Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla trzody chlewnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla trzody chlewnej
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 7,0 ECTS (formy) 7,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 50 4,50,41zaliczenie
wykładyW5 40 2,50,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw z zakresu genetyki, fizjologii i żywienia zwierząt oraz paszoznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienia ludności3
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.6
T-L-3Programowanie produkcji stada świń w gospodarstwach wielkotowarowych. Opracowanie struktury stada oraz wyliczenie potrzebnej liczby oddziałów i stanowisk w poszczególnych fazach produkcji wszystkich sektorów fermy.8
T-L-4Opracowanie cyklu produkcyjnego fermy wielkotowarowej realizującej dwetapowe krzyżowanie towarowe i zabezpieczającej remont stada podstawowego loch własnym materiałem3
T-L-5Obliczanie wymaganej pojemności zbiornika na gnojowicę oraz niezbędnej powierzchni gruntów ornych dla jej zagospodarowania3
T-L-6Podsumowanie nabytych umiejętności dotyczących opracowania struktury stada w gospodarstwach drobnotowarowych i fermach wielkotowarowych. Interpretacja wyników wykonanego projeku pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.3
T-L-7Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla młodzieży hodowlanej oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.8
T-L-8Określanie norm żywienowych loch i knuróworaz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt6
T-L-9Obliczanie wartości odżywczej białka ułożonych dawek oraz ich kosztów. Interpretacja uzyskanych wyników pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.6
T-L-10Ocena użytkowości rozpłodowej oraz obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.3
T-L-11Analiza wyników cech użytkowych świń stad zarodowych w Polsce, na przestrzeni wielu lat.1
50
wykłady
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE i świata. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.4
T-W-2Pochodzenie świni domowej, typy użytkowe oraz rasy świń hodowane w Polsce.6
T-W-3Organizacyjne formy produkcji. Organizacja hodowli i chowu świń.3
T-W-4Krzyżowanie towarowe świń.3
T-W-5Cechy użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń.6
T-W-6Zasady żywienia i utrzymania młodzieży hodowlanej, loch oraz knurów.6
T-W-7Organizacja rozrodu świń w gospodarstwach wielko- i drobnotowarowych.3
T-W-8Wychów prosiąt.5
T-W-9Kierunki pracy hodowlanej w stadach zarodowych świń w Polsce.4
40

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach50
A-L-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń40
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń31
A-L-4Konsultacje10
A-L-5Pisemne zaliczenie ćwiczeń4
135
wykłady
A-W-1Udział studentów w wykładach40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Przygotowanie do egzaminu z wykładów13
A-W-4Konsultacje5
A-W-5Egzamin, pisemne zaliczenie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
M-5Filmy tematyczne
M-6Objaśnienia wykonania zadań na ćwiczeniach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_W01
W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
ZO_1A_W10, ZO_1A_W12C-1T-L-10, T-L-9, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-8, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-9, T-W-3M-5, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_U01
W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
ZO_1A_U15, ZO_1A_U17C-1T-L-1, T-L-5, T-L-4, T-L-10, T-L-3, T-L-6, T-L-9, T-L-2M-3, M-4, M-6, M-2S-2, S-3
ZO_1A_ZO-S-D2_U02
Student rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych z obliczaniem wartości odżywczej białka dawki, dla poszczególnych grup produkcyjnych świń, ze szczególnym uwzględnieniem stada podstawowego i młodzieży hodowlanej.
ZO_1A_U16C-1T-L-7, T-L-8M-3, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_K01
Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
ZO_1A_K01C-1T-L-1, T-L-5, T-L-4, T-L-10, T-L-3, T-L-9, T-L-2M-3, M-4S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_W01
W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
2,0Student nie zna i nie potrafi objaśnić cech związanych z użytkowaniem świń oraz metod ich oceny i podstaw selekcji, nie potrafi scharakteryzować ras świń i korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, nie potrafi scharakteryzować korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dostatecznie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dostatecznie praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i podstawy selekcji , potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i selekcji, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. Bierze aktywny udział w dyskusji.
5,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i selekcji, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi znakomicie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna doskonale praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.Bierze aktywny udział w dyskusji.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_U01
W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
2,0Student nie potrafi opracować założeń organizacyjno-technologicznych ferm świn oraz interpretować wynków oceny cech użytkowych świń
3,0Student potrafi opracować część założeń organizacyjno-technologicznych ferm świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
3,5Student potrafi opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,0Student potrafi opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,5Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie
5,0Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie, umie korzystać z literatury
ZO_1A_ZO-S-D2_U02
Student rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych z obliczaniem wartości odżywczej białka dawki, dla poszczególnych grup produkcyjnych świń, ze szczególnym uwzględnieniem stada podstawowego i młodzieży hodowlanej.
2,0Student nie rozwija umiejętności układania dawek pokarmowch dla świń
3,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń w stopniu dostatecznym
3,5Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dostatecznym
4,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym
4,5Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
5,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu bardzo dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-D2_K01
Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako jako lider i jest kreatywny

Literatura podstawowa

  1. Babicz Mi in., Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. Uniw. Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2014
  2. pod red. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt., PWN, Warszawa, 2015, tom 2, rozdz. 4. Żywienie świń
  3. Grudniewska B. i in., Hodowla i użytkowanie swiń, ART, Olsztyn, 1998
  4. Czarnecki R. i in., Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej, AR, Szczecin, 2002
  5. pod red. E. Greli i J. Skomiała, Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia swiń., IFiŻZ PAN, Jabłonna, 2014

Literatura dodatkowa

  1. pod red. Grodzki H, Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW, Warszawa, 2005
  2. Ogólnopolskie czasopismo specjalistycze dla hodowców i producentów świń, Trzoda chlewna, Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze sp. z o.o., Poznań, 2017, miesięcznik - wykorzystanie w kolejnych latach

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienia ludności3
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.6
T-L-3Programowanie produkcji stada świń w gospodarstwach wielkotowarowych. Opracowanie struktury stada oraz wyliczenie potrzebnej liczby oddziałów i stanowisk w poszczególnych fazach produkcji wszystkich sektorów fermy.8
T-L-4Opracowanie cyklu produkcyjnego fermy wielkotowarowej realizującej dwetapowe krzyżowanie towarowe i zabezpieczającej remont stada podstawowego loch własnym materiałem3
T-L-5Obliczanie wymaganej pojemności zbiornika na gnojowicę oraz niezbędnej powierzchni gruntów ornych dla jej zagospodarowania3
T-L-6Podsumowanie nabytych umiejętności dotyczących opracowania struktury stada w gospodarstwach drobnotowarowych i fermach wielkotowarowych. Interpretacja wyników wykonanego projeku pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.3
T-L-7Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla młodzieży hodowlanej oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.8
T-L-8Określanie norm żywienowych loch i knuróworaz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt6
T-L-9Obliczanie wartości odżywczej białka ułożonych dawek oraz ich kosztów. Interpretacja uzyskanych wyników pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.6
T-L-10Ocena użytkowości rozpłodowej oraz obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.3
T-L-11Analiza wyników cech użytkowych świń stad zarodowych w Polsce, na przestrzeni wielu lat.1
50

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE i świata. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.4
T-W-2Pochodzenie świni domowej, typy użytkowe oraz rasy świń hodowane w Polsce.6
T-W-3Organizacyjne formy produkcji. Organizacja hodowli i chowu świń.3
T-W-4Krzyżowanie towarowe świń.3
T-W-5Cechy użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń.6
T-W-6Zasady żywienia i utrzymania młodzieży hodowlanej, loch oraz knurów.6
T-W-7Organizacja rozrodu świń w gospodarstwach wielko- i drobnotowarowych.3
T-W-8Wychów prosiąt.5
T-W-9Kierunki pracy hodowlanej w stadach zarodowych świń w Polsce.4
40

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział studenta w ćwiczeniach50
A-L-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń40
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń31
A-L-4Konsultacje10
A-L-5Pisemne zaliczenie ćwiczeń4
135
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studentów w wykładach40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Przygotowanie do egzaminu z wykładów13
A-W-4Konsultacje5
A-W-5Egzamin, pisemne zaliczenie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-D2_W01W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia oraz zasady programowania produkcji stada świń.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W12posiada podstawową wiedzę z zakresu użytkowania zwierząt oraz selekcji, doboru i oceny wartości użytkowej i hodowlanej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-10Ocena użytkowości rozpłodowej oraz obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
T-L-9Obliczanie wartości odżywczej białka ułożonych dawek oraz ich kosztów. Interpretacja uzyskanych wyników pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.
T-W-4Krzyżowanie towarowe świń.
T-W-2Pochodzenie świni domowej, typy użytkowe oraz rasy świń hodowane w Polsce.
T-W-5Cechy użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń.
T-W-8Wychów prosiąt.
T-W-6Zasady żywienia i utrzymania młodzieży hodowlanej, loch oraz knurów.
T-W-1Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE i świata. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń.
T-W-7Organizacja rozrodu świń w gospodarstwach wielko- i drobnotowarowych.
T-W-9Kierunki pracy hodowlanej w stadach zarodowych świń w Polsce.
T-W-3Organizacyjne formy produkcji. Organizacja hodowli i chowu świń.
Metody nauczaniaM-5Filmy tematyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi objaśnić cech związanych z użytkowaniem świń oraz metod ich oceny i podstaw selekcji, nie potrafi scharakteryzować ras świń i korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, nie potrafi scharakteryzować korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń.
3,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dostatecznie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dostatecznie praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i podstawy selekcji , potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.
4,5Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i selekcji, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. Bierze aktywny udział w dyskusji.
5,0Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń oraz metody ich oceny i selekcji, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi znakomicie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna doskonale praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.Bierze aktywny udział w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-D2_U01W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń i ich wykorzystanie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U15Wykazuje umiejętność zarządzania stadami różnych gatunków zwierząt udomowionych i wolno żyjących
ZO_1A_U17Wykazuje umiejętność prawidłowego użytkowania zwierząt oraz stosuje podstawowe zasady ich hodowli
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienia ludności
T-L-5Obliczanie wymaganej pojemności zbiornika na gnojowicę oraz niezbędnej powierzchni gruntów ornych dla jej zagospodarowania
T-L-4Opracowanie cyklu produkcyjnego fermy wielkotowarowej realizującej dwetapowe krzyżowanie towarowe i zabezpieczającej remont stada podstawowego loch własnym materiałem
T-L-10Ocena użytkowości rozpłodowej oraz obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
T-L-3Programowanie produkcji stada świń w gospodarstwach wielkotowarowych. Opracowanie struktury stada oraz wyliczenie potrzebnej liczby oddziałów i stanowisk w poszczególnych fazach produkcji wszystkich sektorów fermy.
T-L-6Podsumowanie nabytych umiejętności dotyczących opracowania struktury stada w gospodarstwach drobnotowarowych i fermach wielkotowarowych. Interpretacja wyników wykonanego projeku pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.
T-L-9Obliczanie wartości odżywczej białka ułożonych dawek oraz ich kosztów. Interpretacja uzyskanych wyników pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
M-6Objaśnienia wykonania zadań na ćwiczeniach
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi opracować założeń organizacyjno-technologicznych ferm świn oraz interpretować wynków oceny cech użytkowych świń
3,0Student potrafi opracować część założeń organizacyjno-technologicznych ferm świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
3,5Student potrafi opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz w dostatecznym stopniu interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,0Student potrafi opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń
4,5Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie
5,0Student potrafi analizować i opracować założenia organizacyjno-technologiczne ferm świń oraz interpretuje wynki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie, umie korzystać z literatury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-D2_U02Student rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych z obliczaniem wartości odżywczej białka dawki, dla poszczególnych grup produkcyjnych świń, ze szczególnym uwzględnieniem stada podstawowego i młodzieży hodowlanej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U16Potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-7Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla młodzieży hodowlanej oraz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt.
T-L-8Określanie norm żywienowych loch i knuróworaz układanie dawek pokarmowych dla tych zwierząt
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozwija umiejętności układania dawek pokarmowch dla świń
3,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń w stopniu dostatecznym
3,5Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dostatecznym
4,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym
4,5Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
5,0Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania wartości odżywczej białka dawki w stopniu bardzo dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-D2_K01Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń.
Treści programoweT-L-1Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienia ludności
T-L-5Obliczanie wymaganej pojemności zbiornika na gnojowicę oraz niezbędnej powierzchni gruntów ornych dla jej zagospodarowania
T-L-4Opracowanie cyklu produkcyjnego fermy wielkotowarowej realizującej dwetapowe krzyżowanie towarowe i zabezpieczającej remont stada podstawowego loch własnym materiałem
T-L-10Ocena użytkowości rozpłodowej oraz obliczanie dni tuczu, średniego tempa wzrostu tempa wzrostu oraz zużytej paszy w podanych stadach świń.
T-L-3Programowanie produkcji stada świń w gospodarstwach wielkotowarowych. Opracowanie struktury stada oraz wyliczenie potrzebnej liczby oddziałów i stanowisk w poszczególnych fazach produkcji wszystkich sektorów fermy.
T-L-9Obliczanie wartości odżywczej białka ułożonych dawek oraz ich kosztów. Interpretacja uzyskanych wyników pod kierunkiem prowadzącego zajęcia.
T-L-2Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako jako lider i jest kreatywny