Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N2)
specjalność: Gospodarka turystyczna
Sylabus przedmiotu Ekonomia menedżerska:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomia menedżerska | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grażyna Karmowska <Grazyna.Karmowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość podstaw ekonomii |
W-2 | znajomość podstaw algebry i analizy matematycznej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | ujęcie teorii ekonomii w relatywnie formalnej postaci |
C-2 | funkcjonalne opisanie zachowań podmiotów gospodarczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Decyzje przedsiębiorstwa | 4 |
T-A-2 | analiza popytu | 4 |
T-A-3 | analiza kosztów | 2 |
T-A-4 | analiza procesu produkcyjnego | 4 |
T-A-5 | analiza wydajności pracy | 2 |
T-A-6 | analiza wydajności pozostałych czynników produkcji | 4 |
T-A-7 | maksymalizacja zysku | 2 |
T-A-8 | pomiar i ocena innowacyjności | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Decyzje przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-2 | Analiza popytu. Popyt i funkcje popytu. Elastyczność cenowa i dochodowa | 2 |
T-W-3 | Analiza kosztów. Funkcje kosztów. | 2 |
T-W-4 | Analiza produkcyjności. Funkcje produkcji. | 3 |
T-W-5 | Analiza wydajności. Funkcja wydajności. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | rozwiązywanie zadań | 15 |
A-A-2 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-3 | Samodzielne poszerzanie wiedzy zdobytej w ramach zajęć audytoryjnych | 15 |
A-A-4 | Przygotowanie się do prac zaliczeniowych | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | student samodzielnie uzupełnia wiedzę w oparciu o wskazaną literaturę przedmiotu | 30 |
A-W-3 | Bazując na treści wykładów, student przygotowuje się do zajęć audytoryjnych | 20 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny, objaśnienie. |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: test wielokrotnego wyboru |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_B5_W01 Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych | E_2A_W06 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-7, T-A-6 | M-2, M-1 | S-1 |
E_2A_B5_W02 Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej | E_2A_W12 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-7, T-A-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_B5_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych | E_2A_U01 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-7, T-A-6 | M-2, M-1 | S-1 |
E_2A_B5_U02 Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne | E_2A_U02, E_2A_U16, E_2A_U18 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-7, T-A-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_B5_K01 Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy | E_2A_K06, E_2A_K07 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-A-2, T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-A-4, T-A-7, T-A-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_B5_W01 Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych | 2,0 | Student nie zna wybranych metod i narzędzi opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych. Z testu uzyskał poniżej 60% pkt. |
3,0 | Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych w stopniu dostatecznym. Z testu uzyskał 60-67% pkt. | |
3,5 | Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych w stopniu więcej niż dostatecznym dostatecznym. Z testu uzyskał 68-75% pkt. | |
4,0 | Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych w stopniu dobrym. Z testu uzyskał 76-83% pkt. | |
4,5 | Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych w stopniu więcej niż dobrym. Z testu uzyskał 84-91% pkt. | |
5,0 | Student zna wybrane metody i narzędzia opisu oraz modelowania zjawisk i procesów gospodarczych w stopniu bardzo dobrym. Z testu uzyskał conajmniej 92% pkt. | |
E_2A_B5_W02 Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej | 2,0 | Student nie posiada wiedzy o metodach analizy ekonomicznej. Z testu uzyskał ponize 60% pkt. |
3,0 | Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej na poziomie dostatecznym. Z testu uzyskał 60-67% pkt. | |
3,5 | Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej na poziomie więcej niż dostatecznym. Z testu uzyskał 68-75% pkt. | |
4,0 | Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej na poziomie dobrym. Z testu uzyskał 76-83% pkt. | |
4,5 | Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej na poziomie więcej niż dobrym. Z testu uzyskał 84-91% pkt. | |
5,0 | Student posiada wiedzę o metodach analizy ekonomicznej na poziomie bardzo dobrym. Z testu uzyskał conajmniej 92% pkt. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_B5_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać wiedzy do interpretacji zjawisk gospodarczych |
3,0 | Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych w stopniu dobrym | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać wiedzę do interpretacji zjawisk gospodarczych w stopniu bardzo dobrym | |
E_2A_B5_U02 Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne | 2,0 | Student nie potrafi analizować zjawisk ekonomicznych |
3,0 | Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne w stopniu dobrym | |
4,5 | Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student potrafi analizować zjawiska ekonomiczne w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_B5_K01 Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | Student nie myśli i nie działa w sposób przedsiębiorczy |
3,0 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy w stopniu dobrym | |
4,5 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Student myśli i działa w sposób przedsiębiorczy w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Samuelson W.F., Marks S.G., Ekonomia menadżerska, PWE, Warszawa, 1998
- Bienok H., Halama H., Ingram M., Podejmowanie decyzji menedżerskich, UE Katowice, Katowice, 2006
- Gawrońska-Nowak B., Walerysiak G., Decyzje ekonomiczne. Ujęcie ilościowe., PWE, Warszawa, 2005, Warszawa
Literatura dodatkowa
- Blajer-Gołębiewska A., Czerwonka L., Pankau E., Ekonomia matematyczna w zadaniach, UG Gdańsk, Gdańsk, 2006
- Kukuła K. (red.), Wprowadzenie do ekonometrii, PWN, 2000