Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Nowoczesne trendy w opakowalnictwie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł Opakowania żywności
Przedmiot Nowoczesne trendy w opakowalnictwie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 6 0,50,38zaliczenie
wykładyW8 6 0,50,62zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w surowcach i produktach żywnościowych
W-2Student zna zagadnienia z zakresu przechowalnictwa produktów żywnościowych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z funkcjami opakowań, ich rodzajami i wymaganiami stawianymi opakowaniom żywności
C-2Ukształtowanie w studentach umiejętności doboru odpowiedniego opakowania do danego rodzaju produktu żywnościowego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Systemy pakowania żywności (systemy jedno- i wielofunkcyjne oraz systemy specyficzne)3
T-A-2Ocena wpływu opakowania na jakość i trwałość produktu3
6
wykłady
T-W-1Charakterystyka opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz stosowanych w obrocie owocami, warzywami oraz przetworami owocowo-warzywnymi2
T-W-2Charakterystyka folii opakowaniowych1
T-W-3Opakowania aktywne i inteligentne1
T-W-4Opakowania ekologiczne oraz przeznaczone do żywności ekologicznej2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach6
A-A-2Czytanie wskazanej literatury7
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianu2
15
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach6
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie do testu zaliczającego tematykę wykładów2
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Potwierdzone przygotowanie i zaangażowanie studenta w wykład konwersatoryjny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O12-O2_W01
Student posiada wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz materiałach opakowaniowych
OG_1A_W19C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O12-O2_U01
Student potrafi ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
OG_1A_U06C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O12-O2_K01
Student ma świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
OG_1A_K03, OG_1A_K04C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O12-O2_W01
Student posiada wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz materiałach opakowaniowych
2,0Student nie posiada wiedzy o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
3,0Student posiada w stopniu podstawowym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
3,5Student posiada w stopniu zadowalającym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
4,0Student posiada w stopniu dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
4,5Student posiada w stopniu ponad dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
5,0Student posiada w stopniu bardzo dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O12-O2_U01
Student potrafi ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
2,0Student nie potrafi ocenić jakości opakowań i ich zgodności z obowiązującymi standardami
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
4,0Student potrafi w stopniu dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O12-O2_K01
Student ma świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
2,0Student nie ma świadomości roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska

Literatura podstawowa

  1. Adamczyk W., Ekologiczne problemy jakości wyrobów, Wydaw. Naukowe PTTŻ, Kraków, 2002
  2. Czerniawski B., Michniewicz J., Opakowania żywności, AGRO Food Technology, Czeladź, 1998
  3. Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M., Współczesne opakowania, Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologii Żywności, Kraków, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M., Postęp techniczny w opakowalnictwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Systemy pakowania żywności (systemy jedno- i wielofunkcyjne oraz systemy specyficzne)3
T-A-2Ocena wpływu opakowania na jakość i trwałość produktu3
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz stosowanych w obrocie owocami, warzywami oraz przetworami owocowo-warzywnymi2
T-W-2Charakterystyka folii opakowaniowych1
T-W-3Opakowania aktywne i inteligentne1
T-W-4Opakowania ekologiczne oraz przeznaczone do żywności ekologicznej2
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach6
A-A-2Czytanie wskazanej literatury7
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianu2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach6
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie do testu zaliczającego tematykę wykładów2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O12-O2_W01Student posiada wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz materiałach opakowaniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z funkcjami opakowań, ich rodzajami i wymaganiami stawianymi opakowaniom żywności
C-2Ukształtowanie w studentach umiejętności doboru odpowiedniego opakowania do danego rodzaju produktu żywnościowego
Treści programoweT-W-1Charakterystyka opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz stosowanych w obrocie owocami, warzywami oraz przetworami owocowo-warzywnymi
T-A-1Systemy pakowania żywności (systemy jedno- i wielofunkcyjne oraz systemy specyficzne)
T-W-2Charakterystyka folii opakowaniowych
T-W-3Opakowania aktywne i inteligentne
T-W-4Opakowania ekologiczne oraz przeznaczone do żywności ekologicznej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Potwierdzone przygotowanie i zaangażowanie studenta w wykład konwersatoryjny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
3,0Student posiada w stopniu podstawowym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
3,5Student posiada w stopniu zadowalającym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
4,0Student posiada w stopniu dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
4,5Student posiada w stopniu ponad dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
5,0Student posiada w stopniu bardzo dobrym wiedzę o funkcjach opakowań, ich rodzajach i przeznaczeniu oraz o materiałach opakowaniowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O12-O2_U01Student potrafi ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z funkcjami opakowań, ich rodzajami i wymaganiami stawianymi opakowaniom żywności
C-2Ukształtowanie w studentach umiejętności doboru odpowiedniego opakowania do danego rodzaju produktu żywnościowego
Treści programoweT-W-1Charakterystyka opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz stosowanych w obrocie owocami, warzywami oraz przetworami owocowo-warzywnymi
T-A-1Systemy pakowania żywności (systemy jedno- i wielofunkcyjne oraz systemy specyficzne)
T-W-2Charakterystyka folii opakowaniowych
T-W-3Opakowania aktywne i inteligentne
T-W-4Opakowania ekologiczne oraz przeznaczone do żywności ekologicznej
T-A-2Ocena wpływu opakowania na jakość i trwałość produktu
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Potwierdzone przygotowanie i zaangażowanie studenta w wykład konwersatoryjny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi ocenić jakości opakowań i ich zgodności z obowiązującymi standardami
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
4,0Student potrafi w stopniu dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym ocenić jakość opakowań i ich zgodność z obowiązującymi standardami
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O12-O2_K01Student ma świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
OG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z funkcjami opakowań, ich rodzajami i wymaganiami stawianymi opakowaniom żywności
C-2Ukształtowanie w studentach umiejętności doboru odpowiedniego opakowania do danego rodzaju produktu żywnościowego
Treści programoweT-W-1Charakterystyka opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz stosowanych w obrocie owocami, warzywami oraz przetworami owocowo-warzywnymi
T-A-1Systemy pakowania żywności (systemy jedno- i wielofunkcyjne oraz systemy specyficzne)
T-W-2Charakterystyka folii opakowaniowych
T-W-3Opakowania aktywne i inteligentne
T-W-4Opakowania ekologiczne oraz przeznaczone do żywności ekologicznej
T-A-2Ocena wpływu opakowania na jakość i trwałość produktu
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Potwierdzone przygotowanie i zaangażowanie studenta w wykład konwersatoryjny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
S-3Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość roli opakowania dla bezpieczeństwa użytkownika i środowiska