Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)

Sylabus przedmiotu Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Balejko <Jerzy.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 18 2,00,50egzamin
laboratoriaL1 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z geometrii, algebry, fizyki , chemii
W-2Umiejętność posługiwania się przyrządami kreślarskimi

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
C-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
C-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
C-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie1
T-L-2Przekroje części maszyn2
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn1
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych2
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)1
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania1
T-L-7Płaski stan naprężeń2
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych2
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących3
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność3
18
wykłady
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.1
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego2
T-W-3Przekroje części maszyn2
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn1
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn2
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego1
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.2
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce1
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,2
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci2
T-W-11Podstawy termodynamiki2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2konsulacje z prowadzącym5
A-L-3studiowanie literatury13
A-L-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych25
61
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje z prowadzącym8
A-W-3przygotowanie do egzaminu35
61

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_W01
Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
TZZ_1A_W03, TZZ_1A_W08C-1T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-5, T-L-10, T-L-9, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2
TZZ_1A_C1_W02
Zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
TZZ_1A_W08C-2T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-1, T-L-2, T-L-3, T-L-10M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_U01
Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
TZZ_1A_U03, TZZ_1A_U04, TZZ_1A_U27, TZZ_1A_U28C-3T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-5, T-L-10, T-L-9, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2
TZZ_1A_C1_U02
Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U03, TZZ_1A_U04, TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U06, TZZ_1A_U27, TZZ_1A_U28, TZZ_1A_U29C-4T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-5, T-L-10, T-L-9, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C1_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
TZZ_1A_K02, TZZ_1A_K03, TZZ_1A_K04, TZZ_1A_K05, TZZ_1A_K06C-4, C-1, C-3, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-11, T-W-7, T-W-6, T-W-10, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-5, T-L-10, T-L-9, T-L-6M-1, M-2S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_W01
Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
2,0Student nie posiada podstawowej "wiedzy inżynierskiej".
3,0Student posiada podstawową "wiedzę inżynierską", ale z licznymi brakami.
3,5Student posiada podstawową "wiedzę inżynierską", ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student posiada dobrą podstawową "wiedzę inżynierską".
4,5Student posiada bardzo dobrą podstawową "wiedzę inżynierską".
5,0Student posiada znakomitą podstawową "wiedzę inżynierską".
TZZ_1A_C1_W02
Zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
2,0Student nie zna budowy ani zasad działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
3,0Student zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale z licznymi brakami.
3,5Student zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
4,0Student dobrze zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
4,5Student bardzo dobrze zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
5,0Student znakomicie zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_U01
Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
2,0Student nie potrafi konstruować podstawowych elementów maszyn.
3,0Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
4,5Student bardzo dobrze potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
5,0Student znakomicie potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
TZZ_1A_C1_U02
Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
2,0Student nie potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
3,0Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych), ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych), ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
4,5Student bardzo dobrze potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
5,0Studentznakomicie potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C1_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
2,0Student nie ma świadomości swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,0Student ma częściową świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,5Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
4,0Student ma świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
4,5Student ma znaczną świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
5,0Student ma pełną świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.

Literatura podstawowa

  1. Chwiej M., Maszynoznawstwo ogólne., PWN, 1979
  2. Chwiej M., Aparatura przemysłu spożywczego, PWN, Warszawa, 1984
  3. Kawka T., Balejko J. i in., Maszynoznawstwo ogólne., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie. Skrypt dla studentów AR w Szczecinie., Szczecin, 1982
  4. Kawka T., Balejko J., i in., Zeszyt do ćwiczeń z rysunku technicznego, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie., Szczecin, 1982
  5. Dobrzański T., Rysunek Techniczny Maszynowy., Wydawnictwa Naukowo Techniczne., Warszawa, 1990
  6. Praca zbiorowa., Mały Poradnik Mechanika t I i II., Wydawnictwa Naukowo Techniczne., Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Dietrich J. i in., Podstawy konstrukcji Maszyn. Cz. I, II, III., WNT., Waeszawa, 2009
  2. Kawka T., Balejko J., Kolbiarz A. i in., Przewodnik metodyczny do ćwiczeń z maszynoznawstwa ogólnego., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie. Skrypt dla studentów AR w Szczecinie, Szczecin, 1977

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie1
T-L-2Przekroje części maszyn2
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn1
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych2
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)1
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania1
T-L-7Płaski stan naprężeń2
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych2
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących3
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność3
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.1
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego2
T-W-3Przekroje części maszyn2
T-W-4Wymiarowanie elementów maszyn1
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn2
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego1
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.2
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce1
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,2
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci2
T-W-11Podstawy termodynamiki2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach18
A-L-2konsulacje z prowadzącym5
A-L-3studiowanie literatury13
A-L-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych25
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje z prowadzącym8
A-W-3przygotowanie do egzaminu35
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_W01Posiada wiedzę z podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W03Ma podstawowa wiedzę w zakresie fizyki obejmującą mechanikę, termodynamikę, optykę, elektryczność i magnetyzm, elementy fizyki jądrowej i podstawy spektroskopii.
TZZ_1A_W08Zna zasady i prawa leżące u podstaw inżynierii procesowej. Posiada znajomość podstawowych pojęć i terminologii niezbędnych w inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwie. Ma podstawową wiedzę związaną z materiałami, rozwiązaniami konstrukcyjnymi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowaniem, eksploatacją linii technologicznych i procesów w przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
Treści programoweT-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,
T-W-11Podstawy termodynamiki
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-2Przekroje części maszyn
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych
T-L-7Płaski stan naprężeń
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada podstawowej "wiedzy inżynierskiej".
3,0Student posiada podstawową "wiedzę inżynierską", ale z licznymi brakami.
3,5Student posiada podstawową "wiedzę inżynierską", ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student posiada dobrą podstawową "wiedzę inżynierską".
4,5Student posiada bardzo dobrą podstawową "wiedzę inżynierską".
5,0Student posiada znakomitą podstawową "wiedzę inżynierską".
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_W02Zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W08Zna zasady i prawa leżące u podstaw inżynierii procesowej. Posiada znajomość podstawowych pojęć i terminologii niezbędnych w inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwie. Ma podstawową wiedzę związaną z materiałami, rozwiązaniami konstrukcyjnymi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowaniem, eksploatacją linii technologicznych i procesów w przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,
T-W-11Podstawy termodynamiki
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-2Przekroje części maszyn
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna budowy ani zasad działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
3,0Student zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale z licznymi brakami.
3,5Student zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
4,0Student dobrze zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
4,5Student bardzo dobrze zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
5,0Student znakomicie zna budowę i zasady działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego, ale ze znacznymi brakami.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_U01Potrafi konstruować podstawowe elementów maszyn.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZZ_1A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZZ_1A_U27Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia procesu technologicznego związanego z przetwórstwem żywności.
TZZ_1A_U28Potrafi zaprojektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
Treści programoweT-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,
T-W-11Podstawy termodynamiki
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-2Przekroje części maszyn
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych
T-L-7Płaski stan naprężeń
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi konstruować podstawowych elementów maszyn.
3,0Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn, ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn, ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
4,5Student bardzo dobrze potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
5,0Student znakomicie potrafi konstruować podstawowe elementy maszyn.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_U02Potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZZ_1A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
TZZ_1A_U06Posługuje się poprawną nomenklaturą i terminologią chemiczną potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. 1,2,8,
TZZ_1A_U27Potrafi dobrać maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia procesu technologicznego związanego z przetwórstwem żywności.
TZZ_1A_U28Potrafi zaprojektować linie technologiczne dobierając adekwatne do danego procesu maszyny i urządzenia.
TZZ_1A_U29Posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Cel przedmiotuC-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
Treści programoweT-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,
T-W-11Podstawy termodynamiki
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-2Przekroje części maszyn
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych
T-L-7Płaski stan naprężeń
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
3,0Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych), ale z licznymi błędami.
3,5Student potrafi w praktyce równocześnie wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych), ale ze znacznymi niedociągnięciami.
4,0Student dobrze potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
4,5Student bardzo dobrze potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
5,0Studentznakomicie potrafi w praktyce wykorzystać wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C1_K01Ma świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K02Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
TZZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz określić priorytety służące realizacji określonych zadań.
TZZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
TZZ_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-4Praktyczne opanowanie umiejętności równoczesnego wykorzystania wiadomości uzyskanych z różnych dziedzin (rysunku technicznego, mechaniki, materiałoznawstwa, wytrzymałości materiałów, technik wytwarzania i innych).
C-1Przekazanie podstaw szeroko rozumianej "wiedzy inżynierskiej".
C-3Ukształtowanie podstawowych umiejętności konstruowania elementów maszyn.
C-2Zapoznanie studentów z budową i zasadami działania wybranych grup maszyn przemysłu spożywczego.
Treści programoweT-W-4Wymiarowanie elementów maszyn
T-W-5AutoCad jako narzędzie do tworzenia rysunków części maszyn
T-W-8Podział i budowa sprzęgieł, hamulce
T-W-9Przekładnie mechaniczne, pompy, napędy hydrauliczne,
T-W-11Podstawy termodynamiki
T-W-7Połączenia części maszyn: Połączenia nierozłączne, rozłączne, łożyskowania, wały i osie.
T-W-6Materiały stosowane do budowy maszyn i urzadzeń przemysłu spożywczego
T-W-10Podstawy wytrzymałości materiałów i teorii sprężystosci
T-W-2Rysunek techniczny: zasady rzutowania prostokątnego
T-W-1Definicje podstawowe, podział oraz podstawowe cechy i parametry maszyn ze szczególnym uwzględnieniem maszyn technologicznych.
T-L-1Rysunek techniczny - zasady odwzorowania części maszyn na płaszczyznie
T-L-2Przekroje części maszyn
T-L-4Pojęcie naprężenia, składowe stanu naprężenia,momenty zginające i sły podłużne w płaskich układach prętowych
T-L-7Płaski stan naprężeń
T-L-8Techniczne przypadki obliczania połączeń ścinanych
T-L-3Wymiarowanie elementów maszyn
T-L-5Zginanie prętów prostych (belek)
T-L-10Pompy tłokowe i wirowe: wysokość ssania, tłoczenia i podnoszenia, wydajność i sprawność
T-L-9Kinematyka przekładni zębatych: przełożenie przekładni stałej, moc przenoszona przez przekładnię, moment obrotowy, sprawność przekładni, siły dociskające, szerokość wińcow kół współpracujących
T-L-6Rozciąganie i ściskanie osiowe; siła podłuzna, odkształcenie, naprężenie, energia rozciągania i ściskania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Egzamin.
S-1Ocena formująca: Ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie średniej ocen z poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,0Student ma częściową świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
3,5Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
4,0Student ma świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
4,5Student ma znaczną świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.
5,0Student ma pełną świadomość swojej wiedzy i praktycznych umiejętności inżynierskich.