Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Neli Bencheva <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zagadniń z ekonomii i zarządzania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Pogłębienie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych w zakresie zarządzania gospodarstwami. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Teorie i koncepcje zarządzania. | 2 |
T-W-2 | Podejście naukowe do zasad zarządzania. | 2 |
T-W-3 | Współczesne systemy zarządzania przedsiębiorstwem, styl zarz adzania, zapobieganie konfliktom, efektywność zarządzania. | 4 |
T-W-4 | Metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-W-3 | praca własna studenta | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | Przygotowanie pracy kontrolnej. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy w grupie |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania. | — | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_U01 Student posiadł umiejętność, poprzez wykorzaystanie powiązań interdyscyplinarnych, samodzielnego rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych i podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie zarządzania. | — | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej przy podejmowaniou decyzji z zakresu zarządzania. | — | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu zarządzania. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_U01 Student posiadł umiejętność, poprzez wykorzaystanie powiązań interdyscyplinarnych, samodzielnego rozwiązywania konkretnych zadań praktycznych i podejmowania racjonalnych decyzji w zakresie zarządzania. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D18-zpr_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej przy podejmowaniou decyzji z zakresu zarządzania. | 2,0 | |
3,0 | Student zrealizował wymaganą kompetencję. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Timms J., Introduction to business and management., Finance and Social Sciences, London, 2011
- Laurie J., Mullins, Management and organizational behaviour, Pitman, 2011
Literatura dodatkowa
- Bencheva N., Osnovi na menadzimenta, Trakiya-M, S, 1998