Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
Sylabus przedmiotu Współczesne metody analiz laboratoryjnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Współczesne metody analiz laboratoryjnych | ||
Specjalność | Zrównoważona produkcja roślinna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu fizyki, chemii, biochemii, mikrobiologii i analizy instrumentalnej. |
W-2 | Student zna podstawowe gatunki roślin uprawnych, zasady ich zbioru, przechowywania i przetwarzania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod stosowanych w ocenie jakości żywności pochodzenia roślinnego, ze szczególnym uwzględnieniem aktualnych regulacji prawa żywnościowego UE. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Oznaczanie ekstraktu ogólnego, suchej masy oraz zawartości witaminy C w wybranych produktach roślinnych z wykorzystaniem fizyko-chemicznych metod oceny jakości. | 2 |
T-L-2 | Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem oraz aktywności antyoksydacyjnej w wybranych produktach roślinnych z wykorzystaniem instrumentalnych metod oceny jakości. | 3 |
T-L-3 | Oznaczanie miana coli i enterokoków, najbardziej prawdopodobnej liczby drobnoustrojów (NPL) oraz ogólnej liczby bakterii, drożdży i grzybów w wybranych produktach roślinnych z wykorzystaniem mikrobiologicznych metod oceny jakości. | 3 |
T-L-4 | Odczyty posiewów mikrobiologicznych, obliczanie wyników i ich interpretacja. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nowoczesne metody analityczne w badaniach żywności. | 2 |
T-W-2 | Podstawowe pojęcia z zakresu analityki, pobieranie, konserwacja i przechowywanie próbek żywności. | 2 |
T-W-3 | Organoleptyczne metody oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego. | 2 |
T-W-4 | Laboratoryjne metody oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego – metody fizyczne. | 2 |
T-W-5 | Laboratoryjne metody oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego – metody mikrobiologiczne. | 2 |
T-W-6 | Laboratoryjne metody oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego – metody chemiczne. | 2 |
T-W-7 | Laboratoryjne metody oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego – metody instrumentalne. | 2 |
T-W-8 | Informacje na temat obliczeń wyników analiz, interpretacji błędów analitycznych, interpretacji wyników analizy pod kątem oceny jakości żywności. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych | 3 |
A-L-3 | Opracowanie wyników przeprowadzonych analiz laboratoryjnych | 5 |
A-L-4 | Napisanie raportu końcowego z ćwiczeń laboratoryjnych | 8 |
A-L-5 | Udział w konsultacjach | 5 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie się do testu zaliczającego tematykę wykładów | 10 |
A-W-3 | Czytanie wskazanej literatury | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | rozwiązywanie zadań |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne – samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz |
M-4 | analiza interpretacyjna uzyskanych wyników analiz |
M-5 | metoda projektów – raport |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena rozwiązywanych zadań |
S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do poszczególnych sesji zajeć laboratoryjnych (sprawdzian "wejściowy") |
S-3 | Ocena formująca: Ocena umiejetności studenta związanych z realizacją ćwiczeń laboratoryjnych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena raportu |
S-5 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny w formie testu wielokrotnego wyboru |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_W01 student ma pogłębioną wiedzę z zakresu organoleptycznych i laboratoryjnych metod oceny jakości żywności pochodzenia roślinnego | ZPR_2A_W03, ZPR_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_U01 student samodzielnie przeprowadza, analizuje i ocenia jakość produktów pochodzenia roślinnego, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski | ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U06 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_K01 student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców i produktów pochodzenia roślinnego w oparciu o obowiązujące standardy | ZPR_2A_K02, ZPR_2A_K03, ZPR_2A_K04, ZPR_2A_K05 | — | — | C-1 | T-W-8, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-3, M-4, M-5 | S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_W01 student ma pogłębioną wiedzę z zakresu organoleptycznych i laboratoryjnych metod oceny jakości żywności pochodzenia roślinnego | 2,0 | |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym organoleptyczne i laboratoryjne metody oceny jakości żywności pochodzenia roślinnego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_U01 student samodzielnie przeprowadza, analizuje i ocenia jakość produktów pochodzenia roślinnego, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym dobrać do oceny jakości określonego produktu roślinnego odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem wykonania pełnej i właściwej oceny jego jakości. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D14-zpr_K01 student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców i produktów pochodzenia roślinnego w oparciu o obowiązujące standardy | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego w oparciu o obowiazujące standardy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Lasztity R. (Ed.)., Food Quality and Standards. Vol. 1-3., EOLSS Publishers Co Ltd., 2009
- Ramdane Dris R., Jain S.M., Production Practices and Quality Assessment of Food Crops. Vol. 3. Quality Handling and Evaluation, Kluwer Academic Publishers, 2004
Literatura dodatkowa
- Microorganisms in Foods 2. Sampling for microbiological analysis: Principles and specific applications., International Commission on Microbiological Specifications for Foods, 1986, 2
- Sikora T., Strada A., Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry: An Overview., Cracow University of Economics, Warsaw, 2006