Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu Basic Microbiology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Basic Microbiology
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 2,00,51zaliczenie
laboratoriaL1 15 2,00,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic lab knowledge and skills. Ability to pipet, make solutions and dilutions and to execute protocols which require the use of sterile techniques.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of animal microbiology.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Information about working in microbiological laboratory1
T-L-2Bacterial structure, growth, cultivation2
T-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals2
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals2
T-L-5Basics of mycological examination2
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals2
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals2
15
wykłady
T-W-1General bacteriological examination of material collected from animals2
T-W-2Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-W-3Zootechnical microbiology2
T-W-4Zoonotic diseases2
T-W-5Microbiology of zootechnical products2
T-W-6Antimicrobial chemotherapy2
T-W-7Health and safety in microbiological laboratory1
T-W-8Antibiotic susceptibility of animal pathogens2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature15
A-L-3Preparing for the classes15
A-L-4Consultations15
60
wykłady
A-W-1Parcypitation to lectures15
A-W-2Study of reccomended literature20
A-W-3Consultations10
A-W-4Preparing for the test15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lectures with multimedia presentations
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Presentation of the project
S-3Ocena formująca: Assessment of student activity and preparing for classes

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from animals
T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
T-L-3, T-L-8, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-L-7

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_K01
The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
T-L-2, T-L-5, T-L-1, T-L-8, T-L-6, T-L-3, T-L-7, T-L-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from animals
2,0
3,0The student shows minimum knowledge of the basic techniques used in microbiology.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
2,0
3,0The student is able to sufficiently use appropriate methods and techniques to isolate and identify microorganisms.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_K01
The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
2,0
3,0The student is aware at the basic level of the importance of the correct selection of the appropriate microbiological method and technique.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. L. M. Prescott, Microbiology, McGraw-Hill Science, USA, 2002
  2. . L. Gyles, J. F. Prescott, J. G. Songer, C. O. Thoen C., Pathogenesis of Bacterial Infections in Animals 4th Ed, Blackwell Publishing, 2010
  3. Winn W., Allen S., Janda W., Koneman E., Procop G., Schreckenberger P., Woods G., Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 5

Literatura dodatkowa

  1. Bannister B., Gillwspie S., Jones J., Infection Microbiology and Management, Blackwell Publishing, London, 2006, 3

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Information about working in microbiological laboratory1
T-L-2Bacterial structure, growth, cultivation2
T-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals2
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals2
T-L-5Basics of mycological examination2
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals2
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1General bacteriological examination of material collected from animals2
T-W-2Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-W-3Zootechnical microbiology2
T-W-4Zoonotic diseases2
T-W-5Microbiology of zootechnical products2
T-W-6Antimicrobial chemotherapy2
T-W-7Health and safety in microbiological laboratory1
T-W-8Antibiotic susceptibility of animal pathogens2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature15
A-L-3Preparing for the classes15
A-L-4Consultations15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Parcypitation to lectures15
A-W-2Study of reccomended literature20
A-W-3Consultations10
A-W-4Preparing for the test15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_W01The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from animals
Treści programoweT-W-8Antibiotic susceptibility of animal pathogens
T-W-5Microbiology of zootechnical products
T-W-7Health and safety in microbiological laboratory
T-W-2Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals
T-W-3Zootechnical microbiology
T-W-1General bacteriological examination of material collected from animals
T-W-6Antimicrobial chemotherapy
T-W-4Zoonotic diseases
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student shows minimum knowledge of the basic techniques used in microbiology.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_U01The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
Treści programoweT-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals
T-L-5Basics of mycological examination
T-L-2Bacterial structure, growth, cultivation
T-L-1Information about working in microbiological laboratory
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to sufficiently use appropriate methods and techniques to isolate and identify microorganisms.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_K01The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.
Treści programoweT-L-2Bacterial structure, growth, cultivation
T-L-5Basics of mycological examination
T-L-1Information about working in microbiological laboratory
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals
T-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is aware at the basic level of the importance of the correct selection of the appropriate microbiological method and technique.
3,5
4,0
4,5
5,0