Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Owoce i warzywa egzotyczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Owoce i warzywa egzotyczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 12 0,70,39zaliczenie
laboratoriaL7 3 0,30,10zaliczenie
wykładyW7 25 1,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin, znajomość podstaw ogrodnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.6
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.4
T-A-3Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.2
12
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.3
3
wykłady
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej22
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.4
21
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach3
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń2
A-L-3Studiowanie literatury przedmiotu4
9
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
UWW_1A_W03, UWW_1A_W13, UWW_1A_W14C-1T-W-1, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2
UWW_1A_O13-1_W02
Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
UWW_1A_W03, UWW_1A_W14C-1T-W-2, T-L-1, T-A-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
UWW_1A_U03, UWW_1A_U13C-1T-L-1, T-A-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_O13-1_K01
student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
UWW_1A_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_O13-1_W02
Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_O13-1_K01
student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
2,0
3,0student jest dostatecznie świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Biggs M., Warzywa, Muza SA, 2008
  2. Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
  4. Czikow P., Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.6
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.4
T-A-3Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.2
12

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.3
3

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej22
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Studiowanie literatury fachowej3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.4
21
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach3
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń2
A-L-3Studiowanie literatury przedmiotu4
9
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O13-1_W01Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
UWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O13-1_W02Zna biologię i charakterystykę roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
T-A-3Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O13-1_U01Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, jakości owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
T-A-3Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_O13-1_K01student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z biologią, znaczeniem, wymaganiami klimatycznymi i wartością biologiczną owoców i warzyw ze strefy tropikalnej i subtropikalnej oraz z wykorzystaniem roślin dostarczających używek roślinnych
Treści programoweT-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy owoców i warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-W-2Biologia, charakterystyka, znaczenie gospodarcze, rejony uprawy oraz wartość biologiczna owoców i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-L-1Rozpoznawanie oraz podstawy towaroznawstwa najważniejszych gatunków owoców i warzyw tropikalnych.
T-A-1Technologie upraw roślin sadowniczych i warzyw pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych i warzyw pochodzących z innych stref klimatycznych.
T-A-3Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest dostatecznie świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz konieczności samodoskonalenia zawodowego i uczenia się przez całe życie
3,5
4,0
4,5
5,0