Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Preparatyka mikrobiologiczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Preparatyka mikrobiologiczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bierzących18
A-L-3Konsultacje16
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej20
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej2
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_W01
student ma wiedze na temat budowy mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
MS_1A_W05C-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_U01
potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
MS_1A_U03C-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C15_K01
ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
MS_1A_K05C-1T-L-15, T-L-9, T-L-4, T-L-5, T-L-8, T-L-1, T-L-7, T-L-10, T-L-12, T-L-11, T-L-6, T-L-2, T-L-14, T-L-3, T-L-13M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_W01
student ma wiedze na temat budowy mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
2,0
3,0posiada wiedzeę na temat technik i mozliwosci ich wykorzystania w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_U01
potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
2,0
3,0potrafi wykorzystać znane mu techniki w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C15_K01
ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
2,0
3,0ma świadomość możliwości wykorzystania technik wykorzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody mikroskopowe2
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej2
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania2
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)2
T-L-5Metody barwienia endospor2
T-L-6Barwienie otoczek2
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN2
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców2
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania2
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych2
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów2
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione2
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej2
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu2
T-L-15Mikrometria2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotownaie do ćwiczeń bierzących18
A-L-3Konsultacje16
A-L-4przygotowanie do zaliczenia części pratycznej i teoretycznej20
A-L-5zaliczenie praktyczne4
A-L-6zalicznie części teoretycznej2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C15_W01student ma wiedze na temat budowy mikroboorganizmów i technik ich wyrózniania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, grzybów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada wiedzeę na temat technik i mozliwosci ich wykorzystania w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C15_U01potrafi zastosowac techniki obowiazujace w preparatyce mikrobiologicznej w celu wyszczególnienia okreslonych cech mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U03Potrafi rozpoznać podstawowe struktury organizmów zywych, ich lokalizację oraz rozumie zależności między budową a czynnościami oraz wyjaśniać odstępstwa od prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wykorzystać znane mu techniki w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C15_K01ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu mikrobiologii i jej roli w ekosystemie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy i umiejętności dotyczących technik wykrzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
Treści programoweT-L-15Mikrometria
T-L-9Preparatyka przyżyciowa - metody i zakres wykorzystania
T-L-4Różnicowanie bakterii - gram (+) i gram (-)
T-L-5Metody barwienia endospor
T-L-8Metoda Neissera w różnicowaniu maczugowców
T-L-1Metody mikroskopowe
T-L-7Barwienie drobnoustrojów kwasoopornych i tzw. bakterii MZN
T-L-10Bezposrednie liczenie drobnoustrojów żywych i martwych
T-L-12Mikroskopowe preparaty niebarwione
T-L-11Mikroskopowe metody wyznaczania poziomu odżywienia mikroorganizmów
T-L-6Barwienie otoczek
T-L-2Podstawowe zasady obowiązujące w preparatyce mikroskopowej
T-L-14Preparaty mikroskopowe do obserwacji w ciemnym polu
T-L-3Barwienie drobnoustrojów - podział, metody i zakres wykorzystania
T-L-13Preparaty w kropli wiszacej
Metody nauczaniaM-1metody praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomość możliwości wykorzystania technik wykorzystywanych w preparatyce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0