Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Biologiczne aspekty odżywiania mineralnego roślin:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczne aspekty odżywiania mineralnego roślin | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Inni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andon Vasilev <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Malgorzata Berova <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe zagadnienia z fizjologii roślin i biochemii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z pobieraniem, przyswajaniem, metabolizmem i efektem fizjologicznym podstawowych makro- i mikroelementów. |
C-2 | Zapoznanie studentów z możliwościami dokarmiania pozakorzeniowego roślin w celu zwiększania jakości i wielkości plonów. |
C-3 | Zapoznanie studentów z możliwością uprawy hydroponicznej roślin, objawami niedoboru i nadmiaru składników pokarmowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Odżywianie azotowe roślin. Określanie stężenia enzymu nitroreduktazy w roślinach w warunkach niedoboru I nadmiaru azotu. | 3 |
T-A-2 | Wpływ niedoboru azotu na biosyntezę i zawartość chlorofilu w roślinach. | 3 |
T-A-3 | Uprawa hydroponiczna roślin. Rodzaj pożywek. Skład i właściwości. Przygotowanie receptur pożywek. Przygotowanie pożywek z wyłączeniem jednego lub więcej pierwiastków. | 3 |
T-A-4 | Oznaczanie azotanów i azotynów w produktach roślinnych. | 2 |
T-A-5 | Zmiany fizjologiczne w roślinach i oznaki wizualne niedoboru azotu, fosforu i wapnia w podstawowych roślinach uprawnych. | 4 |
T-A-6 | Zmiany fizjologiczne w roślinach i oznaki wizualne niedoboru mikroelementów w roślinach. | 4 |
T-A-7 | Wpływ zakłóceń reżimu wodnego gleby i niskich temperatur na pobieranie i przyswajanie składników mineralnych. | 3 |
22 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Odżywianie mineralne roślin – istota, rodzaj pierwiastków, zawartość, metabolizm i transport w roślinie. Spektrum działania biologicznego. Makroskładniki - znaczenie fizjologiczne. Efekty fizjologiczne i oznaki niedoboru i nadmiaru. | 4 |
T-W-2 | Mikroelementy – znaczenie fizjologiczne. Efekty fizjologiczne i oznaki niedoboru i nadmiaru. | 4 |
T-W-3 | Nawożenie azotowe roślin. Znaczenie fizjologiczne azotu. Biologiczne wiązanie azotu. Redukcja azotanów. Asymilacja jonów amonowych. Efektywność wykorzystania azotu. | 2 |
T-W-4 | Wpływ czynników środowiska na pobieranie i przyswajanie składników mineralnych. Czynniki abiotyczne - wpływ niedoboru i nadmiaru wody, temperatury, intensywności i jakości światła, napowietrzania gleby. | 4 |
T-W-5 | Czynniki biotyczne - wpływ fitopatogenów i szkodników na pobieranie i przyswajanie przez rośliny składników mineralnych. | 2 |
T-W-6 | Związek odżywiania mineralnego z procesami fizjologiczno-biochemicznymi w roślinach. Hydroponiczna uprawa roślin. | 2 |
T-W-7 | Wpływ odżywiania mineralnego na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 22 |
A-A-2 | przygotowanie do ćwiczeń | 8 |
A-A-3 | przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń | 6 |
A-A-4 | przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia ćwiczeń | 6 |
A-A-5 | konsultacje związane z tematyką ćwiczeń. | 4 |
46 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 6 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 12 |
A-W-4 | studiowanie literatury uzupełniającej tematykę wykładów | 6 |
44 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wychorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | ćwiczenia z wykorzystaniem aparatury pomiarowej procesów fizjologicznych roślin |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
M-4 | przygotowanie pracy kontrolnej |
M-5 | przygotowanie się do egzaminu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: bieżąca kontrola - test |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena pracy kontrolnej |
S-3 | Ocena formująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_W01 Student ma pogłębioną wiedzę na tenmat pobierania, metabolizmu i efektów fizjologicznych podstawowych makro- i mikroelementów stosowanych w produkcji roślinnej. | ZPR_2A_W03, ZPR_2A_W11 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
ZPR_2A_D08-zpr_W02 Student ma wiedzę na temat wpływu czynników środowiska na pobieranie i przyswajanie składników mineralnych oraz wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | ZPR_2A_W03, ZPR_2A_W11 | — | — | C-2, C-3 | T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_U01 Student potrafi na podstawie wykonanych analiz i obserwacji określić niedobory mikro- i makroelementów w roślinach oraz opracować program nawożenia. | ZPR_2A_U03 | — | — | C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_K01 Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić wpływ racjonalnego nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | ZPR_2A_K04 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_W01 Student ma pogłębioną wiedzę na tenmat pobierania, metabolizmu i efektów fizjologicznych podstawowych makro- i mikroelementów stosowanych w produkcji roślinnej. | 2,0 | |
3,0 | Student ma wymaganą podstawową wiedzę na temat pobierania, metabolizmu i efektów fizjologicznych podstawowych makro- i mikroelementów stosowanych w produkcji roślinnej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D08-zpr_W02 Student ma wiedzę na temat wpływu czynników środowiska na pobieranie i przyswajanie składników mineralnych oraz wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wiedzę na temat wpływu czynników środowiska na procesy pobierania i przyswajania składników mineralnych oraz wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_U01 Student potrafi na podstawie wykonanych analiz i obserwacji określić niedobory mikro- i makroelementów w roślinach oraz opracować program nawożenia. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował podstawy wymaganej umiejętności - wykonuje podstawowe badania i pomiary i na ich podstawie opracowuje naukowe podstawy nawożenia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D08-zpr_K01 Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić wpływ racjonalnego nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. | 2,0 | |
3,0 | Student ocenia wpływ racjonalnego nawożenia na wielkośc i jakość plonu najważniejszych gospodarczo roślin uprawnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Кеrin V., Berova M., Vasilev A., Stoeva N., Zlatev Z., Fizjologia na rasteniyata., Akad. Izdat. na AU Plovdiv, Plovdiv, 2011
- Kerin V., Berova M., Listno hranene pri rasteniya., Izd. Videnov i Sin, Sofia, 2008
Literatura dodatkowa
- Nobel S.P., Physicochemical and environmental plant physiology., 4th ed., Academic Press, San Diego, CA, 2009
- Cerling Е., Diagnostika mineralnoe pitanie rastenij., Izd. Kolos, Moskwa, 1990