Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu Agritourism:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Agritourism | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Natalia Dominiak <Natalia.Dominiak@zut.edu.pl>, Natalia Oleszczyk <noleszczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | No requirements |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Students learn about basic issues of agritourism and this will give an overview of economic and social importance of agritourism. This module is introduced to make students familiar with the subject. It provides an overview of multifunctional development of rural areas. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | 1. The concept of agritourism 2. the economic and social importance of agritourism 3. Multifunctional development of rural areas 4/5 Agritourism ventures- case study 6. Agritourist service and products 7. Mobility in agritourism 8/9/10 Agritourism yesterday, today and tomorrow | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Attendance, in-class participation and project, case study | 180 |
180 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures, group discussions. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: A case study presentation. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_??_W01 - familiarity with different approaches to the study of agritourism farms -an ability to formulate and construct logical arguments about agritourism | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_AGI_U01 - Student has the ability to independently analyze the use resources for creating a rural tourism offer. - Student is able to perform basic driving functions small tourist business (accommodation, services). | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WEKON_1-_AGI_K01 - Student is aware of his personality predispositions and competence for running a small tourist company on village. - Student is able to cooperate in the local community for creating a joint tourist offer. | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_??_W01 - familiarity with different approaches to the study of agritourism farms -an ability to formulate and construct logical arguments about agritourism | 2,0 | |
3,0 | Student correctly defines some concepts of agritourism | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_AGI_U01 - Student has the ability to independently analyze the use resources for creating a rural tourism offer. - Student is able to perform basic driving functions small tourist business (accommodation, services). | 2,0 | |
3,0 | The student has the ability to independently analyze the use resources for creating a rural tourism offer. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WEKON_1-_AGI_K01 - Student is aware of his personality predispositions and competence for running a small tourist company on village. - Student is able to cooperate in the local community for creating a joint tourist offer. | 2,0 | |
3,0 | The student is aware of his personality predispositions and competence for running a small tourist company on village. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- 1. Hall D., Kirkpatrick I., Rural tourism and Sustainable Business (Aspects of Tourism), 2005
- 2. Cooper, Fletcher et al, Tourism Principles and Practices, Pitman, 1993
Literatura dodatkowa
- 3. Hegarty C., Przezborska L., Rural and Agr-tourism as a Tool for Reorganising Areas in Old and New Member States – a Comparison Study of Ireland and Poland, International Journal of Tourism Research 7, 2005