Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (N1)

Sylabus przedmiotu Ekonomika i organizacja produkcji rolniczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika i organizacja produkcji rolniczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>, Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 18 2,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 12 2,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw produkcji roślinnej.
W-2Znajomość produkcji zwierzęcej.
W-3Znajomość produkcji ogrodniczej.
W-4Znajomość podstaw ekonomii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
C-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Planowanie produkcji rolniczej i ogrodniczej. Dochody w rolnictwie.2
T-A-2Metody obliczania jednostkowych kosztów produkcji rolniczej i ogrodniczej. Kalkulacje rolnicze i ogrodnicze.2
T-A-3Bilans gospodarstwa rolnego i ogrodniczego. Grupy producenckie.2
T-A-4Marketing w działalności rolniczej i ogrodniczej. Analiza rynków rolnych i ogrodniczych.2
T-A-5Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolniczego i ogrodniczego. Koszty eksploatacji maszyn w rolnictwie.2
T-A-6Wytyczne projektowania wybranej działalności gospodarczej w obszarze produkcji rolniczej i ogrodniczej.2
12
wykłady
T-W-1Pojęcie i organizacja agrobiznesu. Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie/ogrodnictwie. Struktura agrobiznesu- zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo, obrót.3
T-W-2Czynniki wytwórcze i zasoby - ziemia, praca, kapitał, przedsiębiorczość. Podmioty - gospodarstwo rolne, gospodarstwo ogrodnicze, techniczne przedsiebiorstwo usługowe. Organizacja gospodarstwa rolnego, ogrodniczego, agrofirmy.3
T-W-3Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej.3
T-W-4Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej/ogrodniczej.3
T-W-5Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym/ogrodniczym3
T-W-6Innowacje jako funkcja rozwoju gospodarstwa rolnego (ogrodniczego). Elementy biznes planu.3
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-A-2Przygotowanie projektu36
A-A-3Przygotowanie prezentacji.15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu37
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów.3
A-W-4Konsultacje2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-3Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne pierwszej części wykładów (15 godzin).
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
S-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C11_W01
Definiuje poprawnie aspekty środowiskowe, stosowania techniki rolniczej oraz ekonomiczne funkcjonowania gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
TRL_1A_W24C-2, C-1T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-6, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-2M-2, M-1, M-3S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C11_U01
Potrafi określić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego schematu myślenia.
TRL_1A_U01C-1T-W-1M-2, M-1S-1, S-2
TRL_1A_C11_U02
Potrafi ogólnie fomułować problemy związane z prowadzeniem produkcji rolniczej/ogrodniczej stosując wiedzę o ekonomicznych aspektach rynku.
TRL_1A_U21C-2, C-1T-W-4, T-W-3M-2, M-1, M-3S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_C11_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań projektowania i modyfikowania produkcji rolniczej/ogrodniczej.
TRL_1A_K01C-2, C-1T-W-4, T-W-5, T-A-6, T-A-4M-2, M-1, M-3S-3, S-2
TRL_1A_C11_K02
Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TRL_1A_K07C-2, C-1T-W-5, T-W-3M-2, M-1, M-3S-3, S-1, S-2
TRL_1A_C11_K03
Ma świadomość odpowiedzialności za wykonywaną i samodzielnie organizowaną pracę.
TRL_1A_K08C-2T-A-3, T-A-5M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C11_W01
Definiuje poprawnie aspekty środowiskowe, stosowania techniki rolniczej oraz ekonomiczne funkcjonowania gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje tylko część wiedzy do omówienia postawionego zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C11_U01
Potrafi określić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego schematu myślenia.
2,0
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_C11_U02
Potrafi ogólnie fomułować problemy związane z prowadzeniem produkcji rolniczej/ogrodniczej stosując wiedzę o ekonomicznych aspektach rynku.
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagadnienia z obszaru ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_C11_K01
Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań projektowania i modyfikowania produkcji rolniczej/ogrodniczej.
2,0
3,0Student potrafi okreslić braki występujące w swojej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_C11_K02
Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_C11_K03
Ma świadomość odpowiedzialności za wykonywaną i samodzielnie organizowaną pracę.
2,0
3,0Ma świadomość częściowej odpowiedzialności za wyniki własnej pracy.
3,5
4,0.
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Worobjow L., Spychalski G., Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej, Wyd. AR, Szczecin, 2002
  2. Fereniec J., Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, Warszawa, 1999
  3. Muzalewski A., Koszty eksploatacji maszyn rolniczych, Wyd. IBMER, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek S., Kowalski Z., Ekonomika rolnictwa, Zarys teorii, Wyd. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 1997
  2. Zajączkowski M., Zasady marketingowe w agrobiznesie, Wyd. AR, Szczecin, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Planowanie produkcji rolniczej i ogrodniczej. Dochody w rolnictwie.2
T-A-2Metody obliczania jednostkowych kosztów produkcji rolniczej i ogrodniczej. Kalkulacje rolnicze i ogrodnicze.2
T-A-3Bilans gospodarstwa rolnego i ogrodniczego. Grupy producenckie.2
T-A-4Marketing w działalności rolniczej i ogrodniczej. Analiza rynków rolnych i ogrodniczych.2
T-A-5Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolniczego i ogrodniczego. Koszty eksploatacji maszyn w rolnictwie.2
T-A-6Wytyczne projektowania wybranej działalności gospodarczej w obszarze produkcji rolniczej i ogrodniczej.2
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie i organizacja agrobiznesu. Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie/ogrodnictwie. Struktura agrobiznesu- zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo, obrót.3
T-W-2Czynniki wytwórcze i zasoby - ziemia, praca, kapitał, przedsiębiorczość. Podmioty - gospodarstwo rolne, gospodarstwo ogrodnicze, techniczne przedsiebiorstwo usługowe. Organizacja gospodarstwa rolnego, ogrodniczego, agrofirmy.3
T-W-3Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej.3
T-W-4Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej/ogrodniczej.3
T-W-5Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym/ogrodniczym3
T-W-6Innowacje jako funkcja rozwoju gospodarstwa rolnego (ogrodniczego). Elementy biznes planu.3
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-A-2Przygotowanie projektu36
A-A-3Przygotowanie prezentacji.15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu37
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów.3
A-W-4Konsultacje2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_W01Definiuje poprawnie aspekty środowiskowe, stosowania techniki rolniczej oraz ekonomiczne funkcjonowania gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W24ma wiedzę w zakresie ekonomiki i organizacji produkcji rolniczej i usług, obejmującą pojęcie agrobiznesu i jego strukturę, czynniki wytwórcze i zasoby rol-nictwa, podmioty gospodarcze występujące w rolnictwie, projektowanie procesów w produkcji roślinnej i usługach, organizację pracy w rolnictwie, planowanie inwestycji technicznych i mechanizacyjnych, analizę ekonomiczną podmiotu wraz z elementami rachunku kosztów dla inżynierów (majątek i kapitał przedsiębiorstwa, przychody, koszty i rachunek wyników, normowanie i kosztorysowanie robót, metody kalkulacji i struktura kosztów produkcji, kategorie produkcji i nakładów, amortyzacja), przydatną do: 1) projektowania i oceny ekonomicznej oraz organizacyjnej procesów produkcyjnych w rolnictwie, ogrodnictwie i usługach, 2) prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej;
Cel przedmiotuC-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
C-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-W-4Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej/ogrodniczej.
T-W-6Innowacje jako funkcja rozwoju gospodarstwa rolnego (ogrodniczego). Elementy biznes planu.
T-W-2Czynniki wytwórcze i zasoby - ziemia, praca, kapitał, przedsiębiorczość. Podmioty - gospodarstwo rolne, gospodarstwo ogrodnicze, techniczne przedsiebiorstwo usługowe. Organizacja gospodarstwa rolnego, ogrodniczego, agrofirmy.
T-W-5Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym/ogrodniczym
T-W-1Pojęcie i organizacja agrobiznesu. Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie/ogrodnictwie. Struktura agrobiznesu- zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo, obrót.
T-W-3Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej.
T-A-1Planowanie produkcji rolniczej i ogrodniczej. Dochody w rolnictwie.
T-A-6Wytyczne projektowania wybranej działalności gospodarczej w obszarze produkcji rolniczej i ogrodniczej.
T-A-3Bilans gospodarstwa rolnego i ogrodniczego. Grupy producenckie.
T-A-4Marketing w działalności rolniczej i ogrodniczej. Analiza rynków rolnych i ogrodniczych.
T-A-5Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolniczego i ogrodniczego. Koszty eksploatacji maszyn w rolnictwie.
T-A-2Metody obliczania jednostkowych kosztów produkcji rolniczej i ogrodniczej. Kalkulacje rolnicze i ogrodnicze.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-1Wykład informacyjny
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne pierwszej części wykładów (15 godzin).
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje tylko część wiedzy do omówienia postawionego zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_U01Potrafi określić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego schematu myślenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Cel przedmiotuC-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-W-1Pojęcie i organizacja agrobiznesu. Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie/ogrodnictwie. Struktura agrobiznesu- zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo, obrót.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne pierwszej części wykładów (15 godzin).
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_U02Potrafi ogólnie fomułować problemy związane z prowadzeniem produkcji rolniczej/ogrodniczej stosując wiedzę o ekonomicznych aspektach rynku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
Cel przedmiotuC-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
C-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-W-4Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej/ogrodniczej.
T-W-3Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-1Wykład informacyjny
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zdefiniować podstawowe zagadnienia z obszaru ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_K01Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy w zakresie rozwiązań projektowania i modyfikowania produkcji rolniczej/ogrodniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
Cel przedmiotuC-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
C-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-W-4Analiza przepływu od produkcji surowców do konsumenta. Czynniki ekonomiczne rozwoju produkcji rolniczej/ogrodniczej.
T-W-5Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym/ogrodniczym
T-A-6Wytyczne projektowania wybranej działalności gospodarczej w obszarze produkcji rolniczej i ogrodniczej.
T-A-4Marketing w działalności rolniczej i ogrodniczej. Analiza rynków rolnych i ogrodniczych.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-1Wykład informacyjny
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi okreslić braki występujące w swojej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_K02Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Cel przedmiotuC-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
C-1Umiejętność oceny stanu gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-W-5Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w gospodarstwie rolnym. Planowanie inwestycji w infrastrukturę w gospodarstwie rolnym/ogrodniczym
T-W-3Projektowanie procesów w produkcji rolniczej. Projektowanie procesów w produkcji ogrodniczej. Projektowanie usług dla produkcji rolniczej, ogrodniczej.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna/panelowa.
M-1Wykład informacyjny
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne pierwszej części wykładów (15 godzin).
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne drugiej części wykładów (15 godzin).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar ekonomiki produkcji rolniczej/ogrodniczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_C11_K03Ma świadomość odpowiedzialności za wykonywaną i samodzielnie organizowaną pracę.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K08ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest przygotowany do organizowania pracy własnej i zespołu osób, rozumie konieczność systematycznej pracy w działaniach rozciągniętych w czasie, postępuje etycznie, rozumie i docenia znaczenie uczciwości intelektualnej w działaniach własnych i innych osób.
Cel przedmiotuC-2Umiejetność zastosowania wiedzy do projektowania rozwoju gospodarstwa rolniczego/ogrodniczego.
Treści programoweT-A-3Bilans gospodarstwa rolnego i ogrodniczego. Grupy producenckie.
T-A-5Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolniczego i ogrodniczego. Koszty eksploatacji maszyn w rolnictwie.
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena za projekt.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość częściowej odpowiedzialności za wyniki własnej pracy.
3,5
4,0.
4,5
5,0