Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-4Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej4
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-6Quorum sensing2
T-W-7Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-8Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu30
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
MS_1A_W09C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
MS_1A_U04C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
MS_1A_K01, MS_1A_K04C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-9M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_W01
Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_U01
Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-1_K01
Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
  2. Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego4
T-L-2Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych bakterii fermentacji mlekowej6
T-L-3Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych4
T-L-4Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów4
T-L-5Modele prognostyczne2
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej3
T-L-7Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów3
T-L-8Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej4
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila2
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym4
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja4
T-W-6Quorum sensing2
T-W-7Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji4
T-W-8Pozyskiwanie wybranych biopreparatów2
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu4
T-W-10Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2studiowanie literatury konsultacje naukowe30
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_W01Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W09Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_U01Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Posiada podstawową umiejętność oceny jakości surowców, produktów i materiałów technicznych oraz wyboru właściwego oprzyrządowania, technik biotechnologicznych oraz przeprowadzania bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-7Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność technik używanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-1_K01Ma świadomość znacznia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
T-W-4Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-2Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-7Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji
T-W-9Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma udowodnioną zdolność z zakresie podstawowym stosowania wiedzy i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0