Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N1)
specjalność: Handel zagraniczny

Sylabus przedmiotu Zarządzanie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki społeczne
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami
Nauczyciel odpowiedzialny Michał Świtłyk <Michal.Switlyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>, Robert Rusielik <Robert.Rusielik@zut.edu.pl>, Lesław Rządziński <lrzadzinski@zut.edu.pl>, Anna Sworowska-Baranowska <Anna.Sworowska@zut.edu.pl>, Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 3,00,50zaliczenie
wykładyW3 15 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozumienie roli i istoty zarządzania w różnych typach organizacji i na różnych szczeblach struktury organizacyjnej
C-2Znajomość funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesie zarządzania organizacją

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem2
T-A-3Projektowanie struktury organizacyjnej i zarządzanie relacjami w strukturze organizacyjnej3
T-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian4
T-A-5Wybrane metody podejmowania decyzji4
15
wykłady
T-W-1Proces i obszary zarządzania w organizacjach. Menedżerowie - ich funkcje, role i umiejętności.2
T-W-2Koncepcje w zarządzaniu.2
T-W-3Proces planowania. Cele i rodzaje planów.2
T-W-4Organizowanie. Elementy konstrukcyjne organizacji i ich wpływ na proces zarządzania.2
T-W-5Ludzie w organizacji. Zarządzanie zasobami ludzkimi i motywowanie pracowników.3
T-W-6Kontrolowanie. Proces i rodzaje kontroli.2
T-W-7Zarządzanie informacjami i techniką informacyjną2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium12
A-A-3Przygotowanie zadań domowych i prezentacja na forum grupy20
A-A-4Przygotowanie pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania20
A-A-5Przygotowanie do zajęć23
90
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do egzaminu20
A-W-3Egzamin2
A-W-4Czytanie wskazanej literatury23
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda przypadków
M-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-5Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
S-4Ocena formująca: Ocena z pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania w organizacjach
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych
S-6Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_B6_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student rozróżnia i charakteryzuje podstawowe koncepcje w zarządzaniu
E_1A_W10C-1T-A-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7M-2, M-1S-6, S-3
E_1A_B6_W02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki
E_1A_W02, E_1A_W05, E_1A_W10C-2T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-7M-2, M-1S-4, S-6, S-3
E_1A_B6_W03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
E_1A_W03C-1, C-3T-A-2, T-A-4, T-W-2M-2, M-4, M-1S-4, S-1, S-5, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_B6_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student stosuje uniwersalne procedury oraz wybrane metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania, motywowania i kontrolowania.
E_1A_U02, E_1A_U03, E_1A_U11, E_1A_U10C-3, C-2T-A-4, T-W-4, T-W-6, T-W-3M-4, M-3, M-5S-1, S-5, S-3
E_1A_B6_U02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
E_1A_U01, E_1A_U03, E_1A_U08, E_1A_U18C-3T-A-2, T-A-4M-2, M-4, M-3, M-5S-2, S-4, S-1, S-5, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_B6_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen zjawisk w organizacji z uwzględnieniem zasad etyki w zarządzniu.
E_1A_K02, E_1A_K08, E_1A_K09C-2T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-2, T-A-4M-4, M-3S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_B6_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student rozróżnia i charakteryzuje podstawowe koncepcje w zarządzaniu
2,0
3,0Student objaśnia podstawowe teorie i poglądy w zarządzaniu. Zna ich znaczenie w zarządzaniu organizacją.
3,5
4,0
4,5
5,0
E_1A_B6_W02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki
2,0
3,0Student potrafi objaśnić istotę funkcji kierowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
E_1A_B6_W03
W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
2,0
3,0Student zna i charakteryzuje różne obszary otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_B6_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student stosuje uniwersalne procedury oraz wybrane metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania, motywowania i kontrolowania.
2,0
3,0Student prawidłowo stosuje podstawowe procedury i metody zarządzania.
3,5
4,0
4,5
5,0
E_1A_B6_U02
W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
2,0
3,0Student stosuje podstawowe metody analizy otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_B6_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen zjawisk w organizacji z uwzględnieniem zasad etyki w zarządzniu.
2,0
3,0Student aktywnie uczestniczy w podejmowaniu decyzji w grupie, ocenia wybrane propozycje pod względem etycznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R. W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
  2. Zakrzewska - Bielawska A. (red), Podstawy zarządzania, Wolters Kluwer POlska Sp. z o.o., Warszawa, 2012
  3. Koźmiński A.K., Jemielniak D., Zarządzanie od podstaw, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  4. Koźmiński A.K., Piotrowski W. (red.), Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2008
  5. Stoner J., Freeman E., Gilbert D., Kierowanie, PWE, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Drucker P., Zarządzanie XXI wieku - wyzwania, Wydawnictwo MT Biznes Sp. z o.o., Warszawa, 2009
  2. Robbins Stephen P., DeCenzo David A., Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem2
T-A-3Projektowanie struktury organizacyjnej i zarządzanie relacjami w strukturze organizacyjnej3
T-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian4
T-A-5Wybrane metody podejmowania decyzji4
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Proces i obszary zarządzania w organizacjach. Menedżerowie - ich funkcje, role i umiejętności.2
T-W-2Koncepcje w zarządzaniu.2
T-W-3Proces planowania. Cele i rodzaje planów.2
T-W-4Organizowanie. Elementy konstrukcyjne organizacji i ich wpływ na proces zarządzania.2
T-W-5Ludzie w organizacji. Zarządzanie zasobami ludzkimi i motywowanie pracowników.3
T-W-6Kontrolowanie. Proces i rodzaje kontroli.2
T-W-7Zarządzanie informacjami i techniką informacyjną2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium12
A-A-3Przygotowanie zadań domowych i prezentacja na forum grupy20
A-A-4Przygotowanie pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania20
A-A-5Przygotowanie do zajęć23
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do egzaminu20
A-W-3Egzamin2
A-W-4Czytanie wskazanej literatury23
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student rozróżnia i charakteryzuje podstawowe koncepcje w zarządzaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W10Zna podstawowe koncepcje i metody zarządzania procesami gospodarczymi i kapitałem ludzkim, rozumie powiązania między obszarami i funkcjami zarządzania w podmiotach społeczno-gospodarczych
Cel przedmiotuC-1Rozumienie roli i istoty zarządzania w różnych typach organizacji i na różnych szczeblach struktury organizacyjnej
Treści programoweT-A-1Władza w organizacji a przywództwo
T-W-4Organizowanie. Elementy konstrukcyjne organizacji i ich wpływ na proces zarządzania.
T-W-2Koncepcje w zarządzaniu.
T-W-5Ludzie w organizacji. Zarządzanie zasobami ludzkimi i motywowanie pracowników.
T-W-7Zarządzanie informacjami i techniką informacyjną
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-6Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych z wykładów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student objaśnia podstawowe teorie i poglądy w zarządzaniu. Zna ich znaczenie w zarządzaniu organizacją.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_W02W wyniku przeprowadzonych zajęć student objaśnia istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W02Zna podstawowe formy instytucji społecznych (publicznych, kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych) oraz ich struktury
E_1A_W05Ma podstawową wiedzę o człowieku jako podmiocie tworzącym i działającym w strukturach społeczno-gospodarczych oraz zna prawidłowości związane z ich funkcjonowaniem
E_1A_W10Zna podstawowe koncepcje i metody zarządzania procesami gospodarczymi i kapitałem ludzkim, rozumie powiązania między obszarami i funkcjami zarządzania w podmiotach społeczno-gospodarczych
Cel przedmiotuC-2Znajomość funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-W-4Organizowanie. Elementy konstrukcyjne organizacji i ich wpływ na proces zarządzania.
T-W-6Kontrolowanie. Proces i rodzaje kontroli.
T-W-1Proces i obszary zarządzania w organizacjach. Menedżerowie - ich funkcje, role i umiejętności.
T-W-5Ludzie w organizacji. Zarządzanie zasobami ludzkimi i motywowanie pracowników.
T-W-3Proces planowania. Cele i rodzaje planów.
T-W-7Zarządzanie informacjami i techniką informacyjną
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Ocena z pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania w organizacjach
S-6Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych z wykładów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi objaśnić istotę funkcji kierowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_W03W wyniku przeprowadzonych zajęć student tłumaczy środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W03Ma podstawową wiedzę na temat relacji między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej i międzynarodowej
Cel przedmiotuC-1Rozumienie roli i istoty zarządzania w różnych typach organizacji i na różnych szczeblach struktury organizacyjnej
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesie zarządzania organizacją
Treści programoweT-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian
T-W-2Koncepcje w zarządzaniu.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Ocena z pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania w organizacjach
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i charakteryzuje różne obszary otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student stosuje uniwersalne procedury oraz wybrane metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania, motywowania i kontrolowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U02Potrafi zastosować podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych
E_1A_U03Umie organizować pracę własną i zespołu
E_1A_U11Analizuje wskazane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
E_1A_U10Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesie zarządzania organizacją
C-2Znajomość funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian
T-W-4Organizowanie. Elementy konstrukcyjne organizacji i ich wpływ na proces zarządzania.
T-W-6Kontrolowanie. Proces i rodzaje kontroli.
T-W-3Proces planowania. Cele i rodzaje planów.
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
M-5Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prawidłowo stosuje podstawowe procedury i metody zarządzania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_U02W wyniku przeprowadzonych zajęć student analizuje otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U01Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę naukową do interpretacji zjawisk społeczno-gospodarczych
E_1A_U03Umie organizować pracę własną i zespołu
E_1A_U08Potrafi właściwie analizować przyczyny oraz przebieg procesów i zjawisk społecznych w zakresie ekonomii
E_1A_U18Potrafi oceniać swoje działania ze względu na ich skutki ekonomiczno-finansowe, prawne i moralne
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesie zarządzania organizacją
Treści programoweT-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
M-5Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
S-4Ocena formująca: Ocena z pracy wiążącej teorię z praktyką zarządzania w organizacjach
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stosuje podstawowe metody analizy otoczenia organizacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_B6_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest chętny do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen zjawisk w organizacji z uwzględnieniem zasad etyki w zarządzniu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K02Samodzielnej pracy oraz pracy w zespole (słuchanie, negocjacje, perswazja, prezentacja)
E_1A_K08Skutecznej realizacji postawionych zadań z jednoczesnym uwzględnieniem zasad etycznych
E_1A_K09Podejmowania odpowiedzialności za swoje zadania oraz zespołu, którym kieruje
Cel przedmiotuC-2Znajomość funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-1Władza w organizacji a przywództwo
T-A-3Projektowanie struktury organizacyjnej i zarządzanie relacjami w strukturze organizacyjnej
T-A-5Wybrane metody podejmowania decyzji
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-4Zarządzanie relacjami społecznymi i w procesie zmian
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiedzy zdobytej na wcześniejszych zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student aktywnie uczestniczy w podejmowaniu decyzji w grupie, ocenia wybrane propozycje pod względem etycznym
3,5
4,0
4,5
5,0