Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomośc biochemii, mikrobiologii przemysłowej, chemii organicznej, język angielski na poziomie podstawowym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.2
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 22
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego2
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego1
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej2
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów2
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.2
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
15
wykłady
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów2
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych2
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2godziny kontaktowe5
A-L-3Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3godziny kontaktowe5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MSu_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
MS_2A_W10, MS_2A_W13C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MSu_2A_PO9-1_U01
Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
MS_2A_U01, MS_2A_U02, MS_2A_U03C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MSu_2A_PO9-1_K01
Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
MS_2A_K01, MS_2A_K02, MS_2A_K04C-1, C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MSu_2A_PO9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MSu_2A_PO9-1_U01
Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z części laboratoryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MSu_2A_PO9-1_K01
Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z częsci laboratoryjnej Poprawne odpowedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Witwicki, Elementy enzymologii, PWN, Warszawa, 1984
  2. David Hawcroft, Diagnostic enzymology, ACOL, Londyn, 1986
  3. Wolfgang Aehle red., Enzymes in Industry: Production and Applications, Willey VCH, 2007, III
  4. Allan Svendsen, Enzyme Functionality: Design, Engineering and Screening, 2004
  5. Christoph Wittmann i Rainer Krull red., Biosystems Engineering I: Creating Superior Biocatalysts, Tom 1, Springer, 2010
  6. Girish Shukla i Ajit Varma, Soil Enzymology, Springer, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.2
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 22
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego2
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego1
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej2
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów2
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.2
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów2
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych2
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów2
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności2
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym3
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych2
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2godziny kontaktowe5
A-L-3Przeglądanie i analizowanie wkazanej literatury10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3godziny kontaktowe5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMSu_2A_PO9-1_W01Student posiada wiedzę z zakresu możliwosci pozyskiwania enzymów o określonych wałsciwościach katalitycznych. Posiada wiedzę o możliwości ich zastosowania w konkretnych procesach biotechnologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji
MS_2A_W13Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
Treści programoweT-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczenie testu końcowego przynajmniej w 60 %
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMSu_2A_PO9-1_U01Student potrafi oznaczać aktywności enzymów w zależności od analizowanego systemu katalitycznego. Potrafi dobierać enzymy o odpowiednich właściwościach katalitycznych i wykorzystywać je do konkretengo procesu technologicznego. Student potrafi dobierać odpowiednie metody hodowli mikroorganizmów do uzyskiwania enzymów o określonej aktywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
Treści programoweT-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 2
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z części laboratoryjnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMSu_2A_PO9-1_K01Zna i wykorzystuje metody biotechnologiczne do polepsznaia jakości życia swojego i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami biotechnologicznymi wytwarzania enzymow o znaczeniu przemysłowym
C-2Zapoznanie z metodami analizy enzymów
C-3Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do immobilizacji białek enzymowych
Treści programoweT-L-1Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego metodami in silico cz 1.
T-L-2Analiza własciwości strukturalnych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego in silico cz. 2
T-L-3Metody rozwiązywania struktury enzymów pochodzenia mikrobiologicznego
T-L-4Przewidywanie własciwości katalitycznych enzymów pochodzenia mikrobiologicznego z wykorzystaniem metod modelowania molekularnego
T-L-5Zastosowie enzymów cellulitycznych pochodzenia mikrobiologicznego w produkcji bioetanolu z odpadów produkcji rośłinnej
T-L-6Zastosowie oksodoreduktaz pochodzenia mikrobiologicznego w procesie wybielania pulpy papierowej i modyfikacj tekstyliów
T-L-7Produkcja syropu glukozowo fruktozowego o zwiększonej zawartości fruktozy w układzie koimmobilizowanej w matrycy alginianowej inwertazy z saccharomyces cerevisiae i izomerazy glukozowej Streptomyces sp.
T-L-8Scukrzanie skrobi ziemniaczanej z wykorzystaniem immobiliowanjej w alginianie termostabilnej alfa-amylazy ze szczepów Bacillus sp.
T-W-1Podstawy budowy struktury enzymów
T-W-2Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
T-W-3Metody oznaczania aktywności enzymów
T-W-4Optymalizacja procesu fermentacyjnego w kierunku uzyskiwania enzymów o określonej aktywności
T-W-5Enzymy pochodzienia mikrobiologicznego w przemyśle spożywczym
T-W-6Enzymy pochodznenia mikrobiologicznego w produkcji detergentów i modyfikacji materiałów tekstylnych
T-W-7Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologii
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy
M-2wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozadanie
S-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Oddanie w terminie sprawozdań z częsci laboratoryjnej Poprawne odpowedzi na conajmniej 60 % pytań testowych
3,5
4,0
4,5
5,0