Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Projektowanie upraw warzywnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł Projektowanie upraw warzywnych i zielarskich
Przedmiot Projektowanie upraw warzywnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 30 2,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiadomości z zakresu chemii środowiska, warzywnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
C-2Nabycie przez studentów umiejętności obliczania efektów ekonomicznych projektowanych upraw warzywnych.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.10
10
wykłady
T-W-1Kierunki produkcji warzywniczej.5
T-W-2Ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami w uprawie warzyw na działce. Nawożenie stosowane w uprawie amatorskiej warzyw. Zasady upraw współrzędnych, żywe ściółki. Stosowanie osłon w uprawie warzyw na małych powierzchniach oraz w produkcji wielkotowarowej.17
T-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.8
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnych10
A-A-2Praca własna nad projektem11
A-A-3Konsultacje9
30
wykłady
A-W-1Konsultacje12
A-W-2Przygotowanie do zajęć i sprawdzianów. Studiowanie fachowej literatury18
A-W-3uczestnictwo w zajęciach30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe: metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące: film, przeźrocza, prezentacja multimedialna
M-4Metody praktyczne: metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W1_W01
Wskazuje zasady planowania upraw polowych, szklarniowych warzyw oraz ziół
OG_1A_W07, OG_1A_W16C-1T-A-1, T-W-1, T-W-3M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-W1_W02
Wykorzystuje wiedzę na temat zasad agrotechniki (zasady zmianowania, doboru środków produkcji, gatunków i odmian, terminy agrotechniczne)
OG_1A_W14, OG_1A_W16C-1T-A-1, T-W-2M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W1_U01
Dobiera właściwie zasady projektowania upraw warzyw. Łączy wiedzę teoretyczną z zakresu projektowania upraw z warunkami środowiska (klimat, gleba)
OG_1A_U08C-1T-A-1M-2, M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-W1_U02
Potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw w skali wielkotowarowej i amatorskiej
OG_1A_U06, OG_1A_U09C-3T-A-1, T-W-3M-2S-1, S-2
OG_1A_O10-W1_U03
Posługiwanie się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie efektów ekonomicznych projektowanych upraw.
OG_1A_U09C-2T-W-3M-1, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-W1_K01
Zdolny do pracy w zespole projektowym.
OG_1A_K01C-3T-A-1, T-W-3M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-W1_K02
Wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu.
OG_1A_K03C-3T-A-1M-4S-1, S-2
OG_1A_O10-W1_K03
Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
OG_1A_K01C-2, C-3T-A-1M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W1_W01
Wskazuje zasady planowania upraw polowych, szklarniowych warzyw oraz ziół
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W1_W02
Wykorzystuje wiedzę na temat zasad agrotechniki (zasady zmianowania, doboru środków produkcji, gatunków i odmian, terminy agrotechniczne)
2,0
3,0Student ma podstawowa wiedzę na temat właściwych zasad agrotechniki warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W1_U01
Dobiera właściwie zasady projektowania upraw warzyw. Łączy wiedzę teoretyczną z zakresu projektowania upraw z warunkami środowiska (klimat, gleba)
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dobierać właściwe zasady projektowania upraw warzyw.
3,5.
4,0.
4,5.
5,0.
OG_1A_O10-W1_U02
Potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw w skali wielkotowarowej i amatorskiej
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw z wykorzystaniem podstawowych gatunków.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W1_U03
Posługiwanie się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie efektów ekonomicznych projektowanych upraw.
2,0
3,0Student umie wymienić i zdefiniować podstawowe wskaźniki ekonomiczne do wyliczenia efektów ekonomicznych uprawianych gatunków warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-W1_K01
Zdolny do pracy w zespole projektowym.
2,0
3,0Student w małym stopniu potrafi pracować w zespole projektowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W1_K02
Wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu.
2,0
3,0Student w małym stopniu wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O10-W1_K03
Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
2,0
3,0Student ma małą świadomość w zakresie dokształcania się.
3,5.
4,0.
4,5.
5,0.

Literatura podstawowa

  1. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. WWP Wrocław, Wrocław, 2007
  2. Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, Wydaw. UP Poznań, Poznań, 2008
  3. Mika B., Zioła w ogrodzie, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa, Owoce Warz. Kwiaty, Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy. ZODR Barzkowice, Herba Polonica, Panacea, Działkowiec
  2. M. Orłowski, Jak zagospodarować ogród działkowy, Tow. Wiedzy Powszechnej, Szczecin, 1983
  3. Floriańczyk B., Ogród Warzywny, Wydaw. KDC Warszawa, Warszawa, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kierunki produkcji warzywniczej.5
T-W-2Ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami w uprawie warzyw na działce. Nawożenie stosowane w uprawie amatorskiej warzyw. Zasady upraw współrzędnych, żywe ściółki. Stosowanie osłon w uprawie warzyw na małych powierzchniach oraz w produkcji wielkotowarowej.17
T-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.8
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach audytoryjnych10
A-A-2Praca własna nad projektem11
A-A-3Konsultacje9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Konsultacje12
A-W-2Przygotowanie do zajęć i sprawdzianów. Studiowanie fachowej literatury18
A-W-3uczestnictwo w zajęciach30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_W01Wskazuje zasady planowania upraw polowych, szklarniowych warzyw oraz ziół
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
T-W-1Kierunki produkcji warzywniczej.
T-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne: metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_W02Wykorzystuje wiedzę na temat zasad agrotechniki (zasady zmianowania, doboru środków produkcji, gatunków i odmian, terminy agrotechniczne)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
T-W-2Ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami w uprawie warzyw na działce. Nawożenie stosowane w uprawie amatorskiej warzyw. Zasady upraw współrzędnych, żywe ściółki. Stosowanie osłon w uprawie warzyw na małych powierzchniach oraz w produkcji wielkotowarowej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-3Metody eksponujące: film, przeźrocza, prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowa wiedzę na temat właściwych zasad agrotechniki warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_U01Dobiera właściwie zasady projektowania upraw warzyw. Łączy wiedzę teoretyczną z zakresu projektowania upraw z warunkami środowiska (klimat, gleba)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania upraw polowych i szklarniowych warzyw w produkcji wielkotowarowej i amatorskiej.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna
M-4Metody praktyczne: metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dobierać właściwe zasady projektowania upraw warzyw.
3,5.
4,0.
4,5.
5,0.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_U02Potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw w skali wielkotowarowej i amatorskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
T-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi projektować uprawy polowe i szklarniowe warzyw z wykorzystaniem podstawowych gatunków.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_U03Posługiwanie się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie efektów ekonomicznych projektowanych upraw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Nabycie przez studentów umiejętności obliczania efektów ekonomicznych projektowanych upraw warzywnych.
Treści programoweT-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-4Metody praktyczne: metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wymienić i zdefiniować podstawowe wskaźniki ekonomiczne do wyliczenia efektów ekonomicznych uprawianych gatunków warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_K01Zdolny do pracy w zespole projektowym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Cel przedmiotuC-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
T-W-3Uproszczona kalkulacja uprawy warzyw w produkcji wielkotowarowej.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne: metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w małym stopniu potrafi pracować w zespole projektowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_K02Wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne: metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w małym stopniu wykazuje kreatywność i aktywność w tworzeniu koncepcji projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-W1_K03Ma świadomość potrzeby dokształcania się przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Cel przedmiotuC-2Nabycie przez studentów umiejętności obliczania efektów ekonomicznych projektowanych upraw warzywnych.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej z zakresu projektowania upraw ogrodniczych do wykonania projektu.
Treści programoweT-A-1Zasady planowania ogrodu warzywnego. Propozycje zagospodarowania działki z podstawowym asortymentem roślin. Koncepcja zagospodarowania działki z wykorzystaniem gatunków mało znanych. Planowanie produkcji warzywniczej w gospodarstwie wielkotowarowym.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: praca projektowa
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma małą świadomość w zakresie dokształcania się.
3,5.
4,0.
4,5.
5,0.