Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Znakowanie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Znakowanie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa znajomosc prawa zywnosciowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-A-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności2
T-A-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego2
T-A-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-A-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe2
T-A-6Przykłady fałszowania żywności2
T-A-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-A-8Kolokwium zaliczeniowe1
T-A-9Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności2
15
wykłady
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.2
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych3
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa4
T-W-3Elementy obowiązkowe etykiety4
T-W-4Ogólne zasady prawa żywnościowego2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń7
A-A-3Konsultacje4
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia4
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_W01
Posiada wiedzę z zakresu znakowania żywności.
TZZ_1A_W07C-1T-W-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_U01
Posiada wiedzę oraz umiejętność znajdowania informacji dotyczących prawnych aspektów znakowania żywności
TZZ_1A_U01C-2T-A-1, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-2, T-A-3M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_K01
Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K06C-2T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-3M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_W01
Posiada wiedzę z zakresu znakowania żywności.
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu znakowania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_U01
Posiada wiedzę oraz umiejętność znajdowania informacji dotyczących prawnych aspektów znakowania żywności
2,0
3,0Potrafi wybrać podstawowe informacje na etykietę żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_K01
Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Falarz A., Mataczyńska G., Towaroznawstwo artykułów spożywczych i nieżywnościowych, Oficyna Wyd. Poligraficzna Adam., Warszawa, 1997
  2. Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  3. Kubera H, Zachowanie jakości produktu, Wydawnictwo AE w Poznaniu, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Rozporządzenie Rady UE dotyczące zakresu przedmiotu, 2011
  2. Codex Alimentarius - jako zbiór norm bezpieczeństwa i jakości produktów spozywczych, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-A-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności2
T-A-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego2
T-A-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-A-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe2
T-A-6Przykłady fałszowania żywności2
T-A-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-A-8Kolokwium zaliczeniowe1
T-A-9Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.2
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych3
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa4
T-W-3Elementy obowiązkowe etykiety4
T-W-4Ogólne zasady prawa żywnościowego2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń7
A-A-3Konsultacje4
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO2-1_W01Posiada wiedzę z zakresu znakowania żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą badań surowców i produktów spożywczych a w szczególności metod analizy i oceny jakości żywności. Posiada wiedzę na temat nowych technik analizy instrumentalnej. Posiada wiedzę na temat charakterystyki towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych. Zna najważniejsze systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
Treści programoweT-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.
T-A-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-A-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-A-6Przykłady fałszowania żywności
T-A-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-A-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę z zakresu znakowania żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO2-1_U01Posiada wiedzę oraz umiejętność znajdowania informacji dotyczących prawnych aspektów znakowania żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-A-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)
T-A-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-A-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-A-6Przykłady fałszowania żywności
T-A-8Kolokwium zaliczeniowe
T-A-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-A-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wybrać podstawowe informacje na etykietę żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO2-1_K01Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
TZZ_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-A-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-A-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-A-6Przykłady fałszowania żywności
T-A-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-A-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0