Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Doradztwo rolnicze:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Doradztwo rolnicze
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy ekonomii, markteingu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami, zakresem i metodyką funkcjonowania doradztwa rolniczego w Polsce i w innych krajach europejskich.
C-2Zapoznanie z doradztwem w zakresie rolnictwa, między innymi z doradztwem ekonomicznym, technologicznym, oraz zasadami pozyskiwania środków z funduszy Unii Europejskiej (zarządzanie projektami).
C-3Zapoznanie z zarzadzaniem procesami szkolenia oraz oceną efektywności szkoleń, które są integralnym elementem działalności doradczej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Organizacja działalności doradczej2
T-W-2Międzynarodowa terminologia i zagraniczne organizacje doradcze w zakresie rolnictwa.2
T-W-3Rodzaje działalności doradczej w zakresie rolnictwa. Możliwości dostosowania i wsparcia dla rolników podejmujących różne formy działalności.2
T-W-4Metody konsultingu i doradztwa.2
T-W-5Funkcja i zasady doradztwa rolniczego. Omówienie kształcenia ustawicznego.2
T-W-6Zasady doradztwa rolniczego.Omówienie możliwości współpracy pomiędzy doradcą a rolnikiem w zakresie idei doradztwa rolniczego2
T-W-7Przedmiot i rodzaje doradztwa rolniczego. Umiejętne dotarcie i zrozumienie problemów współczesnego rolnika oraz możliwości podejmowania szybkich decyzji w zależności od grupy odbiorców na spotkaniu szkoleniowym1
T-W-8Działania uzupełniające doradztwo rolnicze. Omówienie różnorodnych form uzupełniających doradztwo rolnicze, poprzez różnorodne działania oraz stworzenie istoty wizerunku i kompetentności doradców terenowych.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Czyatnie wskazanej literatury4
A-W-3Przygotowanie referatów na wybrany temat5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów3
A-W-5Konsultacje2
A-W-6Zaliczenie, omówienie referatów1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z użyciem komputera
M-2wykład konwersatoryjny
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: test ze skrótów stosowanych w ronictwie związanych z ekonomiką i doradztwem rolniczym
S-2Ocena formująca: Prezentacja na wybrany temat
S-3Ocena podsumowująca: test pisemny na zakończenie cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_W01
Student wskazuje na możliwość współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w zakresie działalności rolniczej
ZO_1A_W16C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4M-2, M-1S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_U01
Student korzysta z dostępnych form doradztwa i różnych żródeł informacji w zakresie zootechniki i pozostałej działalności rolniczej
ZO_1A_U01C-1, C-3T-W-8, T-W-2, T-W-5M-2, M-1, M-3S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_K01
Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań w zakresie podejmowania śmiałych decyzji innowacyjnych z zakresu działalności rolniczej
ZO_1A_K04, ZO_1A_K05C-3, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-6M-2, M-1, M-3S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_W01
Student wskazuje na możliwość współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w zakresie działalności rolniczej
2,0Student nie umie wykorzystać podstawowych narzędzi z zakresu prezentowanej tematyki doradczej
3,0Student poprawnie wykorzystuje zaledwie kilka narzędzi z zakresu współpracy pomiędzy rolnikiem a jednostką doradczą
3,5Student poprawnie wykorzystuje wszystkie narzędzia zakresu możliwości funkcjonowania doradztwa rolniczego
4,0Student nie tylko poprawnie wykorzystuje narzędzia, ale również potrafi w analityczny sposób je porównać.
4,5Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć narzędzia, potrafi porównywać ich efektywność, a także przy ich pomocy identyfikować mozliwości rozwoju i współpracy pomiędzy jednostkami organizacyjnymi w dzidzinie doradztwa i przedsiebiorczości rolniczej
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć narzędzia, potrafi porównywać ich efektywność, a także samodzielnie identyfikować narzędzia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_U01
Student korzysta z dostępnych form doradztwa i różnych żródeł informacji w zakresie zootechniki i pozostałej działalności rolniczej
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować rezultatów działalności doradczej w zakresie rolnictwa
3,0Student prezentuje "suche" wyniki bez umiejętności ich efektywnej analizy w zakresie doradztwa rolniczego i współpracy w działalności rolniczej
3,5Student prezentuje wyniki z umiejętności ich efektywnej analizy w zakresie doradztwa rolniczego
4,0Student nie tylko efektywnie prezentuje wyniki, ale również dokonuje ich analizy. Potrafi również prowadzić dyskusję o osiągniętych wynikach w zakresie doradztwa rolniczego
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach oraz oszacować błędy w zakresie doradztwa rolniczego
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach, a także proponować modyfikacje i możliwości nawiązywania współpracy pomiedzy przessiębiorstwami w zakresie doradztwa rolniczego

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C16_K01
Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań w zakresie podejmowania śmiałych decyzji innowacyjnych z zakresu działalności rolniczej
2,0Student nie jest chętny do podejmowania kreatywnych działań
3,0Student w niewielkim zakresie jest chętny do podejmowania kreatywnych działań ale nie jest świadomy celowości tych działań
3,5Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań i w niewielkim zakresie jest świadomy celowości tych działań
4,0Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań i jest świadomy celowości tych działań
4,5Student jest chętny i zorientowany do podejmowania kreatywnych działań i jest świadomy i przekonany o celowości tych działań szczególnie w zakresie działalności rolniczej
5,0Student jest chętny i zdeterminowany do podejmowania kreatywnych działań oraz jest świadomy i przekonany o celowości tych działań w zakresie działalności rolniczej oraz każdej innej podejmowanej inicjatywie

Literatura podstawowa

  1. Ban van den A.W., Hawkins H.S., Doradztwo rolnicze, MSRD, AR Kraków, 1997
  2. Kujawiński W., Metodyka doradztwa rolniczego., Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, 2009
  3. Rosner A., Uwarunkowania i kierunki przemian społeczno-gospodarczych na obszarach wiejskich. IRWIR PAN Warszawa 2005, IRWIR PAN Warszawa 2005, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Kwartalnik, Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, Centrum Doradztwa Rolniczego Brwinów, Oddział w Poznaniu., 2012
  2. Szymańska A., Fundusze unijne i europejskie 2007-2013 dla mieszkańców obszarów wiejskich, Placet, Warszawa, 2008

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja działalności doradczej2
T-W-2Międzynarodowa terminologia i zagraniczne organizacje doradcze w zakresie rolnictwa.2
T-W-3Rodzaje działalności doradczej w zakresie rolnictwa. Możliwości dostosowania i wsparcia dla rolników podejmujących różne formy działalności.2
T-W-4Metody konsultingu i doradztwa.2
T-W-5Funkcja i zasady doradztwa rolniczego. Omówienie kształcenia ustawicznego.2
T-W-6Zasady doradztwa rolniczego.Omówienie możliwości współpracy pomiędzy doradcą a rolnikiem w zakresie idei doradztwa rolniczego2
T-W-7Przedmiot i rodzaje doradztwa rolniczego. Umiejętne dotarcie i zrozumienie problemów współczesnego rolnika oraz możliwości podejmowania szybkich decyzji w zależności od grupy odbiorców na spotkaniu szkoleniowym1
T-W-8Działania uzupełniające doradztwo rolnicze. Omówienie różnorodnych form uzupełniających doradztwo rolnicze, poprzez różnorodne działania oraz stworzenie istoty wizerunku i kompetentności doradców terenowych.2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Czyatnie wskazanej literatury4
A-W-3Przygotowanie referatów na wybrany temat5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów3
A-W-5Konsultacje2
A-W-6Zaliczenie, omówienie referatów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C16_W01Student wskazuje na możliwość współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w zakresie działalności rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W16definiuje podstawowe zasady ekonomiki i marketingu w produkcji zwierzęcej, objaśnia funkcjonowanie przedsiębiorczości indywidualnej w zakresie działalności rolniczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami, zakresem i metodyką funkcjonowania doradztwa rolniczego w Polsce i w innych krajach europejskich.
C-2Zapoznanie z doradztwem w zakresie rolnictwa, między innymi z doradztwem ekonomicznym, technologicznym, oraz zasadami pozyskiwania środków z funduszy Unii Europejskiej (zarządzanie projektami).
Treści programoweT-W-1Organizacja działalności doradczej
T-W-3Rodzaje działalności doradczej w zakresie rolnictwa. Możliwości dostosowania i wsparcia dla rolników podejmujących różne formy działalności.
T-W-4Metody konsultingu i doradztwa.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1wykład informacyjny z użyciem komputera
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test ze skrótów stosowanych w ronictwie związanych z ekonomiką i doradztwem rolniczym
S-3Ocena podsumowująca: test pisemny na zakończenie cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie wykorzystać podstawowych narzędzi z zakresu prezentowanej tematyki doradczej
3,0Student poprawnie wykorzystuje zaledwie kilka narzędzi z zakresu współpracy pomiędzy rolnikiem a jednostką doradczą
3,5Student poprawnie wykorzystuje wszystkie narzędzia zakresu możliwości funkcjonowania doradztwa rolniczego
4,0Student nie tylko poprawnie wykorzystuje narzędzia, ale również potrafi w analityczny sposób je porównać.
4,5Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć narzędzia, potrafi porównywać ich efektywność, a także przy ich pomocy identyfikować mozliwości rozwoju i współpracy pomiędzy jednostkami organizacyjnymi w dzidzinie doradztwa i przedsiebiorczości rolniczej
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć narzędzia, potrafi porównywać ich efektywność, a także samodzielnie identyfikować narzędzia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C16_U01Student korzysta z dostępnych form doradztwa i różnych żródeł informacji w zakresie zootechniki i pozostałej działalności rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U01Wykazuje umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami, zakresem i metodyką funkcjonowania doradztwa rolniczego w Polsce i w innych krajach europejskich.
C-3Zapoznanie z zarzadzaniem procesami szkolenia oraz oceną efektywności szkoleń, które są integralnym elementem działalności doradczej
Treści programoweT-W-8Działania uzupełniające doradztwo rolnicze. Omówienie różnorodnych form uzupełniających doradztwo rolnicze, poprzez różnorodne działania oraz stworzenie istoty wizerunku i kompetentności doradców terenowych.
T-W-2Międzynarodowa terminologia i zagraniczne organizacje doradcze w zakresie rolnictwa.
T-W-5Funkcja i zasady doradztwa rolniczego. Omówienie kształcenia ustawicznego.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1wykład informacyjny z użyciem komputera
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: test ze skrótów stosowanych w ronictwie związanych z ekonomiką i doradztwem rolniczym
S-3Ocena podsumowująca: test pisemny na zakończenie cyklu wykładów
S-2Ocena formująca: Prezentacja na wybrany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować rezultatów działalności doradczej w zakresie rolnictwa
3,0Student prezentuje "suche" wyniki bez umiejętności ich efektywnej analizy w zakresie doradztwa rolniczego i współpracy w działalności rolniczej
3,5Student prezentuje wyniki z umiejętności ich efektywnej analizy w zakresie doradztwa rolniczego
4,0Student nie tylko efektywnie prezentuje wyniki, ale również dokonuje ich analizy. Potrafi również prowadzić dyskusję o osiągniętych wynikach w zakresie doradztwa rolniczego
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach oraz oszacować błędy w zakresie doradztwa rolniczego
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach, a także proponować modyfikacje i możliwości nawiązywania współpracy pomiedzy przessiębiorstwami w zakresie doradztwa rolniczego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C16_K01Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań w zakresie podejmowania śmiałych decyzji innowacyjnych z zakresu działalności rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ZO_1A_K05jest świadomy potrzeby funkcjonowania w środowisku społecznym i zawodowym liderów wyznaczających kierunki działalności
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z zarzadzaniem procesami szkolenia oraz oceną efektywności szkoleń, które są integralnym elementem działalności doradczej
C-2Zapoznanie z doradztwem w zakresie rolnictwa, między innymi z doradztwem ekonomicznym, technologicznym, oraz zasadami pozyskiwania środków z funduszy Unii Europejskiej (zarządzanie projektami).
Treści programoweT-W-4Metody konsultingu i doradztwa.
T-W-5Funkcja i zasady doradztwa rolniczego. Omówienie kształcenia ustawicznego.
T-W-6Zasady doradztwa rolniczego.Omówienie możliwości współpracy pomiędzy doradcą a rolnikiem w zakresie idei doradztwa rolniczego
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-1wykład informacyjny z użyciem komputera
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: test pisemny na zakończenie cyklu wykładów
S-2Ocena formująca: Prezentacja na wybrany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest chętny do podejmowania kreatywnych działań
3,0Student w niewielkim zakresie jest chętny do podejmowania kreatywnych działań ale nie jest świadomy celowości tych działań
3,5Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań i w niewielkim zakresie jest świadomy celowości tych działań
4,0Student jest chętny do podejmowania kreatywnych działań i jest świadomy celowości tych działań
4,5Student jest chętny i zorientowany do podejmowania kreatywnych działań i jest świadomy i przekonany o celowości tych działań szczególnie w zakresie działalności rolniczej
5,0Student jest chętny i zdeterminowany do podejmowania kreatywnych działań oraz jest świadomy i przekonany o celowości tych działań w zakresie działalności rolniczej oraz każdej innej podejmowanej inicjatywie