Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
Sylabus przedmiotu Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zagadnień związanych z uprawą polową |
W-2 | Znajomość zagadnień związanych z utrzymaniem zwierząt gospodarskich |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej. | 1 |
T-A-2 | Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych | 1 |
T-A-3 | Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego | 1 |
T-A-4 | Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje | 1 |
T-A-5 | Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion | 1 |
T-A-6 | Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych | 1 |
T-A-7 | Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Transport w produkcji zwierzęcej. | 1 |
T-W-2 | Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu. | 2 |
T-W-3 | Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich. | 1 |
T-W-4 | Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli. | 1 |
T-W-5 | Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy | 1 |
T-W-6 | Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje | 1 |
T-W-7 | Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 7 |
A-A-2 | Przygotowanie do tematyki ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie projektu | 8 |
A-A-4 | Konsultacje | 3 |
A-A-5 | Omówienie i zaliczenie projektu | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Studiowanie tematyki wykładów | 12 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów | 5 |
A-W-4 | Konsultacje | 3 |
A-W-5 | Zaliczenie pisemne wykładów | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające |
M-2 | Metody problemowe |
M-3 | Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_W02 Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej | ZO_1A_W06, ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-7 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_U02 Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować. | ZO_1A_U09, ZO_1A_U11 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_K01 1 | ZO_1A_K01 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-7 | M-3, M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_W02 Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej | 2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_U02 Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować. | 2,0 | |
3,0 | Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C12_K01 1 | 2,0 | |
3,0 | Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kowalik W. i in., Mechanizacja produkcji zwierzęcej., Wyd. AR Lublin, Lublin, 1999
- Gach S. i in., Maszyny rolnicze - elementy teorii i obliczeń., SGGW W-wa, Warszawa, 1991
- Worona M., Dawidowski J.B., Maszyny rolnicze, cz 1., Wyd. AR Szczecin, Szczecin, 1999
Literatura dodatkowa
- 2011, Czasopisma tematyczne