Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Ekonomika w produkcji roślinnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika w produkcji roślinnej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Inni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aleksi Aleksiev <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe kategorie i pojęcia ekonomiczne. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym. |
C-2 | Wskazanie roli zasobów w tworzeniu i rozwoju sektora rolniczego, jego współczesnych problemów i możliwości ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Ocena sektora rolniczego. Określanie struktury PKB i podział sektora rolniczego. Ocena zatrudnienia w produkcji rolniczej. Podział i struktura obrotu produktami rolnymi. Bilans handlowy w obrocie produktami rolnymi. | 2 |
T-A-2 | Ocena i bilans gruntów. Ocena zasobów gruntów rolnych i ich rozkład. Kataster gruntów – istota i podstawowe elementy. Określanie i wykorzystywanie oceny bonitacyjnej gleb. Wykorzystywanie, rozdrobnienie i konsolidacja gruntów rolnych. | 2 |
T-A-3 | Renta gruntowa.Wykorzystanie gospodarcze własności gruntów. Renta gruntowa – rodzaje i podział. Metody określania wielkości renty gruntowej. Określanie wysokości opłat dzierżawnych. | 2 |
T-A-4 | Kapitał rolniczy.Wartość pieniądza w czasie. Wyliczanie przyszłej i obecnej wartości przepływu pieniężnego. Ocena kapitału rolniczego. Określanie poziomu zużycia i wielkości odpisów amortyzacyjnych. | 2 |
T-A-5 | Projekt inwestycyjny. Etapy procesu inwestycyjnego. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym. Przygotowanie budżetu projektu inwestycyjnego. Ocena gospodarcza projektu inwestycyjnego. | 2 |
T-A-6 | Wydajność zasobów. Zasoby i czynniki produkcji. Ogólna, średnia i krańcowa produktywność czynników w systemach rolniczych. Optymalizacja wykorzystania jednego czynnika produkcji. | 2 |
T-A-7 | Zmiana czynników produkcji. Model gospodarczy zmiany czynników produkcji. Izokwanta i współczynnik marginalny zmiany. Optymalizacja wykorzystania czynników produkcji. Stopa zwrotu czynników. Ścieżka rozwoju systemów rolniczych. | 2 |
T-A-8 | Możliwości produkcyjne systemu. Jednostka produkcyjna i krzywa umowna. Krzywa możliwości produkcyjnych i współczynnik marginalny zmiany produktu. Optymalizacja struktury produkcji. Łączenie i kojarzenie produkcji w sektorze rolniczym. | 2 |
T-A-9 | Ocena efektywności produkcji. Istota i definicja efektywności produkcji. Efektywność techniczna produkcji rolniczej. Określanie efektywności cenowej systemu. Koncentracja produkcji i ocena efektywności na dużą skalę. Różnorodność produkcji i efektywność asortymentowa. | 2 |
T-A-10 | Analiza poziomu konkurencyjności. Konkurencyjność i powstawanie możliwości konkurencyjnych systemu. Istota i podstawowe miary możliwości konkurencyjnych sektora rolniczego. Ocena możliwości konkurencyjnych w handlu. Pomiar poziomu konkurencyjności wydatków. Matryca analizy polityki rolnej. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Sektor rolniczy w gospodarce państwowej. Rozwój historyczny sektoru rolniczego. Miejsce sektoru rolniczego w gospodarce krajowej – udział w produkcie krajowym, zatrudnienie i obrót. Struktura produktu rolniczego brutto. Modele i wyniki przeprowadzonych reform rolnych. | 2 |
T-W-2 | System produkcji rolniczej. Właściwości i podstawowe elementy systemu produkcji rolniczej . Struktura i stosunki gospodarcze. Cechy systemów produkcji rolniczej. Rodzaje systemów produkcji rolniczej. | 2 |
T-W-3 | Zastosowanie zasobów w sektorze rolniczym. Zasoby gruntów rolnych i ich wykorzystanie w sektorze rolniczym. Klasyfikacja i ocena gruntów rolniczych. Kataster gruntów – charakter i podstawowe elementy. Ocena bonitacyjna i gospodarcza gruntów. Współczesna teoria renty gruntowej. Dzierżawa i stosunki najmu w rolnictwie. Zasoby ludzkie i wydajność pracy. Wskaźniki oceny. Kapitał rolniczy - właściwości, rodzaje i źródła. Wykorzystywanie kapitału w sektorze rolniczym. Odtwarzanie kapitału - zużycie i amortyzacja kapitału w sektorze rolniczym. | 4 |
T-W-4 | Proces inwestycyjny.Inwestycje – charakter, znaczenie i rodzaje inwestycji. Etapy procesu inwestycyjnego. Badanie wykonalności – charakter, rola i podstawowe elementy. Projekt inwestycyjny w sektorze rolniczym – charakter, struktura i właściwości. Program Program zasobowy i produkcyjny. Budżet projektu inwestycyjnego. Metody oceny projektu inwestycyjnego w sektorze rolniczym. | 2 |
T-W-5 | Analiza wyników działalności. Podstawowe wyniki działalności gospodarczej – przychody, rozchody i zysk. Cechy charakterystyczne uzyskiwania przychodów i dochodów w sektorze rolniczym. Schemat kształtowania się i podziału dochodów w sektorze rolniczym. Wydajność zasobów – istota i wyliczanie. Efektywność produkcji rolniczej – charakter, rodzaje i właściwości. Konkretne możliwości struktur rolniczych – charakter i modele oceny. Trwałość systemów rolniczych – charakter, elementy i modele oceny. Dostosowanie systemów produkcji rolniczej. | 4 |
T-W-6 | Ryzyko rolnicze.Nieokreśloność i ryzyko – charakter, właściwości i rodzaje. Ryzyko rolnicze i jego wymiary podstawowe. Ocena ryzyka w systemach rolniczych. Podejście i modele unikania i ograniczania ryzyka. Ubezpieczenie i zabezpieczenie sektora rolniczego. | 2 |
T-W-7 | Problem żywnościowy. Charakter i podstawowe rozmiary problemu żywnościowego. Podstawowe elementy problemu wyżywienia ludności. Rozwój historyczny problemów żywnościowych. Terytorialne rozmiary problemu. Metody rozwiązywania problemu żywnościowego i rola FAO. | 2 |
T-W-8 | Problemy indywidualnych gospodarstw rolnych. Istota i podstawy gospodarcze problemów indywidualnych gospodarstw rolnych. Rozwój historyczny podstawowych problemów indywidualnych gospodarstw rolnych, metody ich rozwiązywania. Wpływ procesów specjalizacji i koncentracji na dochody rolników. | 2 |
T-W-9 | Problem ekonomiczny i zasobowy. Rozwój gospodarczy i następstwa ekologiczne. Rozwój historyczny stosunku człowieka do przyrody. Skutki ekologiczne rozwoju sektora rolniczego. Trwałe systemy rolnicze. Podstawy energetyczne rozwoju społecznego. Rodzaje zasobów energetycznych i rozwój problemu energetycznego. Rola sektora rolniczego w rozwiązywaniu problemu i skutki socjalne. | 2 |
T-W-10 | Polityka rolna. Charakter i podstawy teoretyczne polityki rolnej. Rodzaj polityki i podstawowe instrumenty. Podstawy i rozwój ogólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Reformy polityki rolnej i ich wpływ na budowę i rozwój konkurencyjny sektora rolniczego. | 2 |
24 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | opracowanie pracy kontrolnej | 12 |
A-A-2 | konsultacje związane z opracowaniem pracy kontrolnej | 6 |
A-A-3 | przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia ćwiczeń | 8 |
A-A-4 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
46 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 6 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu | 10 |
A-W-3 | studiowanie literatury uzupełniającej wskazanej przez prowadzącego wykłd | 6 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 24 |
46 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | ćwiczenia audytoryjne |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
M-4 | opracowanie pracy kontrolnej |
M-5 | studiowanie fachowej literatury |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena bieżąca - test |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: test końcowy - egzamin |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym w skali światowej i regionalnej, systemów i zasobów produkcji rolniczej. | ZPR_2A_W09 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-9 | M-1, M-2, M-3, M-5 | S-1, S-3 |
ZPR_2A_D13-zpr_W02 Student zna zasady funkcjonowania gospodarstw i gospodarowania w celu uzyskiwania wysokiej efektywności produkcji rolniczej i wysokiej jakości plonów. | ZPR_2A_W12 | — | — | C-2 | T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-10 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_U01 Student za pomocą dostępnych narzędzi opracowuje strategię przeciwdziałania współczesnym problemom w sektorze produkcji roślimnneji ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej. | ZPR_2A_U04 | — | — | C-2 | T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_K01 Student opracowuje rozwiązanie problemów ekonomicznych gospodarstwa. | ZPR_2A_K06 | — | — | C-2 | T-W-10, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-10 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_D13-zpr_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją roślinnną. | ZPR_2A_K07 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat potencjału produkcyjnego w sektorze rolniczym w skali światowej i regionalnej, systemów i zasobów produkcji rolniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą wiedzę. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D13-zpr_W02 Student zna zasady funkcjonowania gospodarstw i gospodarowania w celu uzyskiwania wysokiej efektywności produkcji rolniczej i wysokiej jakości plonów. | 2,0 | |
3,0 | Student dostatecznie opanował wymaganą wiedzę. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_U01 Student za pomocą dostępnych narzędzi opracowuje strategię przeciwdziałania współczesnym problemom w sektorze produkcji roślimnneji ich rozwiązywania w warunkach globalizacji i integracji terytorialnej. | 2,0 | |
3,0 | Student na podstawowym poziomie posiadł wymaganą umiejętność. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D13-zpr_K01 Student opracowuje rozwiązanie problemów ekonomicznych gospodarstwa. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym radzi sobie z opracowywaniem właściwych dla gospodarstwa rozwiązań ekonomicznych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D13-zpr_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją roślinnną. | 2,0 | |
3,0 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy, właściwie realizuje zadania związane z produkcją roślinną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- 1. Harris Jonathan M., Environmental and Natural Resources Economics: A Contemporary Approach, Westview Press, Colorado, 2003
- 2. FAO, “The State of Food and Agriculture 2003-2010”
- 3. FAO, “World Agriculture towards 2015-2030”
- Aleksiev A., Agrarna i resursna ikonomika., AU - Plovdiv, Plovdiv, 2012
- Mihajlov М., Аleksiev А. (red.)., Zemedelska ikonomika, AU – Plovdiv, Plovdiv, 2002
- Angelova V., Agrarna ikonomika., AI Stopanstvo, Sofia., 2004
Literatura dodatkowa
- MZH Agraren dok lad – 2001-2013., (http://www.mzh.government.bg/)
- МZH, (2007), Nacionalen strategiceski plan za razvitie na selskite rajoni za perioda 2007-2013. (http://www.mzh.government.bg/)
- NKSZ (2009) Programa za prioritetite v razvitieto na bulgarskoto zemedelie 2009-2013. (http://www.mzh.government.bg/)