Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna

Sylabus przedmiotu Prawo międzynarodowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Prawo międzynarodowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria
Nauczyciel odpowiedzialny Minko Georgiev <bulgaria@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma wiedzę na temat uprawy roślin, wymagań jakościowych dotyczących plonu roślin, prowadzenia gospodarstwa.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie przez studentów wiedzy na temat norm prawnych z zakresu prowadzenia gospodarstwa obrodniczego, obowiązujących w UE oraz umiejętności praktycznego ich stosowania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Normy prawa międzynarodowego4
T-W-2Prawodawstwo w unii europejskiej4
T-W-3Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia10
A-W-3praca własna10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena pracy w grupie
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - test

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D19-zpr_W01
Student ma wiedzę dotyczącą norm prawnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego o zasięgu międzynarodowym, certyfikacji produkcji itp.
C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D19-zpr_U01
Student posiada umiejętność samodzielnego orientowania się w materii prawa międzynarodowego.
C-1T-W-3, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D19-zpr_K01
Student rozumie potrzebę doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności w zakresie obowiązujących i zmieniających się norm prawnych.
C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D19-zpr_W01
Student ma wiedzę dotyczącą norm prawnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego o zasięgu międzynarodowym, certyfikacji produkcji itp.
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D19-zpr_U01
Student posiada umiejętność samodzielnego orientowania się w materii prawa międzynarodowego.
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie poruszać się w obszarze ustaw dotyczących produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego na poziomie międzynarodowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D19-zpr_K01
Student rozumie potrzebę doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności w zakresie obowiązujących i zmieniających się norm prawnych.
2,0
3,0Student posiadł wymagany efekt kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Borisov O., Mezdunarodno publicno pravo., Yurispes, 2001
  2. Borisov O., Pravo na Evropejskiya Sayuz, Nova Zvezda, 2015

Literatura dodatkowa

  1. McHughen A., Smyth S., US regulatory system for genetically modified [genetically modified organism (GMO), rDNA or transgenic] crop cultivars., Plant Biotechnology Journal, 2008
  2. FAO-WHO Global Forum of Food Safety Regulators - Proceedings. www.fao.org

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Normy prawa międzynarodowego4
T-W-2Prawodawstwo w unii europejskiej4
T-W-3Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia10
A-W-3praca własna10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D19-zpr_W01Student ma wiedzę dotyczącą norm prawnych obowiązujących przy produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego o zasięgu międzynarodowym, certyfikacji produkcji itp.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie przez studentów wiedzy na temat norm prawnych z zakresu prowadzenia gospodarstwa obrodniczego, obowiązujących w UE oraz umiejętności praktycznego ich stosowania.
Treści programoweT-W-1Normy prawa międzynarodowego
T-W-3Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa
T-W-2Prawodawstwo w unii europejskiej
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - test
S-1Ocena formująca: ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D19-zpr_U01Student posiada umiejętność samodzielnego orientowania się w materii prawa międzynarodowego.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie przez studentów wiedzy na temat norm prawnych z zakresu prowadzenia gospodarstwa obrodniczego, obowiązujących w UE oraz umiejętności praktycznego ich stosowania.
Treści programoweT-W-3Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa
T-W-1Normy prawa międzynarodowego
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena pracy w grupie
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi samodzielnie poruszać się w obszarze ustaw dotyczących produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego na poziomie międzynarodowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D19-zpr_K01Student rozumie potrzebę doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności w zakresie obowiązujących i zmieniających się norm prawnych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie przez studentów wiedzy na temat norm prawnych z zakresu prowadzenia gospodarstwa obrodniczego, obowiązujących w UE oraz umiejętności praktycznego ich stosowania.
Treści programoweT-W-3Przepisy szczególne UE w zakresie ogrodnictwa
T-W-2Prawodawstwo w unii europejskiej
T-W-1Normy prawa międzynarodowego
Metody nauczaniaM-1wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - test
S-1Ocena formująca: ocena pracy w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł wymagany efekt kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0