Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty uczenia się | Kn_1P_B17_W01 | Student zna i opisuje główne zasady funkcjonowania organizmu na poziomie wybranych tkanek, a także cechy je różnicujace u wybranych gatunków zwierząt. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_W08 | Ma wiedzę z zakresu budowy oraz funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach ich złożoności |
---|
Kn_1P_W01 | Posiada wiedzę ogólną o charakterze aplikacyjnym oraz zna nomenklaturę oraz pojęcia, teorie i prawa z zakresu biologii, chemii, matematyki i informatyki |
Cel przedmiotu | C-2 | Zapoznanie studentów w zakresie odrębności fizjologicznych poszczególnych układów i narządów u wybranych gatunków zwierzat. |
---|
C-1 | Zapoznanie studentów z funkcją głównych narządów i układów organizmu. |
Treści programowe | T-W-4 | Przystosowanie przewodu pokarmowego do trawienia i wchłaniania, motoryka przewodu pokarmowego, soki trawienne, trawienie w jamie ustnej i żołądku. |
---|
T-W-5 | Trawienie w jelitach. Fizjologia wątroby i trzustki, wchłanianie jelitowe, rola składników mineralnych i witamin. |
T-W-2 | Krwiotworzenie, ogólna rola krwi w organizmie, elementy morfotyczne krwi i ich rola. Osocze krwi, hemostaza. Bramy i bariery ochronne organizmu. |
T-W-3 | Fizjologia serca i naczyń krwionośnych, hemodynamika wybranych obszarów naczyniowych (krążenie wątrobowe, mózgowe, wieńcowe, nerkowe i .in.). Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca i ciśnienia krwi. |
T-W-8 | Fizjologia oddychania. Wentylacja płuc, mechanizm wymiany gazów w płucach i tkankach, regulacja oddychania. |
T-W-7 | Wybrane mechanizmy nerkowej regulacji homeostazy wodno-elektrolitowej. Autoregulacja, wpływ układu nerwowego na czynność nerek, regulacja hormonalna (układ RAA, wazporesyna, przedsionkowe czynniki natriuretyczne, prostaglandyny i in.). |
T-W-6 | Fizjologia układu wydalniczego. Rola nerek, mechanizm wytwarzania moczu, nerkowa regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej. |
T-W-1 | Układ nerwowy. Molekularne podstawy pobudliwości, pobudzenie i hamowanie, fizjologia receptorów - odbiór i kodowanie informacji, procesy przetwarzania informacji w ośrodkowym układzie nerwowym, efektory (fizjologia mięśni), odruchy. |
T-W-10 | Podstawowe mechanizmy regulacji fizjologicznych - sprzężęnia zwrotne. Układ auto-, - para i endokrynny jako regulator czynności organizmu. Biosynteza i uwalnianie hormonów, receptory błonowe, cytoplazmatyczne i jądrowe. molekularny mechanizm działania hormonów. |
T-W-9 | Mechanizmy kontroli i regulacji temperatury ciała. Bilans cieplny, źródła ciepła, efektory termoregulacji, rola podwzgórza. Zaburzenia regulacji temperatury ciała. |
T-L-5 | Trawienie w jamie gębowej i rola śliny, trawienie. Procesy trawienne w żołądku wielokomorowym przeżuwaczy. Specyfika trawienna u monogastrycznych zwierząt roślinożernych.Skład soku żołądkowego i regulacja jego wydzielania. Trawienie w dwunastnicy. Skład soku trzustkowego i regulacja jego wydzielania. Wchłanianie w jelitach. Skład i rola żółci. Pozatrawienne funkcje wątroby. Charakterystyka procesów trawiennych noworodka
1.Analiza jakościowa składu śliny.
2.Badanie etapów rozkładu skrobi przez amylazę ślinową.
3.Badanie aktywności amylazy ślinowej w różnych warunkach środowiska.
4.Badanie aktywności pepsyny w różnych warunkach środowiska.
5. Badanie aktywności podpuszczki.
6.Obserwacja pierwotniaków żwacza pod mikroskopem.
7.Wykazanie amylolitycznych właściwości soku trzustkowego.
8.Wykazanie lipolitycznych właściwości soku trzustkowego.
9.Wykazanie proteolitycznych właściwości soku trzustkowego.
10. Wykazanie emulgującego (obniżającego napięcie powierzchniowe) działania żółci. |
T-L-4 | Budowa serca. Podstawowe właściwości mięśnia sercowego. Automatyzm i cykl pracy serca, rola zastawek. Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca. Regulacja stanu naczyń krwionośnych i ciśnienia krwi, rozkład ciśnienia w układzie krążenia. Budowa i rola naczyń włosowatych. Powstawanie, krążenie, skład i rola chłonki.
1. Osłuchiwanie tonów serca u człowieka.
2. Obserwacja uderzenia koniuszkowego u człowieka.
3. Badanie tętna u człowieka.
4. Pomiar ciśnienia krwi u człowieka.
5. Wpływ wysiłku fizycznego na tętno i ciśnienie krwi.
6. Obserwacja mikrokrążenia. |
T-L-6 | Rola nerek w organizmie. Budowa makro i mikroskopowa nerek. Właściwości fizyczne moczu różnych gatunków zwierząt. Składniki patologiczne w moczu. Mechanizm powstawania moczu w nerkach. Filtracja kłębkowa. Wchłanianie i wydzielanie kanalikowe. Skład moczu pierwotnego i ostatecznego. Mechanizm zagęszczania i rozcieńczania moczu. Hormonalna regulacja czynności nerek (wazopresyna, układ RAA, ANP). Autoregulacja przepływu krwi przez nerki. Klirens, diureza, wielkość filtracji kłębkowej (GFR).
1. Obserwacja pod mikroskopem preparatów nerki.
2. Badanie właściwości fizycznych moczu różnych gatunków zwierząt.
3. Test na zawartość glukozy i ciał ketonowych w moczu człowieka.
4.Badanie wpływu obciążenia organizmu wodą na wielkość diurezy oraz ciężar właściwy i molalność moczu.
5. Obserwacja pod mikroskopem akwaporyny 2 (AQP 2).
6. Klirensowe metody badania funkcji nerek. |
T-L-7 | Mechanizm wentylacji płuc. Wymiana gazów w płucach i tkankach. Transport tlenu i dwutlenku węgla. Regulacja oddychania.
1. Mechanizm wentylacji płuc – preparat Dondersa.
2. Pomiar pojemności życiowej płuc u człowieka i jej składowych przy użyciu spirometru.
3. Zapisywanie ruchów oddechowych klatki piersiowej przy użyciu torakografu. |
T-L-8 | Bilans cieplny ustroju. Źródła ciepła w organizmie, efektory oddawania ciepła. Nerwowa i behawioralna regulacja temperatury, Bilans cieplny u kręgowców. Termoregulacja noworodka. Hipotermia, hipertermia, gorączka.
1.Badanie wpływu ukrwienia skóry człowieka na jej temperaturę.
2.Badanie wpływu parowania wody i konwekcji na temperaturę powierzchni ciała u człowieka.
3.Badanie wpływu wysiłku fizycznego na temperaturę ciała człowieka (IX.5). |
T-L-9 | Mammogeneza. Laktogeneza. Odruch wydalania mleka. Fizjologiczna rola siary i różnice gatunkowe w składzie mleka.
1.Oznaczanie laktozy w mleku różnych gatunków zwierząt.
2.Analiza łuku odruchowego wydalania mleka. |
T-L-2 | Mechanizm skurczu mięśni. Rodzaje skurczów. Energetyka skurczu mięśni. Zmęczenie mięśni – przyczyny i objawy. Różnice we właściwościach fizjologicznych mięśni szkieletowych i gładkich.
1. Obserwacja pod mikroskopem preparatów mięśni.
2. Mechanizm skurczu mięśni.
3. Obserwacja skurczu pojedynczego oraz skurczu tężcowego zupełnego i niezupełnego mięśnia szkieletowego
4. Badanie zależności między siłą bodźca a siłą skurczu mięśnia |
T-L-1 | Wstęp do elektrofizjologii. Potencjał spoczynkowy i czynnościowy. Prawo „wszystko albo nic”. Budowa i rola synapsy nerwowo-mięśniowej. Komórka nerwowa i jej funkcje. Ośrodkowy i obwodowy, somatyczny i wegetatywny (przywspółczulny i współczulny) układ nerwowy. Synapsy – budowa, rodzaje, czynność, rola i mediatory. Odruch, łuk odruchowy i jego elementy: receptory – rodzaje i rola, ośrodki nerwowe i ich właściwości, efektory. Odruchy bezwarunkowe i warunkowe – przykłady. Mechanizm powstawania odruchów warunkowych.
1.Badanie odruchów bezwarunkowych
2.Analiza odruchów warunkowych. |
T-L-3 | Objętość, skład i rola krwi. Skład i rola osocza krwi. Podział, powstawanie i rola elementów morfotycznych. Budowa i rola hemoglobiny. Objętość, skład i rola krwi. Schemat krzepnięcia krwi. Czynniki oddziałujące na proces krzepnięcia. Wskaźnik hematokrytowy. Podział i rola leukocytów. Bariery ochronne organizmu. Zjawiska odpornościowe: odporność wrodzona i nabyta, nieswoista i swoista, czynna i bierna. Grupy krwi.
1. Oglądanie pod mikroskopem rozmazów świeżej krwi kręgowców
2. Rozpoznawanie erytrocytów różnych gatunków zwierząt
3. Wpływ czynników środowiska na krwinki czerwone
4.Oznaczanie wskaźnika hematokrytowego
5. Badanie szybkości opadania krwinek
6. Badanie wpływu jonów wapnia na proces krzepnięcia krwi
7. Barwienie rozmazu krwi metodą Pappenheima
8. Różnicowanie leukocytów
9. Oznaczanie oporności osmotycznej krwinek czerwonych |
T-L-10 | Budowa i czynność zmysłu wzroku, słuchu, równowagi, smaku, węchu, dotyku.
1. Lokalizacja plamki ślepej – doświadczenie Mariotta
2. Określanie progu słuchu
3. Badanie zmysłu równowagi
5. Analiza rozmieszczenia receptorów smakowych w błonie śluzowej języka
6. Badanie współzależności pomiędzy zmysłami smaku i węchu |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
M-3 | Praca w grupach. |
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego. |
Sposób oceny | S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów w formie pisemnej |
---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń - kolokwia cząstkowe |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
- w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe
- w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie
- w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |