Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1mikrobiologia ogólna
W-2podstawy biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg2
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce3
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów4
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji4
T-L-5Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych2
15
wykłady
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie3
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg3
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce4
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej3
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_W01
Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_W09, MS_2A_W03C-1T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1M-1, M-2S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_U01
Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_U03C-1T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_K01
Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_K01, MS_2A_K04C-1T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1M-1, M-2S-1, S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_W01
Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Ma wiedzę na temat mikroalg oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_U01
Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Student potrafi wskazać różnice pomiędzy mikroalgami oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_K01
Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Student rozumie potrzebę popularyzacji wiedzy o mikroorgach oraz możliwościach ich wykorzystania w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Posten C., Walter Ch., Microalgal Biotechnology: Potential and Production, RRP, 2012, 978-3-11-022502-0
  2. Johansen M., N., Microalgae: Biotechnology, Microbiology and Energy, 2011
  3. Becker E., Microalgae in human and animal nutrition. Handbook of microalgal culture, Oxford, Blackwell, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Ulrich A., Mikroalgi spirulina. Odżywka i lekarstwo., Interspar, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg2
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce3
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów4
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji4
T-L-5Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie3
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg3
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce4
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej3
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych10
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO1-2_W01Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W09Ma wiedzę w zakresie hodowli komórkowych i ich zastosowania
MS_2A_W03Ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki, różnorodności i roli w naukach rolniczych i pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce
T-L-5Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę na temat mikroalg oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO1-2_U01Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
T-L-5Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać różnice pomiędzy mikroalgami oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO1-2_K01Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce
T-L-5Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie potrzebę popularyzacji wiedzy o mikroorgach oraz możliwościach ich wykorzystania w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0