Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Fizjologia plonów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Fizjologia plonów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Inni
Nauczyciel odpowiedzialny Andon Vasilev <bulgaria@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Malgorzata Berova <bulgaria@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 9 1,00,53zaliczenie
laboratoriaL2 20 1,00,47zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student zna podstawowe pojęcia z fizjologii roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej.
C-2Student zapoznaje się ze specyficznymi uszkodzeniami owoców i warzyw w czasie niewłaściwego przechowywania, dojrzewaniem i starzeniem w procesie przechowywania. Zwraca się szczególną uwagę na reakcje stresowe w okresie pozbiorczym i uszkodzenia, które są przez nie powodowane.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rola fitohormonów w regulowaniu spoczynku i polepszania jakości nasion. Metody inhibicji kiełkowania.2
T-L-2Oddawanie wody u różnych rodzajów świeżych produktów roślinnychj. Fizjologiczna rola budowy organów.2
T-L-3Możliwości regulowania wymiany wody w okresie pozbioczym i zachowanie jakości produkcji.2
T-L-4Wpływ czynników zewnętrznych na intensywność oddychania świeżych produktów roślinnych.2
T-L-5Zmiany w kompleksie fitochormonalnym podczas dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw.2
T-L-6Zmiany pigmentów, konsystencji, jakości smakowej.2
T-L-7Możliwości polepszania i wydłużania okresu przechowywania produkcji roślinnej.2
14
wykłady
T-W-1Produkty roślinne – źródło podstawowych składników odżywczych człowieka.1
T-W-2Straty wartości odżywczej świeżych produktów.1
T-W-3Procesy fizjologiczne w okresie pozbiorczym.1
T-W-4Fizjologia pozbiorcza nasion suchych i owoców.1
T-W-5Fizjologia pozbiorcza świeżej produkcji roślinnej.1
T-W-6Mechanizmy drogi wody w różnych częściach roślin.1
T-W-7Zależność oddawania wody od stosunku powierzchnia : objętość i rodzaj produkcji roślinnej. Wymiana gazowa w okresie pozbiorczym.1
T-W-8Wpływ czynników (biotycznych i abiotycznych) środowiska na oddychanie.1
T-W-9Zmiany metabolizmu azotu w okresie pozbiorczym.1
T-W-10Fizjologiczne reakcje stresowe, biotyczne i abiotyczne w okresie pozbiorczym, wpływające na jakość produkcji.1
T-W-11Przechowywanie, warunki przechowywania.1
T-W-12Strukturalne, funkcjonalne i metaboliczne zmiany w komórkach owoców i warzyw w okresie przechowywania.1
T-W-13Zmiany w kompleksie fitochormonalnym przy dojrzewaniu.1
T-W-14Regulowanie procesów fizjologicznych w okresie pozbiorczym.1
T-W-15Jakość produkcji roślinnej.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1konsultacje związane z tematyką ćwiczeń4
A-L-2przygotowanie pracy kontrolnej6
A-L-3przygotowywanie sprawozdań z ćwiczeń4
A-L-4studiowanie literatury uzupełniającej2
A-L-5uczestnictwo w zajęciach14
30
wykłady
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-2przygotowanie do egzaminu6
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej4
A-W-4uczestnictwo w zajęciach15
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych
M-2zakładanie doświadczeń w czasie ćwiczeń laboratoryjnych
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4przygotowanie pracy kontrolnej

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_W01
Student ma wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych w okresie pozbiorczym.
ZPR_2A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
ZPR_2A_O01-F-zpr_W02
Student ma wiedzę na temat fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym i ich wpływie na jakośc produkcji.
ZPR_2A_W07C-1, C-2T-W-7, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15M-1, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_U01
Student przeprowadza badania mające na celu ocenę procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach w okresie pozbiorczym oraz podczas przechowywania plonu.
ZPR_2A_U04C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7M-2, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_K01
Student ma świadomość zmian zachodzących w plonach roślin w okresie pozbiorczym, ocenia wpływ czynników stresowych podczas zbioru i przechowywania na jakość plonów.
ZPR_2A_K04C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_W01
Student ma wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych w okresie pozbiorczym.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych po zwbiorze.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_O01-F-zpr_W02
Student ma wiedzę na temat fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym i ich wpływie na jakośc produkcji.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu opanował wiedzę na temat reakcji fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym. Potrafi ocenić ich wpływ na jakość produkcji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_U01
Student przeprowadza badania mające na celu ocenę procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach w okresie pozbiorczym oraz podczas przechowywania plonu.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu opanował wymaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_O01-F-zpr_K01
Student ma świadomość zmian zachodzących w plonach roślin w okresie pozbiorczym, ocenia wpływ czynników stresowych podczas zbioru i przechowywania na jakość plonów.
2,0
3,0Student opanował wymaganą kompetencję na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stoeva N., Sledberitbena fizjologia, Akad. Izdat. na AU – Plovdiv., Plovdiv, 2012
  2. Kerin V., Berova M., Stoeva N., Stimulaciya i inhibiciya na rasteniyata, Akad. Izdat. na AU – Plovdiv, Plovdiv, 2004
  3. Benech-Arnold R., Sanchez R., Seed Physiology, Applications to Agriculture, 2004
  4. Bewley J.D. M.Black., Physiology and Biochemistry of seeds, Development, Germination and Growth, New York, 1983
  5. Bewley J.D. M.Black, Physiology and Biochemistry of seeds., Viability, Dormancy, and Environmental control, 1982
  6. Bewley J.D. M.Black, Seeds Physiology of Development and Germination, Plenum press, NY, pp 45, 1994
  7. Rurg S., Post harvest Physiology and Hypobaric Storage of Fresh Produce, CABI Publishing, USA, 2004
  8. Wills,R., W. McGlasson, D. Graham, D. Joyce, Postharvest: An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals, 5th edition, Australia

Literatura dodatkowa

  1. Barts, J.A. J.K.Brecht, Postharvest Physiology and Pathology of Vegetables, Second Edition, Revised and Expanded, USA, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rola fitohormonów w regulowaniu spoczynku i polepszania jakości nasion. Metody inhibicji kiełkowania.2
T-L-2Oddawanie wody u różnych rodzajów świeżych produktów roślinnychj. Fizjologiczna rola budowy organów.2
T-L-3Możliwości regulowania wymiany wody w okresie pozbioczym i zachowanie jakości produkcji.2
T-L-4Wpływ czynników zewnętrznych na intensywność oddychania świeżych produktów roślinnych.2
T-L-5Zmiany w kompleksie fitochormonalnym podczas dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw.2
T-L-6Zmiany pigmentów, konsystencji, jakości smakowej.2
T-L-7Możliwości polepszania i wydłużania okresu przechowywania produkcji roślinnej.2
14

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkty roślinne – źródło podstawowych składników odżywczych człowieka.1
T-W-2Straty wartości odżywczej świeżych produktów.1
T-W-3Procesy fizjologiczne w okresie pozbiorczym.1
T-W-4Fizjologia pozbiorcza nasion suchych i owoców.1
T-W-5Fizjologia pozbiorcza świeżej produkcji roślinnej.1
T-W-6Mechanizmy drogi wody w różnych częściach roślin.1
T-W-7Zależność oddawania wody od stosunku powierzchnia : objętość i rodzaj produkcji roślinnej. Wymiana gazowa w okresie pozbiorczym.1
T-W-8Wpływ czynników (biotycznych i abiotycznych) środowiska na oddychanie.1
T-W-9Zmiany metabolizmu azotu w okresie pozbiorczym.1
T-W-10Fizjologiczne reakcje stresowe, biotyczne i abiotyczne w okresie pozbiorczym, wpływające na jakość produkcji.1
T-W-11Przechowywanie, warunki przechowywania.1
T-W-12Strukturalne, funkcjonalne i metaboliczne zmiany w komórkach owoców i warzyw w okresie przechowywania.1
T-W-13Zmiany w kompleksie fitochormonalnym przy dojrzewaniu.1
T-W-14Regulowanie procesów fizjologicznych w okresie pozbiorczym.1
T-W-15Jakość produkcji roślinnej.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1konsultacje związane z tematyką ćwiczeń4
A-L-2przygotowanie pracy kontrolnej6
A-L-3przygotowywanie sprawozdań z ćwiczeń4
A-L-4studiowanie literatury uzupełniającej2
A-L-5uczestnictwo w zajęciach14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów6
A-W-2przygotowanie do egzaminu6
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej4
A-W-4uczestnictwo w zajęciach15
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_O01-F-zpr_W01Student ma wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych w okresie pozbiorczym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W07posiada wiedzę z zakresu wymagań jakościowych (fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych) dla owoców, nasion, warzyw, roślin ozdobnych i leczniczych oraz funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej.
Treści programoweT-W-1Produkty roślinne – źródło podstawowych składników odżywczych człowieka.
T-W-2Straty wartości odżywczej świeżych produktów.
T-W-3Procesy fizjologiczne w okresie pozbiorczym.
T-W-4Fizjologia pozbiorcza nasion suchych i owoców.
T-W-5Fizjologia pozbiorcza świeżej produkcji roślinnej.
T-W-6Mechanizmy drogi wody w różnych częściach roślin.
T-W-7Zależność oddawania wody od stosunku powierzchnia : objętość i rodzaj produkcji roślinnej. Wymiana gazowa w okresie pozbiorczym.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych
M-2zakładanie doświadczeń w czasie ćwiczeń laboratoryjnych
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4przygotowanie pracy kontrolnej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych po zwbiorze.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_O01-F-zpr_W02Student ma wiedzę na temat fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym i ich wpływie na jakośc produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W07posiada wiedzę z zakresu wymagań jakościowych (fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych) dla owoców, nasion, warzyw, roślin ozdobnych i leczniczych oraz funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej.
C-2Student zapoznaje się ze specyficznymi uszkodzeniami owoców i warzyw w czasie niewłaściwego przechowywania, dojrzewaniem i starzeniem w procesie przechowywania. Zwraca się szczególną uwagę na reakcje stresowe w okresie pozbiorczym i uszkodzenia, które są przez nie powodowane.
Treści programoweT-W-7Zależność oddawania wody od stosunku powierzchnia : objętość i rodzaj produkcji roślinnej. Wymiana gazowa w okresie pozbiorczym.
T-W-8Wpływ czynników (biotycznych i abiotycznych) środowiska na oddychanie.
T-W-10Fizjologiczne reakcje stresowe, biotyczne i abiotyczne w okresie pozbiorczym, wpływające na jakość produkcji.
T-W-11Przechowywanie, warunki przechowywania.
T-W-12Strukturalne, funkcjonalne i metaboliczne zmiany w komórkach owoców i warzyw w okresie przechowywania.
T-W-13Zmiany w kompleksie fitochormonalnym przy dojrzewaniu.
T-W-14Regulowanie procesów fizjologicznych w okresie pozbiorczym.
T-W-15Jakość produkcji roślinnej.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4przygotowanie pracy kontrolnej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu opanował wiedzę na temat reakcji fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym. Potrafi ocenić ich wpływ na jakość produkcji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_O01-F-zpr_U01Student przeprowadza badania mające na celu ocenę procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach w okresie pozbiorczym oraz podczas przechowywania plonu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U04potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej.
C-2Student zapoznaje się ze specyficznymi uszkodzeniami owoców i warzyw w czasie niewłaściwego przechowywania, dojrzewaniem i starzeniem w procesie przechowywania. Zwraca się szczególną uwagę na reakcje stresowe w okresie pozbiorczym i uszkodzenia, które są przez nie powodowane.
Treści programoweT-L-1Rola fitohormonów w regulowaniu spoczynku i polepszania jakości nasion. Metody inhibicji kiełkowania.
T-L-2Oddawanie wody u różnych rodzajów świeżych produktów roślinnychj. Fizjologiczna rola budowy organów.
T-L-3Możliwości regulowania wymiany wody w okresie pozbioczym i zachowanie jakości produkcji.
T-L-4Wpływ czynników zewnętrznych na intensywność oddychania świeżych produktów roślinnych.
T-L-5Zmiany w kompleksie fitochormonalnym podczas dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw.
T-L-6Zmiany pigmentów, konsystencji, jakości smakowej.
T-L-7Możliwości polepszania i wydłużania okresu przechowywania produkcji roślinnej.
Metody nauczaniaM-2zakładanie doświadczeń w czasie ćwiczeń laboratoryjnych
M-4przygotowanie pracy kontrolnej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu opanował wymaganą umiejętność.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_O01-F-zpr_K01Student ma świadomość zmian zachodzących w plonach roślin w okresie pozbiorczym, ocenia wpływ czynników stresowych podczas zbioru i przechowywania na jakość plonów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej.
C-2Student zapoznaje się ze specyficznymi uszkodzeniami owoców i warzyw w czasie niewłaściwego przechowywania, dojrzewaniem i starzeniem w procesie przechowywania. Zwraca się szczególną uwagę na reakcje stresowe w okresie pozbiorczym i uszkodzenia, które są przez nie powodowane.
Treści programoweT-W-1Produkty roślinne – źródło podstawowych składników odżywczych człowieka.
T-W-2Straty wartości odżywczej świeżych produktów.
T-W-3Procesy fizjologiczne w okresie pozbiorczym.
T-W-4Fizjologia pozbiorcza nasion suchych i owoców.
T-W-5Fizjologia pozbiorcza świeżej produkcji roślinnej.
T-W-6Mechanizmy drogi wody w różnych częściach roślin.
T-W-8Wpływ czynników (biotycznych i abiotycznych) środowiska na oddychanie.
T-W-9Zmiany metabolizmu azotu w okresie pozbiorczym.
T-W-10Fizjologiczne reakcje stresowe, biotyczne i abiotyczne w okresie pozbiorczym, wpływające na jakość produkcji.
T-W-11Przechowywanie, warunki przechowywania.
T-W-12Strukturalne, funkcjonalne i metaboliczne zmiany w komórkach owoców i warzyw w okresie przechowywania.
T-W-13Zmiany w kompleksie fitochormonalnym przy dojrzewaniu.
T-W-14Regulowanie procesów fizjologicznych w okresie pozbiorczym.
T-W-15Jakość produkcji roślinnej.
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych
M-2zakładanie doświadczeń w czasie ćwiczeń laboratoryjnych
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4przygotowanie pracy kontrolnej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą kompetencję na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0