowski R., Kurnatowska A., Zarys parazytologii lekarskiej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1999
  2. Buczek A., Choroby pasożytnicze, epidemiologia, diagnostyka, objawy, Koliber – Oficyna Wydawnicza Fundacji na Rzecz Zwalczania Kleszczy i Profilaktyki w Chorobach Odkleszczowych, Lublin, 2005
  3. Gundłach J., Sadzikowski A., Parazytologia i parazytozy zwierząt, PWRiL, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Kuźna-Grygiel W., Kołodziejczyk L., Przewodnik do ćwiczeń z parazytologii lekarskiej, Wydawnictwo PAM, Szczecin, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Źródła zarażenia tasiemczycami. Zapobieganie, wykrywanie, zwalczanie.2
T-A-2Metody wykrwania Trichinella sp.4
T-A-3Toxoplasma gondii (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-4Cryptosporidium sp. (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-5Giardia (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)2
T-A-6Glistnica (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe terminy parazytologiczne. Oddziaływanie pasożytów i żywicieli.2
T-W-2Potencjalny wpływ chorób zwierząt na zdrowie człowieka.2
T-W-3Żywność jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi3
T-W-4Wpływ przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych na występowanie parazytoz pokarmowych.2
T-W-5Woda jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi3
T-W-6Włośnica - inwazja pasożytnicza obligatoryjnie rejestrowane w Unii Europejskiej3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo z zajęciach audytoryjnych.15
A-A-2Samodzielna praca ze wskazanymi materiałami.5
A-A-3Opanowanie treści ćwiczeń audytoryjnych.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Samodzielna praca z literaturą fachową.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tresci wykładów.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O3.2_W01Student posiada wiedzę na temat dróg przenoszenia i zapobiegania infekcjom pasożytniczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W06posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
BT_2A_W11posiada poszerzoną wiedzę na temat wpływu biotechnologii na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami parazytologicznymi.
C-2Zapoznanie studenta z drogami przenoszenia oraz sposobami zapobiegania parazytozom.
Treści programoweT-A-1Źródła zarażenia tasiemczycami. Zapobieganie, wykrywanie, zwalczanie.
T-A-2Metody wykrwania Trichinella sp.
T-A-3Toxoplasma gondii (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-4Cryptosporidium sp. (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-5Giardia (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-6Glistnica (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-W-1Podstawowe terminy parazytologiczne. Oddziaływanie pasożytów i żywicieli.
T-W-3Żywność jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi
T-W-2Potencjalny wpływ chorób zwierząt na zdrowie człowieka.
T-W-5Woda jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi
T-W-6Włośnica - inwazja pasożytnicza obligatoryjnie rejestrowane w Unii Europejskiej
T-W-4Wpływ przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych na występowanie parazytoz pokarmowych.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne
M-2Ćwiczenia z użyciem pomocy naukowych (filmy, preparaty mikroskopowe)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne treści wykladów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O3.2_U01Student umie rozpoznać i zdefiniować źródła zarażenia inwazjami pasożytniczymi w środowisku, surowcach i produktach żywnościowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U04analizuje czynniki wpływające na produkcję, jakość i bezpieczeństwo żywności; analizuje czynniki wpływające na środowisko przyrodnicze; określa wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska naturalnego i bioróżnorodności
BT_2A_U05potrafi indywidualnie lub w grupie zaprojektować i zrealizować proces eksperymentalny, w tym przeprowadzić pomiary, znajdujące zastosowanie w biotechnologii; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski; prowadzi dyskusję w oparciu o samodzielnie zdobytą wiedzę posługując się językiem specjalistycznym
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami parazytologicznymi.
C-2Zapoznanie studenta z drogami przenoszenia oraz sposobami zapobiegania parazytozom.
Treści programoweT-A-1Źródła zarażenia tasiemczycami. Zapobieganie, wykrywanie, zwalczanie.
T-A-2Metody wykrwania Trichinella sp.
T-A-3Toxoplasma gondii (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-4Cryptosporidium sp. (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-5Giardia (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-A-6Glistnica (źródła zarazenia, wykrywanie, diagnostyka)
T-W-1Podstawowe terminy parazytologiczne. Oddziaływanie pasożytów i żywicieli.
T-W-3Żywność jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi
T-W-2Potencjalny wpływ chorób zwierząt na zdrowie człowieka.
T-W-5Woda jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi
T-W-6Włośnica - inwazja pasożytnicza obligatoryjnie rejestrowane w Unii Europejskiej
T-W-4Wpływ przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych na występowanie parazytoz pokarmowych.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne
M-2Ćwiczenia z użyciem pomocy naukowych (filmy, preparaty mikroskopowe)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne treści wykladów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O3.2_K01Student ma świadomość zagrożeń parazytologicznych wynikających z wyborem nieodpowiedniej jakości surowca do produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K03ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami parazytologicznymi.
Treści programoweT-W-3Żywność jako potencjalne źródło zarażenia człowieka chorobami pasożytniczymi
T-W-2Potencjalny wpływ chorób zwierząt na zdrowie człowieka.
T-W-6Włośnica - inwazja pasożytnicza obligatoryjnie rejestrowane w Unii Europejskiej
T-W-4Wpływ przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych na występowanie parazytoz pokarmowych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia z użyciem pomocy naukowych (filmy, preparaty mikroskopowe)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: obserwacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę w sposób nieudolny na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań)
3,5
4,0
4,5
5,0