Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Towaroznawcza ocena produktów pochodzenia roślinnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawcza ocena produktów pochodzenia roślinnego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,00,53zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 1,00,47zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Biochemia, botanika, uprawa roli i roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza sensoryczna i chemiczna w towaroznawczej ocenie żywności. Pobieranie prób do badań.2
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.2
T-A-3Tłuszcze jadalne- oleje roślinne, margaryny.2
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy2
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.2
10
wykłady
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.2
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.2
T-W-3Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.2
T-W-4Surowce dla przemysłu zbożowego.2
T-W-5Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestniczenie w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń15
A-A-3Konsultacje5
30
wykłady
A-W-1Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów ićwiczeń.7
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów i ćwiczeń w formie pisemnej.8
A-W-3uczestnictwo w zajęciach10
A-W-4Konsultacje5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjnyz omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-4Ćwiczenia audytoryjne z omówieniem zagadnień teoretycznych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01
Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
ZO_1A_W10C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5M-3, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01
Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
ZO_1A_U10C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4M-3, M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S1-O3.1_K01
Ma świadomość konieczności stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
ZO_1A_K02C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01
Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału.Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Wykazuje zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy z zakresu realizowanego materiału.
4,5Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu.
5,0Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu. Wiedza którą reprezentuje wykracza poza treści programowe.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01
Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
2,0Niedostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,0Dostateczna umiejętność z niewielkimi niedociągnięciami z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,5Dostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,0Dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,5Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia. ale z niewielkimi niedociagnięciami.
5,0Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S1-O3.1_K01
Ma świadomość konieczności stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
2,0Brak świadomości i stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,0Dostateczna świadomość stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Urszula Świetlikowska, Surowce spożywcze, SGGW, Warszawa, 1995
  2. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, Wydawnictwo Brasika, Szczecin, 1999
  2. Dzienia S., Piskier T., Romek B., Przewodnik do ćwiczeń z uprawy roli i roślin., Wydawnictwo AR, Szczecin, 1998
  3. Pod red. Karczmarczyka S., Podstawy produkcji roślinnej., Wydawnictwo AR, Szczecin, 1997

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza sensoryczna i chemiczna w towaroznawczej ocenie żywności. Pobieranie prób do badań.2
T-A-2Mąki, kasze, makarony, koncentraty zbożowe, pieczywo.2
T-A-3Tłuszcze jadalne- oleje roślinne, margaryny.2
T-A-4Herbata, kawa, kakao, przyprawy2
T-A-5Owoce, warzywa. Soki , napoje bezalkoholowe.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.2
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.2
T-W-3Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.2
T-W-4Surowce dla przemysłu zbożowego.2
T-W-5Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestniczenie w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń15
A-A-3Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów ićwiczeń.7
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów i ćwiczeń w formie pisemnej.8
A-W-3uczestnictwo w zajęciach10
A-W-4Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-S-O13.5_W01Student posiada wiedzę z towaroznawczej oceny produktów roslinnych.Zna normy dotyczące jakości produktów roslinnych. Charakteryzuje wartość odżywczą, procesy zachodzące w czasie przechowywania tych produktów oraz ma świadomość ich oddziaływania na zdrowie ludzi. Zna procesy związane z przygotowaniem surowcai jego przetwarzaniem i przechowywaniem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-3Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.
T-W-4Surowce dla przemysłu zbożowego.
T-W-5Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.
Metody nauczaniaM-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-1Wykład informacyjnyz omówieniem zagadnień teoretycznych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału.Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy.
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
3,5Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy.
4,0Dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Wykazuje zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy z zakresu realizowanego materiału.
4,5Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociagnięciami.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu.
5,0Bardzo dobre opanowanie wiedzy z zakresu realizowanego materiału.Duże zainteresowanie tematyką prowadzonego przedmiotu i samodzielne zdobywanie wiedzy z jej zakresu. Wiedza którą reprezentuje wykracza poza treści programowe.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOK-S-O13.5_U01Podstawowym założeniem przedmiotu jest nabycie przez studenta umięjętnosci oceny jakości produktów roślinnych oraz oceny ich przydatności do przerobu i spożycia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-3Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.
T-W-4Surowce dla przemysłu zbożowego.
Metody nauczaniaM-3Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjnyz omówieniem zagadnień teoretycznych.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Niedostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,0Dostateczna umiejętność z niewielkimi niedociągnięciami z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
3,5Dostateczna umiejętność oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,0Dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
4,5Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia. ale z niewielkimi niedociagnięciami.
5,0Bardzo dobre umiejętności z oceny jakości i oceny przydatności surowców roślinnych do przerobu i spożycia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S1-O3.1_K01Ma świadomość konieczności stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z towaroznawczą oceną produktów pochodzenia roślinnego.
Treści programoweT-W-3Surowce dla przemysłu owocowo-warzywnego.
T-W-1Podział i charakterystyka surowców roślinnych.Kierunki użytkowania roślin.
T-W-2Surowce dla przemysłu fermentacyjnego.
T-W-4Surowce dla przemysłu zbożowego.
T-W-5Surowce dla przemysłu cukrowniczego, olejarskiego.
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.
M-1Wykład informacyjnyz omówieniem zagadnień teoretycznych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak świadomości i stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,0Dostateczna świadomość stosowania zasad etyki w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0