Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Podstawy uprawy winorośli:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy uprawy winorośli | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Inni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ludmil Angelov <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe pojęcia z zakresu botaniki, fizjologii, nawożenia roślin, ogólnej uprawy. |
W-2 | Student posiada przygotowanie z podstawowych przedmiotów dotyczących wymagań i uprawy roślin. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | W czasie wykładów i ćwiczeń studenci otrzymają niezbędną wiedzę odnośnie biologii winorośli, zakładania i prowadzenia winnic. |
C-2 | Zapoznanie studentów z zasadami cięcia i prowadzenia winorośli. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Agrobiologiczna charakterystyka najczęściej wykorzystywanych w praktyce podkładek winorośli. Agrobiologiczna i i technologiczna charakterystyka podstawowych odmian do produkcji czerwonych win. | 2 |
T-L-2 | Agrobiologiczna i technologiczna charakterystyka podstawowych odmian do produkcji białych win, win deserowych , win musujących i destylatów winnych. | 2 |
T-L-3 | Agrobiologiczna i technologiczna charakterystyka podstawowych odmian deserowych (do spożycia w stanie surowym). | 2 |
T-L-4 | Agrobiologiczna i technologiczna charakterystyka odmian o podwyższonej odporności na choroby grzybowe i niskie temeparatury powietrza. | 2 |
T-L-5 | Cięcie zimowe. Zasady i reguły. Cięcie owocujące: Głowa и niski Guyot. | 2 |
T-L-6 | Cięcie owocujące: Mozer, Umbrella, Wysokopienny Guyot. | 2 |
T-L-7 | Produkcja materiału sadzeniowego winorośli. Cięcie matecznika. Szczepienie mechaniczne i stratyfikacja. | 1 |
T-L-8 | Tworzenie nowej winorośli. | 1 |
14 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do uprawy winorośli. Rozwój i rozprzestrzenienie winorośli. Cykle biologiczne i fazy fenologiczne w rozwoju winorośli. | 2 |
T-W-2 | Organografia winorośli. Cechy morfologiczne części roślin winorośli - korzeń, корен, łodyga, liść, pąk, kwiatostan i kwiat. | 1 |
T-W-3 | Wymagania winorośli odnośnie warunków środowiska zewnętrznego. | 1 |
T-W-4 | Technologia produkcji materiału sadzeniowego winorośli. | 2 |
T-W-5 | Zakładanie nowej winnicy. Wybór miejsca, termin i sposób sadzenia. | 1 |
T-W-6 | Cięcie winorośli. Cele i zadania cięcia. Płodność pąków i walka z biegunowością. Zależność między siłą wzrostu winorości, a plonem i jakością winogron. | 2 |
T-W-7 | Rodzaje cięcia i formowania. Cięcie z krótkimi i długimi ogniwami owoconośnymi. | 2 |
T-W-8 | Rodzaje cięcia i formowania. Cięcie z mieszanymi ogniwami owoconośnymi. | 1 |
T-W-9 | Cięcie zielonych latorośli i cięcia specjalne. Istota termin i sposób cięcia zielonych latorośli i cięcia specjalnego. | 2 |
T-W-10 | Utrzymanie gleby w winnicach. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | konsultacje związane z tematyką ćwiczeń | 4 |
A-L-2 | przygotowanie do ćwiczeń | 4 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-L-4 | studiowanie literatury uzupełniającej | 2 |
A-L-5 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 4 |
A-W-2 | przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia | 8 |
A-W-3 | studiowanie literatury uzupełniającej | 4 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych |
M-2 | ćwiczenia polowe prowadzone w winnicy uczelnianej |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła - na bieżąco sprawdzanie wiadomości uzyskanych w procesie nauczania |
S-2 | Ocena formująca: zaangażowanie studenta w dyskusje tematyczne |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W01 Ma wiedzę na temat zakłądania i prowadzenia winnicy. | ZPR_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W02 Zna odmiany i szczepy winorośli do uparwy w konkretnych warunkach środowiska. | ZPR_2A_W07 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W03 Ma wiedzę na temat wpływu cięcia na jakość owoców. | ZPR_2A_W07, ZPR_2A_W10 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_U01 Potrafi ocenić jakość owoców i ich przydatność do produkcji win. | ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U02, ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04 | — | — | C-1 | T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_O02-UW-zpr_U02 Posiada umiejętność cięcia i formowania winorośli. | ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U02, ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04 | — | — | C-2 | T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach dotyczących uprawy winorośli. | ZPR_2A_K06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
ZPR_2A_O02-UW-zpr_K02 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | ZPR_2A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W01 Ma wiedzę na temat zakłądania i prowadzenia winnicy. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę odnośnie zakładania i prowadzenia winnic. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W02 Zna odmiany i szczepy winorośli do uparwy w konkretnych warunkach środowiska. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę na poziomie podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-UW-zpr_W03 Ma wiedzę na temat wpływu cięcia na jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zasady cięcia i prowadzenia winorośli. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_U01 Potrafi ocenić jakość owoców i ich przydatność do produkcji win. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą umiejętność. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-UW-zpr_U02 Posiada umiejętność cięcia i formowania winorośli. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował cięcie i prowadzenie winorośli. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-UW-zpr_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach dotyczących uprawy winorośli. | 2,0 | |
3,0 | Orientuje się w aktualnych trendach dotyczących uprawy winorośli. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-UW-zpr_K02 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zorganizować pracę zespołową. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Brajkov D., Pandeliev S., Maszeva L., Mievska C., Ivanov A., Rojcev V., Botyanski P., Ucebnik po lozarstvo, Akad. Izdat. na AU Plovdiv, Plovdiv, 2005
- Brajkov D., Pandeliev S., Kantarev J., Maszeva L., Mievska C., Rykovodstvo za uprazneniya po lozarstvo i vinarstvo, Akad. Izdat. na AU Plovdiv, Plovdiv., 1984
- Кirol P., Ucebnik po lozarstvo. Zemizdat, Sofia, 2010
- Kiril P., Penkov M., Pandeliev S., Katerov K., Babrikov D., Mandzukov B., Mikrorajonirane na lozarstvo v Bulgaria, Sofia, 2010
- Pandeliev S., Maszeva L., Mievska C., Ivanov A., Botyanski P., Rykovodstvo za upraznieniya po lozarstvo, Zemizdat, Sofia, 1991
Literatura dodatkowa
- Babrikov D., Brajkov D., Pandeliev S., Prognozirane na dobivite ot lozyata, VSI, Plovdiv, 1979
- Lilov D., Radulov L., Proizvodstvo na lozov posady cen material, Zemizdat, Sofia, 1979
- Magriso Ju. (Red.), Promiszleni technologii v lozarstvoto, Zemizdat, Sofia, 1979