Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
Sylabus przedmiotu Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka z uz | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego | ||
Specjalność | technologia i biotechnologia żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 5 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy mikrobiologii i biotechnologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów | 6 |
T-L-2 | Techiki otrzymywania biopreparatów | 6 |
T-L-3 | Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów | 2 |
T-L-4 | Podstawy technologi wybranych bioproduktów | 2 |
T-L-5 | Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów | 4 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów | 1 |
T-W-2 | Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu | 2 |
T-W-3 | Podział biopreparatów | 2 |
T-W-4 | Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów | 3 |
T-W-5 | Biopreparaty nowej generacji | 1 |
T-W-6 | Techniki otrzymywania biopreparatów | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Konsultacje z prowadzącycm zajęcia | 5 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej | 5 |
A-L-3 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | Samodzielny przegląd literatury | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_W01 Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia. | TZiZu_2A_W03, TZiZu_2A_W14, TZiZu_2A_W05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_U01 Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania. | TZiZu_2A_U06, TZiZu_2A_U08, TZiZu_2A_U16, TZiZu_2A_U02, TZiZu_2A_U15, TZiZu_2A_U09, TZiZu_2A_U03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_K01 Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu. | TZiZu_2A_K01, TZiZu_2A_K02, TZiZu_2A_K03, TZiZu_2A_K04 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_W01 Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia. | 2,0 | student nie potrafi wykorzystać narzędzi badawcze omawiane na zajęciach |
3,0 | student na poziomie dostetycznym potrafi dobrać narzędzia badawcze omawiane na zajęciach | |
3,5 | student poprawnie wykorzystuje poznane narzędzia badawcze w celu przeprowadzenia doświadczenia | |
4,0 | student poprawnie wykorzystuje narzędzia badawcze omawiane na zajęciach oraz potrafi przeanalizować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz | |
4,5 | student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki oraz wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz | |
5,0 | student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz oraz na ich podstawie samodzielnie dobrać technikę z ewentulną modyfikacją metodyczną dzięki czemu dokona rozwiązania określonego problemu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_U01 Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania. | 2,0 | student nie potrafi zaprezentować wyników przeprowadzonych analiz |
3,0 | student prezentuje wyniki bez samodzielnej umiejętności ich interpretacji | |
3,5 | student prezentuje wyniki oraz samodzielnie je interpretuje | |
4,0 | student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje | |
4,5 | student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy | |
5,0 | student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZu_2A_Gr1-9tibz_K01 Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość szerzenia wiedzy na temat stosowania różnych preparatów pochodzenia mikrobiologicznego, ale samodzielnie nie potrafi wskazać ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003