Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 1,00,50egzamin
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej2
T-L-2Izolacja DNA4
T-L-3Oczyszczanie DNA2
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks2
T-L-5Elektroforeza agarozowa3
T-L-6Przygląd internetowych baz danych2
15
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów8
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Praca własna studenta15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11C-1T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-7, T-W-6, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
TZZ_1A_U06, TZZ_1A_U09C-1T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-L-3, T-L-4, T-L-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
TZZ_1A_K04C-1T-W-2, T-W-5, T-W-9, T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Znajomość podstawowych zagadnień i praktycznych zastosowań biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę dotyczącą technik stosowanych w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0ma podstawową zdolnośc stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej2
T-L-2Izolacja DNA4
T-L-3Oczyszczanie DNA2
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks2
T-L-5Elektroforeza agarozowa3
T-L-6Przygląd internetowych baz danych2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów8
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Praca własna studenta15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_W01Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów ich roli i wpływu na jakość zdrowotną żywności oraz ich udziału w procesach technologicznych. Zna związki pomiędzy wyjściową jakością mikrobiologiczną surowca, parametrami procesów technologicznych oraz higieną i jakością mikrobiologiczną produktu. Posiada podstawową wiedzę na temat patogenów występujących w żywności.
TZZ_1A_W11Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska, oraz skutki antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku w zależności od jego charakteru oraz wiedzę na temat monitoringu środowiska.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość podstawowych zagadnień i praktycznych zastosowań biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U06Posługuje się poprawną nomenklaturą i terminologią chemiczną potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. 1,2,8,
TZZ_1A_U09Potrafi posługiwać się terminologią mikrobiologiczną, dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać organizmy pasożytnicze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-L-3Oczyszczanie DNA
T-L-4Przygotowanie PCR multipleks
T-L-2Izolacja DNA
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę dotyczącą technik stosowanych w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową zdolnośc stosowania nabytej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0