Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Chów ślimaków w Polsce i na świecie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów ślimaków w Polsce i na świecie
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 2,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zoologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z helikulturą, jako formą działalności rolniczej z zakresu użytkowania zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Gatunki i odmiany jadalne ślimaków lądowych (rodzina HELICIDAE , rodzaj HELIX oraz rodzina ACHATINIDAE , rodzaj ACHATINA).1
T-A-2Wymogi jakie należy spełnić rozpoczynając chów ślimaków. Metody produkcji winniczków towarowych. Warunki skupu, termin i rynek zbytu ślimaków2
T-A-3Systemy hodowli i utrzymania ślimaków w poszczególnych cyklach1
T-A-4Mieszany system hodowli ślimaka szarego jako optymalny w polskich warunkach klimatycznych i gospodarczych1
T-A-5Żywienie ślimaków (pasze podstawowe, dodatki paszowe). Znaczenie wody na plantacji ślimaków.1
T-A-6Potrawy ze ślimaków, historia i tradycje w Polsce i na świecie1
7
wykłady
T-W-1Historia chowu i spożywania mięsa ślimaków w Polsce i na świecie1
T-W-2Planowania wielkości i jakości produkcji ślimaków w systemie konwencjonalnym i ekologicznym1
T-W-3Technologie produkcji fermowej (zagrody szklarniowe i polowe). Harmonogram prac na fermie ślimaków2
T-W-4Wskaźniki reprodukcji fermowej winniczka (stadia rozwojowe winniczka odpowiadające poszczególnym etapom produkcji fermowej)1
T-W-5Produkty: mięso, jaja, kawior, śluz ślimaka. Skład chemiczny i walory mięsa winniczka1
T-W-6Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Czytanie wyznaczonej literatury14
A-A-3Przygotowanie się do sprawdzianu zaliczającego14
A-A-4Samodzielne przygotowanie prezentacji15
A-A-5Konsultacje7
A-A-6Zaliczenie pisemne ćwiczeń3
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach8
A-W-2Samodzielne poszukiwanie materiałów na temat chowu ślimaków9
A-W-3Studiowanie wyznaczonej literatury5
A-W-4Konsultacje7
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Film
M-3ćwiczenia przedmiotowe
M-4Wykład informacyjny z użyciem komputera
M-5Wykład konwersatoryjny z użyciem komputera
M-6Film dydyaktyczny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisany na ostatnich zajęciach
S-2Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji z wybranej tematyki
S-3Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_W03
Student rozpoznaje i charakteryzuje gatunki i technologie utrzymania lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie.
ZO_1A_W01, ZO_1A_W10C-1T-W-3, T-A-4, T-A-1, T-A-3M-4, M-5S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_U02
Student planuje i opracowuje pod kierunkiem prowadzącego harmonogram prac i zasady funkcjonowania fermy ślimaków
ZO_1A_U08, ZO_1A_U17C-1T-W-2, T-W-4, T-A-5M-5S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_K02
Student jest zorientowany i otwarty na poznawanie i rozwój niszowch kierunków w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
ZO_1A_K01, ZO_1A_K02C-1T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-A-6, T-A-2M-6, M-5S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_W03
Student rozpoznaje i charakteryzuje gatunki i technologie utrzymania lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie.
2,0Student nie rozpoznaje gatunków ślimaków wykorzystywanych w helikulturze
3,0Student rozpoznaje ale nie charakteryzuje ślimaków lądowych Polski i świata wykorzystywanych w helikulturze.
3,5Student rozpoznaje i charakteryzuje niektóre ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze.
4,0Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze.
4,5Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze, charakteryzuje technologie utrzymania niektórych gatunków
5,0Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze i charakteryzuje technologie utrzymania ślimaków

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_U02
Student planuje i opracowuje pod kierunkiem prowadzącego harmonogram prac i zasady funkcjonowania fermy ślimaków
2,0Student nie umie zaplanować i opracować harmonogramu prac na fermie oraz nie zna zasad funkcjonowanie fermy ślimaków
3,0Student umie zaplanować i w niewielkim zakresie umie opracować harmonogram prac na fermie
3,5Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i w niewielkim zakresie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
4,0Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
4,5Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
5,0Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i bardzo dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O6.2_K02
Student jest zorientowany i otwarty na poznawanie i rozwój niszowch kierunków w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
2,0Student nie jest zorientowany ani otwart na poznawanie możliwości rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
3,0Student jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
3,5Student jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
4,0Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
4,5Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
5,0Student jest bardzo dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności

Literatura podstawowa

  1. Sowiński G., Wąsowski R., Chów ślimaków, Wyd. Uniw.Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2000
  2. Skalmowski G., Wąsowski R., Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniu i na użytkach zielonych, Wydawnictwo UWM, Olsztyn, 2014
  3. Ligaszewski M., Podstawy biologii i technologii hodowlanej ślimaków jadalnych w warunkach krajowych., IZ PIB Balice, IZ PIB Balice, 2009, Broszura upowszechnieniowa nr 6/2009
  4. Ligaszewski M., Łysak A., Mach - Paluszkiewicz Z., Zasady hodowli i chowu fermowego ślimaka winniczka (Helix pomatia L.), IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Instrukcja wdrożeniowa Nr i-12/2008
  5. Ligaszewski M., Łysak A., Mach - Paluszkiewicz Z., Hodowla i chów fermowy ślimaka winniczka (Helix pomatia L.) – chów czysty i polikultura ze ślimakiem szarym (Helix aspersa L.), IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Broszura upowszechnieniowa Nr b-3/2008
  6. Łysak A., Mach-Paluszkiewicz Z., Ligaszewski M., Jakość produkcji ślimaków jadalnych Helix aspersa maxima w różnych systemach wychowu fermowego., Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 8:187-191, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Herczek A., Gorczyca J., Ślimaki lądowe Polski. Atlas i klucz., Kubajak, Kraków, 2000
  2. Wiktor A., Ślimaki lądowe Polski, Mantis, Olsztyn, 2004
  3. Ligaszewski M. 2008, Opracowanie metody oceny jakości produkcji ślimaków jadalnych z gatunku Helix aspersa z różnych warunków hodowlanych i środowiskowych na podstawie analizy cech jakościowych i ilościowych ich muszli., IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Broszura upowszechnieniowa Nr b-9/2008
  4. Szkucik K., Ziomek M., Maćkowiak-Dryka M., Paszkiewicz W, Ślimaki jadalne – użytkowość, wartość odżywcza i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta., Życie Weterynaryjne 86 (8): 631-635., 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Gatunki i odmiany jadalne ślimaków lądowych (rodzina HELICIDAE , rodzaj HELIX oraz rodzina ACHATINIDAE , rodzaj ACHATINA).1
T-A-2Wymogi jakie należy spełnić rozpoczynając chów ślimaków. Metody produkcji winniczków towarowych. Warunki skupu, termin i rynek zbytu ślimaków2
T-A-3Systemy hodowli i utrzymania ślimaków w poszczególnych cyklach1
T-A-4Mieszany system hodowli ślimaka szarego jako optymalny w polskich warunkach klimatycznych i gospodarczych1
T-A-5Żywienie ślimaków (pasze podstawowe, dodatki paszowe). Znaczenie wody na plantacji ślimaków.1
T-A-6Potrawy ze ślimaków, historia i tradycje w Polsce i na świecie1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia chowu i spożywania mięsa ślimaków w Polsce i na świecie1
T-W-2Planowania wielkości i jakości produkcji ślimaków w systemie konwencjonalnym i ekologicznym1
T-W-3Technologie produkcji fermowej (zagrody szklarniowe i polowe). Harmonogram prac na fermie ślimaków2
T-W-4Wskaźniki reprodukcji fermowej winniczka (stadia rozwojowe winniczka odpowiadające poszczególnym etapom produkcji fermowej)1
T-W-5Produkty: mięso, jaja, kawior, śluz ślimaka. Skład chemiczny i walory mięsa winniczka1
T-W-6Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Czytanie wyznaczonej literatury14
A-A-3Przygotowanie się do sprawdzianu zaliczającego14
A-A-4Samodzielne przygotowanie prezentacji15
A-A-5Konsultacje7
A-A-6Zaliczenie pisemne ćwiczeń3
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach8
A-W-2Samodzielne poszukiwanie materiałów na temat chowu ślimaków9
A-W-3Studiowanie wyznaczonej literatury5
A-W-4Konsultacje7
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O6.2_W03Student rozpoznaje i charakteryzuje gatunki i technologie utrzymania lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W01wykazuje ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z helikulturą, jako formą działalności rolniczej z zakresu użytkowania zwierząt
Treści programoweT-W-3Technologie produkcji fermowej (zagrody szklarniowe i polowe). Harmonogram prac na fermie ślimaków
T-A-4Mieszany system hodowli ślimaka szarego jako optymalny w polskich warunkach klimatycznych i gospodarczych
T-A-1Gatunki i odmiany jadalne ślimaków lądowych (rodzina HELICIDAE , rodzaj HELIX oraz rodzina ACHATINIDAE , rodzaj ACHATINA).
T-A-3Systemy hodowli i utrzymania ślimaków w poszczególnych cyklach
Metody nauczaniaM-4Wykład informacyjny z użyciem komputera
M-5Wykład konwersatoryjny z użyciem komputera
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji z wybranej tematyki
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozpoznaje gatunków ślimaków wykorzystywanych w helikulturze
3,0Student rozpoznaje ale nie charakteryzuje ślimaków lądowych Polski i świata wykorzystywanych w helikulturze.
3,5Student rozpoznaje i charakteryzuje niektóre ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze.
4,0Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze.
4,5Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze, charakteryzuje technologie utrzymania niektórych gatunków
5,0Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze i charakteryzuje technologie utrzymania ślimaków
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O6.2_U02Student planuje i opracowuje pod kierunkiem prowadzącego harmonogram prac i zasady funkcjonowania fermy ślimaków
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z helikulturą, jako formą działalności rolniczej z zakresu użytkowania zwierząt
Treści programoweT-W-2Planowania wielkości i jakości produkcji ślimaków w systemie konwencjonalnym i ekologicznym
T-W-4Wskaźniki reprodukcji fermowej winniczka (stadia rozwojowe winniczka odpowiadające poszczególnym etapom produkcji fermowej)
T-A-5Żywienie ślimaków (pasze podstawowe, dodatki paszowe). Znaczenie wody na plantacji ślimaków.
Metody nauczaniaM-5Wykład konwersatoryjny z użyciem komputera
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji z wybranej tematyki
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie zaplanować i opracować harmonogramu prac na fermie oraz nie zna zasad funkcjonowanie fermy ślimaków
3,0Student umie zaplanować i w niewielkim zakresie umie opracować harmonogram prac na fermie
3,5Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i w niewielkim zakresie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
4,0Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
4,5Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
5,0Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i bardzo dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O6.2_K02Student jest zorientowany i otwarty na poznawanie i rozwój niszowch kierunków w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
ZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z helikulturą, jako formą działalności rolniczej z zakresu użytkowania zwierząt
Treści programoweT-W-2Planowania wielkości i jakości produkcji ślimaków w systemie konwencjonalnym i ekologicznym
T-W-6Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk
T-W-3Technologie produkcji fermowej (zagrody szklarniowe i polowe). Harmonogram prac na fermie ślimaków
T-A-6Potrawy ze ślimaków, historia i tradycje w Polsce i na świecie
T-A-2Wymogi jakie należy spełnić rozpoczynając chów ślimaków. Metody produkcji winniczków towarowych. Warunki skupu, termin i rynek zbytu ślimaków
Metody nauczaniaM-6Film dydyaktyczny
M-5Wykład konwersatoryjny z użyciem komputera
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji z wybranej tematyki
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest zorientowany ani otwart na poznawanie możliwości rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
3,0Student jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
3,5Student jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
4,0Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt
4,5Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
5,0Student jest bardzo dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności