Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Teoria usług:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Teoria usług | ||
Specjalność | Organizacja handlu i usług | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Robert Rusielik <Robert.Rusielik@zut.edu.pl>, Anna Sworowska-Baranowska <Anna.Sworowska@zut.edu.pl>, Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępneCele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów ze specyfiką i ewolucją usług |
C-2 | Ukształtowanie wiedzy studentów z zakresu typologii usług i oganizacji usługowych na rynku |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do teorii usług - rola i funkcje usług oraz sektora usług w gospodarce | 2 |
T-W-2 | Specyfikacja i klasyfikacja usług | 2 |
T-W-3 | Typy usług na rynku: usługi bankowe, ubezpieczeniowe, pocztowe, telekomunikacyjne, logistyczne, transportowe, spedycyjne, portowe-żeglugowe, turystyczno-hotelarskie, medyczne, publiczne, komunalne, konsultingowo-doradcze, edukcyjne | 8 |
T-W-4 | Przedsiębiorstwo usługowe na rynku | 5 |
T-W-5 | Kreatywność, innowacje i projektowanie w usługach | 3 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Ucestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Uczestnictwo w egzaminie | 2 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 20 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 18 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena z przygotowania do dyskusji podczas wykładu |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych w formie testu i pytań problemowych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D5/02_W01 Student zna podstawowe typy usług oferowanych na rynku, wskazuje ich specyficzne cechy | E_1A_W02, E_1A_W08 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
E_1A_D5/02_W02 Student rozumie specyfikę przedsiębiorstwa usługowego oraz rolę innowacji w działalności usługowej | E_1A_W03, E_1A_W08 | — | C-1 | T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D5/02_W01 Student zna podstawowe typy usług oferowanych na rynku, wskazuje ich specyficzne cechy | 2,0 | |
3,0 | Sudent rozróżnia podstawowe typy usług oferowanych na rynku i charakteryzuje ich specyfikę | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
E_1A_D5/02_W02 Student rozumie specyfikę przedsiębiorstwa usługowego oraz rolę innowacji w działalności usługowej | 2,0 | |
3,0 | Sudent opisuje podstawowe cechy przedsiebiorstwa usługowego oraz określa znaczenie innowacji w działalności usługowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Rudawska I. (red.), Usługi w gospodarce rynkowej, PWE, Warszawa, 2009
- Hollins B., Shinkins S., Zarządzanie usługami. Projektowanie i wdrażanie, PWE, Warszawa, 2009
- Filipiak A., Panasiuk A. (red.), Przedsiębiorstwo usługowe - Ekonomika, PWN, Warszawa, 2008
- Normann R., Zarządzanie usługami. Strategie i przywództwo w biznesie Service Management, GWP, Gdańsk, 2012
Literatura dodatkowa
- Kaufman R., Jak dostarczyć wartość innym, a dzięki temu także sobie, Studio Emka, Warszawa, 2013