Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Gospodarka odpadami
Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka odpadami | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Gospodarka odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | słuchacz posiada wiedzę na temat powstajacych odpadów rolno-spożywczych z ich deponowaniem lub zagospodarowaniem |
C-2 | Słuchacz ma wiedzę z zakresu technologi zagospodarowania odpadów powstajacych w produkcji roslinnej i spożywczej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Rodzaje odpadów/produktów ubocznych powstających w przetwórstwie roślinnym. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Kierunki zagospodarowania odpadów z uwzględnieniem aspektów ekologicznych. Technologie przetwarzania odpadów powstających w trakcie produkcji rolniczej. | 4 |
T-W-2 | Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw, ziarna zbóż i nasion oleistych, z przemysłu mleczrskiego i drobiarskiego. Odpady spożywcze. Ich charakterystyka fizykochemiczna. Technologie i kierunki zagospodarowania odpadów powstajacych w trakcie produkcji spożywczej. | 3 |
T-W-3 | Pisemen zaliczenie przedmiotu | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej | 12 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje mulimedialne z użyciem komputera i rzutnika |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć, podsumowująca osiągnięte efekty uczenia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GOSP_10-_PD7_W01 Wskazuje na możliwości zagospodarowania odpadów z przetwórstwa roślinnego, w tym do żywności, uwzględniając aspekty toksykologii żywności i ekologii | GOSP_10-_W07 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GOSP_10-_PD7_U01 Charakteryzuje i klasyfikuje odpady w zależności od stopnia ich szkodliwości i źródła powstawania oraz ma świadomość ich wpływu na środowisko | GOSP_10-_U06 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GOSP_10-_PD7_K01 Słuchacz współpracuje z kolegami z grupy przy sporządzaniu sprawozdania świadomie oceniając wkład pracy własnej | GOSP_10-_K03 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GOSP_10-_PD7_W01 Wskazuje na możliwości zagospodarowania odpadów z przetwórstwa roślinnego, w tym do żywności, uwzględniając aspekty toksykologii żywności i ekologii | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz ma podstawową wiedzę z zakresu teoretycznych podstaw związanych z gospodarą odpadami z przetwórstwa rolno-spożywczego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GOSP_10-_PD7_U01 Charakteryzuje i klasyfikuje odpady w zależności od stopnia ich szkodliwości i źródła powstawania oraz ma świadomość ich wpływu na środowisko | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz potrafi dokaonać podziału odpadów rolno-spożywczych i zadecydować o możliwości ich zagospodarowania lub utylizacji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GOSP_10-_PD7_K01 Słuchacz współpracuje z kolegami z grupy przy sporządzaniu sprawozdania świadomie oceniając wkład pracy własnej | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz bierze udział w pracy grupowej, wykazuje mały udział w zdobywaniu wiedzy. Ma dostateczną wiedzę o odpadach pochodzących z przetwórstwa rolno-spożywczego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kuśmider J, Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aapekty towaroznawcze i ekologiczne, WAE, Poznań, 1996
- Kumider J., Zielnica J., Ekologiczne aspekty pozyskiwania żywności, WAE, Poznań, 2002
- Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowych i warzywnych, wyd. WSE-H, Sierniewice, 2010