Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Biopreparaty w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biopreparaty w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i biotechnologii
W-2Podstawy genetyki bakterii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30
wykłady
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_W01
Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
MS_1A_W03, MS_1A_W04, MS_1A_W09, MS_1A_W10C-1T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-7, T-W-8, T-W-6, T-L-3, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_U01
Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
MS_1A_U06C-1T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
MS_1A_K01, MS_1A_K05C-1T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-8, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_W01
Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
2,0Student nie ma wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz mozliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0Student na poziomie dostatecznym potrafi sprecyzować kryteria selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz zna jedynie podstawowe możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma wiedzę z zakresu selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi zaprojektować proste doświadczenie, omówić uzyskane z wyniki i zaproponować ewentualne zmiany

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_U01
Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
2,0student nie potrafi wykorzystać przekazanej mu wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0student w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać wiedzę na temat biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi samodzielnie zinterpretować efektów wynikających z ich zastosowania
3,5student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy ale samodzielnie nie przeprowadza dyskusji z uzyskanych wyników
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,0Student ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu oraz na podstawie zdobytej wiedzy i umiejętności potrafi przeprowadzic dyskusję na ten temat

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Seidman L.A., Moore C.J., Basic Laboratory Methods for Biotechnology, Prentice-Hall, Londyn, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych20
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_W01Posiada wiedzę z zakresu kryteriów selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W03Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska.
MS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W09Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
MS_1A_W10Ma podstawową wiedzę dotyczącą oprzyrządowania i technik biotechnologicznych oraz ich wykorzystania w przeprowadzaniu bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz mozliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0Student na poziomie dostatecznym potrafi sprecyzować kryteria selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz zna jedynie podstawowe możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma wiedzę z zakresu selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu. Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi zaprojektować proste doświadczenie, omówić uzyskane z wyniki i zaproponować ewentualne zmiany
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_U01Posiada umiejętność selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wyboru i zastosowania technik ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz ma umiejętność przeprowadzania obserwacji i oceny zjawisk procesowych.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykorzystać przekazanej mu wiedzy z zakresu kryteriów selekcji mikroorganzimów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów oraz możliwości ich zastosowania w róznych sektorach przemysłu
3,0student w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać wiedzę na temat biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi samodzielnie zinterpretować efektów wynikających z ich zastosowania
3,5student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy ale samodzielnie nie przeprowadza dyskusji z uzyskanych wyników
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_K01Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,0Student ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0Student ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat możliwości tworzenia i wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu oraz na podstawie zdobytej wiedzy i umiejętności potrafi przeprowadzic dyskusję na ten temat