Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Giełdy rolne i ich organizacja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Giełdy rolne i ich organizacja
Specjalność Doradztwo rolnicze
Jednostka prowadząca Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 20 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i przedsiębiorczości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-1Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.2
T-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej2
T-W-1Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej2
T-W-1Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego2
T-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.3
T-W-1Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.2
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym2
T-W-8Marże pośrednictwa na rynku rolnym3
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-20102
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym20
A-W-1Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza materiałów - dokumentów, przepisów prawnych, - udział w konsultacjach, - przygotowanie tematycznych opracowań pisemnych10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
S-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_W01
ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
ROL_2A_W05C-1, C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-8M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1
ROL_2A_D06_W02
Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
ROL_2A_W05C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-8M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1
ROL_2A_D06_W03
Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
ROL_2A_W05C-1, C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-8M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_U01
Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
ROL_2A_U05, ROL_2A_U07C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-8, T-W-1M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1
ROL_2A_D06_U02
Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
ROL_2A_U05, ROL_2A_U07C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_2A_D06_K01
Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
ROL_2A_K06, ROL_2A_K07C-1, C-1T-W-1, T-W-1, T-W-8, T-W-1M-1, M-1, M-1S-1, S-1, S-1, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_W01
ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o istocie i funkcjach rynku
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_W02
Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o kanałach dystrybucji oraz organizacji gieldy towarowej
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_W03
Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o funkcjonowaniu rynku rolno-zywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_U01
Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowe umiejetności w zakresie doboru kanałów dystrybucji do produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_2A_D06_U02
Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, potrafi rozpoznać podstawowe wymagania obowiązujące na rynkach zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_2A_D06_K01
Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma swiadomość istoty funkcjonowania rynków zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Drewiński M., Giełdy towarowe, PWE, Warszawa, 1997
  2. Sznajder M., Trębacz A., Adamczyk G., Rynek rolny, Poznań, 1997
  3. Wojciechowski M., Dudziński J., Międzynarodowe rynki zorganizowane, Wydawnctwo Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu, Szczecin, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Perenc J.(red.), Analiza i funkcjonowanie rynku, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 1998
  2. Wrzosek W., Funkcjonowanie rynku, PWE, Warszawa, 1997

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.2
T-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej2
T-W-1Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej2
T-W-1Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego2
T-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.3
T-W-1Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.2
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym2
T-W-8Marże pośrednictwa na rynku rolnym3
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-20102
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach i sprawdzianie zaliczeniowym20
A-W-1Praca własna studenta obejmująca: - studiowanie literatury przedmiotu, analiza materiałów - dokumentów, przepisów prawnych, - udział w konsultacjach, - przygotowanie tematycznych opracowań pisemnych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_W01ma wiedzę o istocie i funkcjach rynku i specyfice rynków zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-1Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-1Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego
T-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o istocie i funkcjach rynku
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_W02Ma wiedze o kanałach dystrybucji, oraz organizacji i funkcjonowania giełdy towarowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-1Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
T-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-1Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o kanałach dystrybucji oraz organizacji gieldy towarowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_W03Ma wiedze o funkcjonowaniu rynku rolno-żywnościowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_W05ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do organizacji i kierowania przedsiębiorstwem rolniczym oraz zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie produkcji rolniczej oraz organizacji gospodarstw agroturystycznych
Cel przedmiotuC-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-1Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-1Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego
T-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowa wiedzę o funkcjonowaniu rynku rolno-zywnościowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_U01Potrafi zaprojektować system dystrybucji produktów rolo-zywnościowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
ROL_2A_U07Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w formie ustnej, pisemnej i graficznej w zakresie doradztwa w rolnictwie i agroturystyce.
Cel przedmiotuC-1Wiedza o elementarnych prawach rynku i ich działaniu w różnych fazach obrotu towarowego
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-1Stadaryzacja towarów rolnych jako podstawa sformalizowanych obrotów. Formalizacja obrotu towarowego.
T-W-8Marże pośrednictwa na rynku rolnym
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma podstawowe umiejetności w zakresie doboru kanałów dystrybucji do produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_U02Ma umijetność rozpoznania wymagań obowiązujących na rynkach zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_U05Potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji w gospodarstwach rolniczych i agroturystycznych.
ROL_2A_U07Posiada umiejętność porozumienia się z różnymi podmiotami w formie ustnej, pisemnej i graficznej w zakresie doradztwa w rolnictwie i agroturystyce.
Cel przedmiotuC-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
T-W-1Rynek, istota i funkcje. Konkurencja w gospodarce rynkowej
T-W-1Elementarne prawa rynku w gospodarce żywnościowej
T-W-1Struktura podmiotowa rynku rolno-żywnościowego
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, potrafi rozpoznać podstawowe wymagania obowiązujące na rynkach zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_2A_D06_K01Jest świadomym obserwatorem funkcjonowania rynków zorganizowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_2A_K06Potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z doradztwem produkcji rolniczej i agroturystyce
ROL_2A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie realizacji zadań związanych z produkcją rolniczą i organizacją agroturystyki
Cel przedmiotuC-1Poznanie istoty i funkcji rynku w ogóle i rynków zorganizowanych
C-1Poznanie zasad i organizacji obrotu rolnego w Polsce
Treści programoweT-W-1Organizacja giełdy rolnej. Regulamin, izba rozliczeniowa.
T-W-1Rynki zorganizowane, giełdy towarowe, giełdy rolne.
T-W-8Spozycie zywności w Polsce w latach 1950-2010
T-W-1Kanały dystrybucyjne i przebiegi towarowe. Organizacja obrotu na rynku rolnym
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-1wykład konwersatoryjny
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: dla wypowiedzi ustnej: - zrozumienie pytania (problemu), - stopien wyczerpania tematu, - sposób uzasadniania formułowanych tez
S-1Ocena formująca: dla opracowań tematycznych: - zrozumienie problemu (tematu, zadania), - organizacja - plan pracy, - dobór materialów; argumenty, tezy, - samodzielność, czas realizacji tematu.
S-1Ocena formująca: aktywności studenta: - stawianie istotnych pytań, - poszukiwanie argumentów w obliczu formułowanych tez, - nawiązywanie do dorobku innych autorów.
S-1Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student opanował materiał programu kształcenia w stopniu dostatecznym, ma swiadomość istoty funkcjonowania rynków zorganizowanych
3,5
4,0
4,5
5,0