Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Ewa Sobecka <Ewa.Sobecka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka2
15
wykłady
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych10
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiawanie literatury13
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
TZZ_1A_W05, TZZ_1A_W06C-1T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U09C-1T-L-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych10
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiawanie literatury13
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO5-3tiz_W01Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W05Zna elementarną terminologię w zakresie higieny i toksykologii żywności, ma wiedzę o organizmach i substancjach niebezpiecznych obecnych w surowcach i produktach spożywczych, oraz czynnikach biologicznych i chemicznych będących przyczyną ich obecności, zna zasady postępowania niezbędne do zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZZ_1A_W06Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów ich roli i wpływu na jakość zdrowotną żywności oraz ich udziału w procesach technologicznych. Zna związki pomiędzy wyjściową jakością mikrobiologiczną surowca, parametrami procesów technologicznych oraz higieną i jakością mikrobiologiczną produktu. Posiada podstawową wiedzę na temat patogenów występujących w żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO5-3tiz_U01student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U09Potrafi posługiwać się terminologią mikrobiologiczną, dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać organizmy pasożytnicze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_1A_PO5-3tiz_K01STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0