Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
Sylabus przedmiotu Kwiaty jadalne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Kwiaty jadalne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, chemii i biochemii. |
W-2 | Student zna najważniejsze gatunki roślin ozdobnych, warzyw, owoców i ziół. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z gatunkami roślin o kwiatach jadalnych. |
C-2 | Przekazanie studentom wiedzy na temat wartości biologicznej kwiatów jadalnych. |
C-3 | Przekazanie studentom wiedzy na temat możliwości użytkowania kwiatów jadalnych - sposobów ich przechowywania i przetwarzania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ogólna charakterystyka najważniejszych gatunków roślin o kwiatach jadalnych – zajęcia praktyczne na kolekcji kwiatów jadalnych. | 3 |
T-L-2 | Porównanie wartości biologicznej wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych – oznaczanie zawartości witaminy C. | 2 |
T-L-3 | Porównanie wartości biologicznej wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych – oznaczanie zawartości polifenoli ogółem oraz karotenoidów ogółem. | 3 |
T-L-4 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych: nasturcja większa, begonia, wyżlin większy. | 2 |
T-L-5 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych:, chryzantema, nagietek lekarski, chaber bławatek, aksamitka. | 2 |
T-L-6 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych: malwa, kroplik, lawenda. | 2 |
T-L-7 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych: pelargonia, bez czarny, mniszek lekarski. | 2 |
T-L-8 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych: fiołek, bratek. | 2 |
T-L-9 | Charakterystyka wybranych gatunków roślin o kwiatach jadalnych: róża, hibiskus. | 2 |
T-L-10 | Charakterystyka wybranych produktów spożywczych, zawierających w swoim składzie kwiaty jadalne – dyskusja na podstawie oceny stanu zaopatrzenia sklepów sieci handlowych Szczecina. | 2 |
22 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Kwiaty jadalne. Historia uprawy i tradycje kulinarne. | 2 |
T-W-2 | Wykorzystanie kwiatów jadalnych w kuchniach całego świata. | 2 |
T-W-3 | Mało znane kwiaty jadalne. | 2 |
T-W-4 | Związki biologicznie czynne występujące w kwiatach jadalnych. | 4 |
T-W-5 | Specyfika uprawy roślin o kwiatach jadalnych. | 2 |
T-W-6 | Sposoby przetwarzania kwiatów jadalnych. | 6 |
T-W-7 | Przechowywanie kwiatów jadalnych (warunki i parametry środowiska przechowalniczego, sposoby przedłużania trwałości przechowalniczej, opakowania). | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w zajęciach | 22 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych | 3 |
A-L-3 | Opracowanie wyników przeprowadzonych analiz laboratoryjnych | 3 |
A-L-4 | Napisanie sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych | 4 |
A-L-5 | Analiza rynku produktów spożywczych, zawierających w swoim składzie kwiaty jadalne, na podstawie oceny stanu zaopatrzenia sklepów sieci handlowych Szczecina | 8 |
A-L-6 | Przygotowanie do testu zaliczającego tematykę ćwiczeń | 6 |
46 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do sprawdzianu zaliczającego tematykę wykładów | 12 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 5 |
A-W-4 | Czytanie wskazanej literatury | 7 |
44 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | pokaz - prezentacja gatunków roślin o kwiatach jadalnych na kolekcji prowadzonej przez Katedrę Ogrodnictwa ZUT w Szczecinie |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne – samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz |
M-4 | analiza interpretacyjna uzyskanych wyników analiz |
M-5 | dyskusja związana z tematyką ćwiczeń |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Potwierdzone przygotowanie i zaangażowanie studenta w dyskusję |
S-2 | Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny |
S-4 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian w formie testu wielokrotnego wyboru |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_W01 student zna gatunki roślin o kwiatach jadalnych oraz specyfikę ich uprawy, przechowywania i przetwarzania | ZPR_2A_W03, ZPR_2A_W04, ZPR_2A_W10 | — | — | C-1, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
ZPR_2A_O03-K-zpr_W02 student posiada wiedzę z zakresu wartości biologicznej najważniejszych gatunków o kwiatach jadalnych | ZPR_2A_W07 | — | — | C-2 | T-W-4, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_U01 student posiada umiejętność doboru odpowiednich technologii przechowywania i przetwarzania w odniesieniu do konkretnych gatunków roślin o kwiatach jadalnych | ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U06 | — | — | C-1, C-3 | T-W-6, T-W-7, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_K01 student ma świadomość znaczenia umiejętnego doboru surowca (kwiatów jadalnych ) przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji | ZPR_2A_K03, ZPR_2A_K04 | — | — | C-1, C-3 | T-W-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9 | M-1, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-4 |
ZPR_2A_O03-K-zpr_K02 student ma świadomość ważności dokształcania w zakresie poszerzania asortymentu rynku produktów ogrodniczych o nowe rozwiązania (gatunki, odmiany, technologie przechowywania i przetwarzania) | ZPR_2A_K01 | — | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-7, T-L-10 | M-1, M-5 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_W01 student zna gatunki roślin o kwiatach jadalnych oraz specyfikę ich uprawy, przechowywania i przetwarzania | 2,0 | |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym gatunki roślin o kwiatach jadalnych oraz specyfikę ich uprawy, przechowywania i przetwarzania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O03-K-zpr_W02 student posiada wiedzę z zakresu wartości biologicznej najważniejszych gatunków o kwiatach jadalnych | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę w stopniu podstawowym z zakresu wartości biologicznej najważniejszych gatunków o kwiatach jadalnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_U01 student posiada umiejętność doboru odpowiednich technologii przechowywania i przetwarzania w odniesieniu do konkretnych gatunków roślin o kwiatach jadalnych | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawym dobrać odpowiednie technologie przechowywania i przetwarzania w odniesieniu do konkretnych gatunków roślin o kwiatach jadalnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O03-K-zpr_K01 student ma świadomość znaczenia umiejętnego doboru surowca (kwiatów jadalnych ) przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie w stopniu podstawowym swoją odpowiedzialność za dokonanie umiejętnego doboru surowca (kwiatów jadalnych) przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O03-K-zpr_K02 student ma świadomość ważności dokształcania w zakresie poszerzania asortymentu rynku produktów ogrodniczych o nowe rozwiązania (gatunki, odmiany, technologie przechowywania i przetwarzania) | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym ma świadomość ważnosci dokształcania w zakresie poszerzania asortymentu rynku produktów ogrodniczych o nowe rozwiązania (gatunki, odmiany, technologie przechowywania i przetwarzania). | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Brown K., Edible flowers, AQUAMARINE, Leicestershire, UK, 2012
- Creasy R., The Edible Flower Garden, Tuttle Publishing, USA, 2012
Literatura dodatkowa
- Kelley K.M., Cameron A.C., Biernbaum J.A., Poff K.L., Effect of storage temperature on the quality of edible flowers, Postharvest Biol. Technol. 27: 341-344, 2003
- Sotelo A., López-García S., Content of nutrient and antinutrient in edible flowers of wild plants in Mexico, Plant Foods Hum. Nutr. 62: 133-138, 2007
- Youwei Z., Jinlian Z., Yonghong P., A comparative study on the free radical scavenging activities of some fresh flowers in southern China, Food Sci. Technol. 41: 1586-1591, 2008