Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
Sylabus przedmiotu Ekonomia z elementami prawa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomia z elementami prawa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Wiktorowska-Jasik <Anna.Wiktorowska-Jasik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Jolanta Sułek <Jolanta.Sulek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii |
W-2 | Wiadomości wyniesione ze szkoły średniej w zakresie matematyki i wiedzy o społeczeństwie. Znajomość lokalnego i krajowego rynku. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy na temat nowoczesnego, zintegrowanego podejscia do problemu ekonomiki, marketingi i zarządzania przedsiębiorstwem |
C-2 | Zapoznanie studentów z zarysem rozwoju teorii organizacji i zarządzania |
C-3 | Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii. | 1 |
T-W-2 | Podstawowe modele w ekonomii. Powiązania między producentami i konsumentami. | 1 |
T-W-3 | Rynek i gospodarka rynkowa. | 1 |
T-W-4 | Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol). | 1 |
T-W-5 | Mechanizmy funkcjonowania gospodarki w skali makro i mikroekonomicznej. | 1 |
T-W-6 | Polityka gospodarcza państwa. Podstawowe typy polityki makroekonomicznej. | 1 |
T-W-7 | Wzrost gospodarczy. | 1 |
T-W-8 | Bezrobocie i jego rodzaje. | 1 |
T-W-9 | Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw. | 1 |
T-W-10 | Podstawowe pojecia z marketingu i zarządzania. | 2 |
T-W-11 | Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej | 2 |
T-W-12 | Gałęzie prawa i ich charakterystyka. | 4 |
T-W-13 | Zaliczenie wykładów. | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 30 |
A-W-2 | Samodzielna praca studenta | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zajęć | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Metody aktywizujące: metoda przypadków |
M-3 | Przygotowanie i przedstawienie projektów z wykorzystaniem form multimedialnych |
M-4 | Praca w grupach |
M-5 | Dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: Projekt - analiza przypadków i propozycje rozwiazań |
S-3 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A11_W01 Student zna techniki oceny działań marketingowych | TZZ_1A_W21 | — | — | C-1, C-2 | — | M-1, M-2 | S-1, S-3 |
TZZ_1A_A11_W02 Student potrafi zdefiniować strategię efektywnego zarządzania podmiotem gospodarczym | TZZ_1A_W20 | — | — | C-1, C-2 | — | M-1, M-2 | S-3 |
TZZ_1A_A11_W03 powinien definiować marketing | TZZ_1A_W20 | — | — | C-3 | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A11_U01 Student potrafi krytycznie ocenić działania firmy w konkurencyjnym otoczeniu | TZZ_1A_U29 | — | — | C-1, C-2 | — | M-3, M-2 | S-1, S-2 |
TZZ_1A_A11_U02 Student potrafi dobrać strategię zarządzania do potrzeb podmiotu gospodarczego | TZZ_1A_U29 | — | — | C-1, C-2 | — | M-2 | S-1, S-2, S-3 |
TZZ_1A_A11_U03 powinien postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | TZZ_1A_U29 | — | — | C-3 | — | M-4 | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A11_K01 Student potrafi opracować strategię marketingowa i plan zarządzania w oparciu o rózne źródła przewagi konkurencyjnej | TZZ_1A_K03 | — | — | C-1, C-2 | — | M-3, M-2 | S-1 |
TZZ_1A_A11_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalnosci gospodarczej podmiotów | TZZ_1A_K05 | — | — | C-3 | — | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A11_W01 Student zna techniki oceny działań marketingowych | 2,0 | |
3,0 | Zna techniki oceny działań marketingowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_A11_W02 Student potrafi zdefiniować strategię efektywnego zarządzania podmiotem gospodarczym | 2,0 | |
3,0 | Potrafi zdefiniować strategię efektywnego zarządzania podmiotem gospodarczym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_A11_W03 powinien definiować marketing | 2,0 | |
3,0 | Umie definiować marketing | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A11_U01 Student potrafi krytycznie ocenić działania firmy w konkurencyjnym otoczeniu | 2,0 | |
3,0 | Potrafi krytycznie ocenić działania firmy w konkurencyjnym otoczeniu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_A11_U02 Student potrafi dobrać strategię zarządzania do potrzeb podmiotu gospodarczego | 2,0 | |
3,0 | Potrafi dobrać strategię zarządzania do potrzeb podmiotu gospodarczego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_A11_U03 powinien postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | 2,0 | |
3,0 | Postrzega narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A11_K01 Student potrafi opracować strategię marketingowa i plan zarządzania w oparciu o rózne źródła przewagi konkurencyjnej | 2,0 | |
3,0 | Umiejętnosć opracowania strategii marketingowej i planu zarządzania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_A11_K02 winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalnosci gospodarczej podmiotów | 2,0 | |
3,0 | Rozumie rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalności gospodraczej podmiotów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kufel J., Siuda W., Prawo gospodarcze, Scriptus, Poznań, 2008
- Milewski R. (red.), Podstawy ekonomii, PWN, Warszawa, 2013
- Begg, D. Fisher S., Dornbush R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Worobjow L., Teoria i praktyka zarządzania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2011