Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Chłodnictwo i Klimatyzacja (S1)

Sylabus przedmiotu Światowy rynek żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Chłodnictwo i Klimatyzacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Światowy rynek żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Ludmiła Filina-Dawidowicz <Ludmila.Filina@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,30zaliczenie
wykładyW5 45 3,00,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej kierunków rozwoju rynku żywności na świecie.
C-2Przekazanie umiejętności dostrzegania pozatechnicznych aspektów przy analizie problemów funkcjonowania światowego rynku żywności.
C-3Rozumienie potrzeby zachowania się w sposób profesjonalny.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Tematyka ćwiczeń zgodna z tematyką wykładów.14
T-A-2Zaliczenie ćwiczeń.1
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i kierunki rozwoju światowego rynku żywności.6
T-W-2Problemy globalizacji rynku żywności.3
T-W-3Asortyment produktów żywnościowych.6
T-W-4Geografia transportu żywności.6
T-W-5Światowy handel żywnością: stan obecny i perspektywy rozwoju.3
T-W-6Wahania cen na surowce żywnościowe. Zmiany na europejskim rynku żywności.6
T-W-7Kluczowi gracze na rynku produktów spożywczych.3
T-W-8Uregulowania prawne rynku żywności.6
T-W-9Rola Polski w rozwoju europejskiego rynku żywności.3
T-W-10Zaliczenie wykładów.3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych, przygotowanie się do zaliczenia30
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
S-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na wykładach.
S-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-2_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą kierunków rozwoju rynku żywności na świecie.
CK_1A_W08C-1T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-2_U01
Student potrafi dostrzegać aspekty pozatechniczne analizując problemy funkcjonowania światowego rynku żywności.
CK_1A_U10C-2T-A-1M-3, M-4S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-2_K01
Student ma świadomość ważności zachowania w sposób profesjonalny.
CK_1A_K02C-3T-A-1, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-2_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą kierunków rozwoju rynku żywności na świecie.
2,0Student nie wykazuje zadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-2_U01
Student potrafi dostrzegać aspekty pozatechniczne analizując problemy funkcjonowania światowego rynku żywności.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a takze proponuje modyfikację rozwiązań

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-2_K01
Student ma świadomość ważności zachowania w sposób profesjonalny.
2,0Student nie wykazuje żadnych kompetencji wymaganych przez efekt kształcenia
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość
5,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma swiadomość swojej roli

Literatura podstawowa

  1. Jeznach. M. (red.), Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, SGGW, Warszawa, 2006
  2. Łuczka-Bakuła W., Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa, 2007
  3. Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce, Difin, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F., Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Tematyka ćwiczeń zgodna z tematyką wykładów.14
T-A-2Zaliczenie ćwiczeń.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i kierunki rozwoju światowego rynku żywności.6
T-W-2Problemy globalizacji rynku żywności.3
T-W-3Asortyment produktów żywnościowych.6
T-W-4Geografia transportu żywności.6
T-W-5Światowy handel żywnością: stan obecny i perspektywy rozwoju.3
T-W-6Wahania cen na surowce żywnościowe. Zmiany na europejskim rynku żywności.6
T-W-7Kluczowi gracze na rynku produktów spożywczych.3
T-W-8Uregulowania prawne rynku żywności.6
T-W-9Rola Polski w rozwoju europejskiego rynku żywności.3
T-W-10Zaliczenie wykładów.3
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych, przygotowanie się do zaliczenia30
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C18-2_W01Student ma podstawową wiedzę dotyczącą kierunków rozwoju rynku żywności na świecie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do zrozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej kierunków rozwoju rynku żywności na świecie.
Treści programoweT-W-2Problemy globalizacji rynku żywności.
T-W-5Światowy handel żywnością: stan obecny i perspektywy rozwoju.
T-W-7Kluczowi gracze na rynku produktów spożywczych.
T-W-8Uregulowania prawne rynku żywności.
T-W-9Rola Polski w rozwoju europejskiego rynku żywności.
T-W-4Geografia transportu żywności.
T-W-3Asortyment produktów żywnościowych.
T-W-6Wahania cen na surowce żywnościowe. Zmiany na europejskim rynku żywności.
T-W-1Podstawowe pojęcia i kierunki rozwoju światowego rynku żywności.
Metody nauczaniaM-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
S-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na wykładach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje zadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C18-2_U01Student potrafi dostrzegać aspekty pozatechniczne analizując problemy funkcjonowania światowego rynku żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_U10potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne w skali lokalnej i regionalnej. Stosuje zasady bhp i higieny pracy
Cel przedmiotuC-2Przekazanie umiejętności dostrzegania pozatechnicznych aspektów przy analizie problemów funkcjonowania światowego rynku żywności.
Treści programoweT-A-1Tematyka ćwiczeń zgodna z tematyką wykładów.
Metody nauczaniaM-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a takze proponuje modyfikację rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C18-2_K01Student ma świadomość ważności zachowania w sposób profesjonalny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_K02ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów
Cel przedmiotuC-3Rozumienie potrzeby zachowania się w sposób profesjonalny.
Treści programoweT-A-1Tematyka ćwiczeń zgodna z tematyką wykładów.
T-W-7Kluczowi gracze na rynku produktów spożywczych.
T-W-8Uregulowania prawne rynku żywności.
T-W-9Rola Polski w rozwoju europejskiego rynku żywności.
Metody nauczaniaM-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje żadnych kompetencji wymaganych przez efekt kształcenia
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość
5,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma swiadomość swojej roli