Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: inżynieria materiałowa

Sylabus przedmiotu Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego
Specjalność technologia żywności i żywienia
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Remigiusz Panicz <rpanicz@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50zaliczenie
projektyP5 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Doktorant ma wiedzę z zakresu charakterystyki surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z najnowszymi trendami w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mięsnych6
T-P-2Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mlecznych4
10
wykłady
T-W-1Najnowsze trendy w przetwórstwie mięsa9
T-W-2Najnowsze trendy w przetwórstwie mleka6
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1udział w zajęciach10
A-P-2przygotowanie projektu20
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia25
A-W-3analiza literatury20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_W01
Doktorant ma wiedzę w zakresie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
SD_3_W01, SD_3_W03, SD_3_W07C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_U01
Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
SD_3_U01, SD_3_U02, SD_3_U03, SD_3_U04, SD_3_U05, SD_3_U06C-1T-P-2, T-P-1M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_K01
Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca
SD_3_K01, SD_3_K02, SD_3_K03, SD_3_K04, SD_3_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-P-1, T-P-2M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_W01
Doktorant ma wiedzę w zakresie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
2,0
3,0Doktorant ma wiedzę o najnowszych trendach w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_U01
Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
2,0
3,0Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE04TZZ_K01
Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca
2,0
3,0Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Meat Science
  2. LWT - Food Science and Technology
  3. Journal of Animal Science
  4. Journalof Food Science

Literatura dodatkowa

  1. Agricultural and Food Science
  2. Journal of Food Quality

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mięsnych6
T-P-2Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mlecznych4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Najnowsze trendy w przetwórstwie mięsa9
T-W-2Najnowsze trendy w przetwórstwie mleka6
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1udział w zajęciach10
A-P-2przygotowanie projektu20
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie się do zaliczenia25
A-W-3analiza literatury20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE04TZZ_W01Doktorant ma wiedzę w zakresie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W01Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na bardziej zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych.
SD_3_W03Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, umożliwiającą prowadzenie dyskusji oraz rewizję istniejących paradygmatów w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych, w szczególności związanych z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową.
SD_3_W07Posiada poszerzoną wiedzę umożliwiającą zrozumienie zaawansowanych zależności w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny oraz uwzględnienie interakcji i synergii z innymi dziedzinami i dyscyplinami, jak również na prowadzenie interdyscyplinarnych prac badawczych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najnowszymi trendami w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-W-1Najnowsze trendy w przetwórstwie mięsa
T-W-2Najnowsze trendy w przetwórstwie mleka
Metody nauczaniaM-1Wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant ma wiedzę o najnowszych trendach w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE04TZZ_U01Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_U01Potrafi określać problemy naukowe w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny poprzez: definiowanie celu i przedmiotu badań, formułowanie hipotez badawczych, sądów analitycznych, syntetycznych i oceniających na temat proponowanych rozwiązań w odniesieniu do istniejącego stanu wiedzy, proponowanie metod, technik i narzędzi badawczych, służących do rozwiązania problemu badawczego.
SD_3_U02Potrafi praktycznie wykorzystać i udoskonalić metody, techniki i narzędzia badawcze w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny oraz twórczo je stosować do uzyskiwania wyników badawczych i ich opracowania.
SD_3_U03Potrafi dokumentować wyniki prowadzonych prac badawczych w formie opracowań naukowych, które będą przekazywane różnym grupom odbiorców, w szczególności międzynarodowemu środowisku naukowemu.
SD_3_U04Potrafi przekazać i prezentować uzyskane wyniki, w szczególności w międzynarodowym środowisku badawczym oraz inicjować debatę i prowadzić dyskusję związaną z prezentacją koncepcji i osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
SD_3_U05Potrafi przygotować w oparciu o uzyskane wyniki opracowanie naukowe w postaci publikacji naukowej lub prezentacji w języku angielskim oraz potrafi funkcjonować w zespole naukowo-badawczym.
SD_3_U06Potrafi pogłębiać kompetencje zawodowe i osobiste, szczególnie w zakresie pozyskiwania oraz analizowania najnowszych osiągnięć związanych z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najnowszymi trendami w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-P-2Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mlecznych
T-P-1Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mięsnych
Metody nauczaniaM-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant potrafi przygotować projekt dotyczący wykorzystania najnowszych trendów w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE04TZZ_K01Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
SD_3_K02Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy wkładu wyników własnej działalności badawczej w rozwój reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
SD_3_K03Rozumie obowiązek wypełniania zobowiązań społecznych, badawczych i twórczych oraz ma świadomość inicjowania działań na rzecz interesu publicznego.
SD_3_K04Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze do opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
SD_3_K05Rozumie potrzebę przestrzegania norm etycznych i prawnych w pracy badawczej, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzenia badań w sposób niezależny oraz respektowania zasady publicznej własności wyników działalności naukowej z uwzględnieniem praw własności intelektualnej.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najnowszymi trendami w zakresie przetwórswta surowców pochodzenia zwierzęcego
Treści programoweT-W-1Najnowsze trendy w przetwórstwie mięsa
T-W-2Najnowsze trendy w przetwórstwie mleka
T-P-1Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mięsnych
T-P-2Opracowanie projektu uwzględniającego wykorzystanie najnowszych trendów w przetwórstwie surowców mlecznych
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant jest świadomy swojej roli badacza-naukowca
3,5
4,0
4,5
5,0