Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki mikrobiologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 45 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.3
T-L-2Techniki sterylizacji.4
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.3
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.5
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.4
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.3
T-L-7Kalibracja pipet automatycznych.3
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe5
T-L-9Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody NPL, miano.5
T-L-10Kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Dobór szczepów kontrolnych.7
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
MS_1A_W04, MS_1A_W12C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-1, S-2
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
MS_1A_W04, MS_1A_W12C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
MS_1A_U02C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
MS_1A_U02C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
MS_1A_K01C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
MS_1A_K01, MS_1A_K03C-1T-L-6, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-11M-1S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Literatura podstawowa

  1. Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Białystok, Lublin, 2000
  2. Buczek J., Mikrobiologia dla biologów, Białystok, Lublin, 1995
  3. Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
  4. Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
  5. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, PWN, Warszawa, 1984
  6. Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2001
  2. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.3
T-L-2Techniki sterylizacji.4
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.3
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.5
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.4
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.3
T-L-7Kalibracja pipet automatycznych.3
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe5
T-L-9Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody NPL, miano.5
T-L-10Kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Dobór szczepów kontrolnych.7
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.3
45

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_W01Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W12Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczegółności laboratoriów mikrobiologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_W02Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W12Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczegółności laboratoriów mikrobiologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_U01Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_U02Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_K01Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_K02Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu