Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Prawo międzynarodowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Prawo międzynarodowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Minko Georgiev <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma wiedzę na temat uprawy roślin, wymagań jakościowych dotyczących plonu roślin, prowadzenia gospodarstwa. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie przez studentów wiedzy na temat norm prawnych z zakresu prowadzenia gospodarstwa obrodniczego, obowiązujących w UE oraz umiejętności praktycznego ich stosowania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Normy prawa międzynarodowego | 4 |
T-W-2 | Prawodawstwo w unii europejskiej | 4 |
T-W-3 | Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-W-3 | praca własna | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena pracy w grupie |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - test |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_W01 Student ma wiedzę dotyczącą norm prawnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego o zasięgu międzynarodowym, certyfikacji produkcji itp. | — | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_U01 Student posiada umiejętność samodzielnego orientowania się w materii prawa międzynarodowego. | — | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_K01 Student rozumie potrzebę doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności w zakresie obowiązujących i zmieniających się norm prawnych. | — | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_W01 Student ma wiedzę dotyczącą norm prawnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego o zasięgu międzynarodowym, certyfikacji produkcji itp. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_U01 Student posiada umiejętność samodzielnego orientowania się w materii prawa międzynarodowego. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi samodzielnie poruszać się w obszarze ustaw dotyczących produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego na poziomie międzynarodowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D19-zpr_K01 Student rozumie potrzebę doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności w zakresie obowiązujących i zmieniających się norm prawnych. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł wymagany efekt kształcenia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Borisov O., Mezdunarodno publicno pravo., Yurispes, 2001
- Borisov O., Pravo na Evropejskiya Sayuz, Nova Zvezda, 2015
Literatura dodatkowa
- McHughen A., Smyth S., US regulatory system for genetically modified [genetically modified organism (GMO), rDNA or transgenic] crop cultivars., Plant Biotechnology Journal, 2008
- FAO-WHO Global Forum of Food Safety Regulators - Proceedings. www.fao.org