Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia weterynaryjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia weterynaryjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 15 2,00,50zaliczenie
wykładyW5 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.1
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.4
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.3
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.2
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.4
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15
wykłady
T-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.2
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.8
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.4
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.5
T-W-5Elementy immunologii.5
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.5
T-W-7Zaliczenie wykładów.1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie wskazanej literatury27
A-L-3Przygotowywanie się do zaliczenia zajęć laboratoryjnych18
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Przygotowywanie się do zaliczenia przedmiotu10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_W01
W zakresie wiedzy student nazywa, rozróżnia oraz charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu
MS_1A_W08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_U01
Student umiejętnie dobiera techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów.
MS_1A_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki i etyki zawodowej, wykazuje dbałość o bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne i epidemiologiczne.
MS_1A_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_W01
W zakresie wiedzy student nazywa, rozróżnia oraz charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu
2,0Student nie potrafi w najprostszym zakresie scharakteryzować mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówić metod diagnostycznych służącychg ich wykrywaniu
3,0Student wykazuje minimum wiedzy dotyczącej mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu w stopniu zadowalającym; w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także metod diagnostycznych służącychg ich wykrywaniu; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_U01
Student umiejętnie dobiera techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów.
2,0Student nie potrafi w najprostszym zakresie objaśnić podstawowych technik diagnostycznych i czynników wpływających na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
3,0Student potrafi w dostateczny sposób objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
3,5Student potrafi na średnim poziomie objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
4,0Student potrafi na dobrym poziomie objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
4,5Student potrafi dobrze objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
5,0Student potrafi bardzo dobrze objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki i etyki zawodowej, wykazuje dbałość o bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne i epidemiologiczne.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu jest świadom ważności postępowania zgodnego z zasadami bioetyki i etyki zawodowej; w stopniu dostatecznym wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt oraz bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne i epidemiologiczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. Malicki K., Binek M., Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej, SGGW, Warszawa, 2004
  2. Januszkiewicz J, Zarys kliniki chorób zakaźnych, PZWL, Warsyawa, 1994
  3. Larski Z., Truszczyński M., Zarys mikrobiologii weterynaryjnej, Wydaw. ART, Olsytzn, 1994
  4. Wawrzkiewicz, Mikrobiologia weterynaryjna, PWN, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. Boroń-Kaczmarska A., Furowicz A. J., Choroby odzwierzęce przenoszone drogą pokarmową, PZWL, Warszawa, 1999
  2. Gabiniewicz J., Zarys mikrobiologii z epizootiologią, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1971
  3. Postepy mikrobiologii, aktualne publikacje, czasopismo, 2018

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.1
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.4
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.3
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.2
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.4
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.2
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.8
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.4
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.5
T-W-5Elementy immunologii.5
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.5
T-W-7Zaliczenie wykładów.1
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie wskazanej literatury27
A-L-3Przygotowywanie się do zaliczenia zajęć laboratoryjnych18
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4Przygotowywanie się do zaliczenia przedmiotu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_W01W zakresie wiedzy student nazywa, rozróżnia oraz charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W08Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów roślin, zwierząt i ludzi oraz metod ich identyfikacji.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszym zakresie scharakteryzować mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówić metod diagnostycznych służącychg ich wykrywaniu
3,0Student wykazuje minimum wiedzy dotyczącej mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5Student charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu w stopniu zadowalającym; w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe.
4,0Student szczegółowo charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
4,5Student wyczerpująco charakteryzuje mikroorganizmy mające znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także omówia metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie.
5,0Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroorganizmów mających znaczenie w medycynie weterynaryjnej, a także metod diagnostycznych służącychg ich wykrywaniu; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_U01Student umiejętnie dobiera techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U07Posiada umiejętność zorganizowania pracy w laboratorium oraz przeprowadzania analiz. Zna podstawowe zasady walidacji metod badawczych. Umie przeprowadzić analizy statystyczne uzyskanych wyników.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszym zakresie objaśnić podstawowych technik diagnostycznych i czynników wpływających na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
3,0Student potrafi w dostateczny sposób objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
3,5Student potrafi na średnim poziomie objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
4,0Student potrafi na dobrym poziomie objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
4,5Student potrafi dobrze objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
5,0Student potrafi bardzo dobrze objaśnić podstawowe techniki diagnostyczne i czynniki wpływające na występowanie i rozwój wybranych chorób zwierząt o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_K01Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki i etyki zawodowej, wykazuje dbałość o bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne i epidemiologiczne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu jest świadom ważności postępowania zgodnego z zasadami bioetyki i etyki zawodowej; w stopniu dostatecznym wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt oraz bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne i epidemiologiczne
3,5
4,0
4,5
5,0