Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Projektowanie upraw zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł Projektowanie upraw warzywnych i zielarskich
Przedmiot Projektowanie upraw zielarskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 5 1,00,33zaliczenie
wykładyW6 25 1,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu chemii, biochemii, ogólnej uprawy, warzywnictwa i zielarstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw zielarskich w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
C-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.5
5
wykłady
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.6
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian.4
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.15
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Praca własna nad projektem.14
A-A-3konsultacje11
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Konsultacje5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W2_W01
Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian i przydomowego ogrodu ziół przyprawowych i leczniczych.
OG_1A_W07, OG_1A_W14, OG_1A_W16C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W2_U01
Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba).
OG_1A_U08C-1, C-3T-A-1, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2
OG_1A_O10-W2_U02
Potrafi zaprojektować uprawy ziół w skali wielkotowarowej i amatorskiej.
OG_1A_U06, OG_1A_U08, OG_1A_U09C-3T-A-1M-3S-2
OG_1A_O10-W2_U03
Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie projektowanych upraw.
OG_1A_U09C-3T-W-3M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W2_K01
Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
OG_1A_K03C-2, C-3T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-2
OG_1A_O10-W2_K02
Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
OG_1A_K01C-2, C-3T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W2_W01
Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian i przydomowego ogrodu ziół przyprawowych i leczniczych.
2,0
3,0Student słabo opanował wiedzę na temat zasad planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziól.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W2_U01
Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba).
2,0
3,0Student słabo opanował zasady projektowania upraw zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W2_U02
Potrafi zaprojektować uprawy ziół w skali wielkotowarowej i amatorskiej.
2,0
3,0Student wykonuje projekt gospodarstwa zielarskiego i amatorskiego ogrodu zielarskiego wykorzystując podstawowe gatunki roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W2_U03
Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie projektowanych upraw.
2,0
3,0Student słabo posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w celu oceny opłacalności poszczególnych upraw.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W2_K01
Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajęciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W2_K02
Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajęciach, wykonuje zadania zlecone przez prowadzącego zajęcia bez większego zaangażowania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół., PWRiL, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma branżowe: Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy., ZODR Rarzkowice, 2012
  2. Hasło Ogrodnicze

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.6
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian.4
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.15
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Praca własna nad projektem.14
A-A-3konsultacje11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_W01Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian i przydomowego ogrodu ziół przyprawowych i leczniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw zielarskich w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
Treści programoweT-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student słabo opanował wiedzę na temat zasad planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziól.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_U01Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw zielarskich w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.
Treści programoweT-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student słabo opanował zasady projektowania upraw zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_U02Potrafi zaprojektować uprawy ziół w skali wielkotowarowej i amatorskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.
Treści programoweT-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.
Metody nauczaniaM-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt gospodarstwa zielarskiego i amatorskiego ogrodu zielarskiego wykorzystując podstawowe gatunki roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_U03Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie projektowanych upraw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.
Treści programoweT-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
Metody nauczaniaM-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student słabo posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w celu oceny opłacalności poszczególnych upraw.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_K01Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.
Treści programoweT-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy.
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajęciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W2_K02Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego wielkotowarowego i ogrodu zielarskiego.
Treści programoweT-A-1Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego i przydomowego ogrodu ziół.
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu,kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie z użyciem programów komputerowych.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajęciach, wykonuje zadania zlecone przez prowadzącego zajęcia bez większego zaangażowania.
3,5
4,0
4,5
5,0