Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Ekologia mikroorganizmów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekologia mikroorganizmów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z współzaleznościami i interakcjami zachodzącymi pomiędzy mikroorganizmami oraz praktycznym wykorzystaniem osiągnięć z ekologii mikroorganizmów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Poziomy troficzne mikroorganizmów i ich rola w ekosystemach | 4 |
T-A-2 | Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich znaczenie w regulacji funkcjonalnej | 4 |
T-A-3 | Udział bakterii i grzybów krążeniu materii | 4 |
T-A-4 | Rola mikroorganizmów w procesach biodegradacji | 3 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Różnorodność mikroorganizmów i ich funkcje w zróznicowanych ekosystemach | 3 |
T-L-2 | Wpływ czynników (optymalne i ekstremalne) na funkcjonowanie mikroorganizmów | 4 |
T-L-3 | Relacje pomiedzy mikroorganizmami i metody ich oznaczania | 4 |
T-L-4 | Biofilm jako mikrosiedlisko społecznosci | 4 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia z ekologii mikroorganizmów | 1 |
T-W-2 | Klasyfikacja ekologiczna drobnoustrojów | 2 |
T-W-3 | Mikrobiocenozy ich rozwój | 2 |
T-W-4 | Związki i współzalezności między mikroorganizmami | 4 |
T-W-5 | Dostosowanie i selekcja naturalna | 2 |
T-W-6 | Funkcjonalna rola mikroorganizmów w ekosystemach | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-A-3 | Konsultacje z prowadzącym zajecia | 5 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęc praktycznych | 10 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-W-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | metoda projeków |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O5-2_W01 Zapoznanie studenta z relacjami pomiedzy mikroorganizmami oraz środowiskiem ich bytowania i znaczeniem mikroorganizmów w różnych ekosystemach | MS_1A_W03, MS_1A_W05, MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O5-2_U01 Student potrafi wskazać współzależności pomiędzy mikroorganizami, określic wpływ czynników środowiskowych na ich obecność oraz wskazać rolę mikroorganizmów w środowisku. Potrafi wykorzystać praktyczne osiągnięcia z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka | MS_1A_U01, MS_1A_U02, MS_1A_U05, MS_1A_U06, MS_1A_U08 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4 | M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O5-2_K01 Ma świadomość związku między zmianami zachodzącymi w środowisku, w tym wynikających z działalności człowieka a mikroorganizami w nim funkcjonującymi. Zna rolę drobnoustrojów w tworzeniu zasobów naturalnych i rozumie konieczność dbałości i ochrony środowiska naturalnego | MS_1A_K01, MS_1A_K03, MS_1A_K04, MS_1A_K05 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O5-2_W01 Zapoznanie studenta z relacjami pomiedzy mikroorganizmami oraz środowiskiem ich bytowania i znaczeniem mikroorganizmów w różnych ekosystemach | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawowa wiedzę z zakresu ekologii mikroorganizmów, zna jedynie podstawowe zachowania mikroorganizmów w srodowisku | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O5-2_U01 Student potrafi wskazać współzależności pomiędzy mikroorganizami, określic wpływ czynników środowiskowych na ich obecność oraz wskazać rolę mikroorganizmów w środowisku. Potrafi wykorzystać praktyczne osiągnięcia z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka | 2,0 | Nie potrafi okreslić współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania |
3,0 | Student potrafi okreslić podstawowe współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Potrafi wskazać czynniki wpływające na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, oznaczyć współzależności pomiedzy mikroorganizmami oraz ich wpływ na środowisko. Wie jak wykorzystac wiedzę na temat praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów w powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O5-2_K01 Ma świadomość związku między zmianami zachodzącymi w środowisku, w tym wynikających z działalności człowieka a mikroorganizami w nim funkcjonującymi. Zna rolę drobnoustrojów w tworzeniu zasobów naturalnych i rozumie konieczność dbałości i ochrony środowiska naturalnego | 2,0 | Nie ma rozumie współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz nie potrafi wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania |
3,0 | Student ma podstawową świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat współzależności pomiędzy mikroorganzimami oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Student ma świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat czynników wpływających na występowanie i rozwój mikroorganzimów w środowisku, współzależności pomiędzy mikroorganizmami. Rozumie konieczność wykorzystania swojej wiedzy i umiejętności w zastosowaniu praktycznych osiągnięć z ekologii mikroorganizmów oraz powiększaniu zasobów wykorzystywanych w życiu człowieka. |
Literatura podstawowa
- Martin Alexander, Ekologia mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 1975
- Sayers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowiskao., PWN, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, 2007