Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach
Specjalność Ekolologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1- podstawowe zagadnienia z paszoznawstwa i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z grupą naturalnych substancji antyodżywczych oraz szkodliwych pochodzenia antropogenicznego (źródła, działanie na organizm) występujących w paszach
C-2zapoznanie studentów z metodami oznaczania i inaktywacji tych substancji oraz zapobiegania zanieczyszczeniu pasz szkodliwymi czynnikami chemicznymi i biologicznymi

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody wykrywania wybranych związków antyodżywczych i szkodliwych występujących w paszach.2
T-L-2Skutki zdrowotne zanieczyszczenia pasz.2
T-L-3Rośliny i roślinne substancje o działaniu kancerogennym.2
T-L-4Najczęstsze zatrucia zwierząt związkami chemicznymi występującymi w paszach.2
T-L-5Czynniki sprzyjające nagromadzeniu azotanów i azotynów w paszach roślinnych.2
T-L-6Charakterystyka substancji dodawanych do pasz w celu polepszenia ich właściwości.2
T-L-7Sposoby zapobiegania skażeniom pasz i produktów pochodzenia zwierzęcego.3
15
wykłady
T-W-1Substancje antyodżywcze występujące w paszach.2
T-W-2Wpływ skażonego środowiska (metale ciężkie, pestycydy itp.) na jakość pasz.2
T-W-3Podatność płodów rolnych na skażenia chemiczne: akumulacja wybranych substancji w surowcach paszowych i paszach.2
T-W-4Charakterystyka chemicznych skażeń pasz: substancje z grupy ksenoestrogenów, pozostałości nawozów mineralnych i preparatów stosowanych do ochrony roślin, toksyny roślinne, substancje przenikające z tworzyw sztucznych i sprzętu stosowanego w rolnictwie.2
T-W-5Charakterystyka biologicznych skażeń pasz.2
T-W-6Normy dotyczące dopuszczalnych zawartości wybranych zanieczyszczeń surowcach paszowych i paszach. Wymogi w zakresie bezpieczeństwa pasz.2
T-W-7Wpływ wybranych substancji występujacych w paszach na płodność i zdolność rozrodczą zwierząt, ich działanie teratogenne i embriotoksyczne3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie wskazanej literatury4
A-L-3przygotowanie się do kolokwium4
A-L-4Przygotowanie do zajęć4
A-L-5Konsultacje2
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń1
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie wskazanej literatury6
A-W-3przygotowanie się do kolokwium6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_W01
wymienia i charakteryzuje substancje antyżywieniowe i szkodliwe występujące w paszach
ZOinz_2A_W08, ZOinz_2A_W05C-1T-L-6, T-L-3, T-W-6, T-W-3, T-W-7, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_U01
dobiera metody wykrywania i oznaczania określonych substancji występujących w paszach
ZOinz_2A_U08C-2T-L-1M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_K01
rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych oraz z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego
ZOinz_2A_K02, ZOinz_2A_K08C-1T-L-4, T-L-2, T-W-6, T-W-3, T-W-7, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-2M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_W01
wymienia i charakteryzuje substancje antyżywieniowe i szkodliwe występujące w paszach
2,0Student nie potrafi zdefiniowac podstawowych pojęć. Nie potrafi wymienić ani opisać ważniejszych substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach.
3,0Student, z dużą pomoca nauczyciela, definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi, w miarę samodzielnie, wymienić ważniejsze substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia dużo błędów. Student wykazuje małe zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
3,5Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi, w miarę samodzielnie, wymienić większość substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia dużo błędów. Student wykazuje średnie zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
4,0Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie wymienić i scharakteryzować większość z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia niewiele błędów. Student wykazuje duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
4,5Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie wymienić i scharakteryzować wszystkie z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia niewiele błędów. Student wykazuje duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
5,0Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie i bezbłędnie wymienić i scharakteryzować wszystkie z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Student wykazuje bardzo duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_U01
dobiera metody wykrywania i oznaczania określonych substancji występujących w paszach
2,0Student nie potrafi wskazać właściwych metod wykrywania i oznaczania określonych substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach.
3,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania tylko niektórych substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje znaczne trudności w uzasadnieniu ich wyboru. Popełnia dużo błędów.
3,5Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania tylko niektórych substancji występujących w paszach. Student wykazuje średnie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
4,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania większości, omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje niewielkie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
4,5Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania wszystkich omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje niewielkie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
5,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania wszystkich omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student poprawnie uzasadnia ich wybór.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O7.2_K01
rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych oraz z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego
2,0Student nie rozumie zagrożeń wynikających z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych oraz konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego.
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma duże trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest malo samodzielny i popełnia bardzo dużo błędów.
3,5Student w średnim stopniu rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest mało samodzielny i popełnia dużo błędów.
4,0Student rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma nieznaczne trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny, ale popełnia błędy.
4,5Student rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Rozumie i omawia konsekwencje wynikające z włączenia tych związków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny. Popełnia jedynie mało znaczące błędy.
5,0Student w pełni rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Rozumie i bezbłędnie omawia konsekwencje wynikające z włączenia tych związków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny i nie popełnia błędów.

Literatura podstawowa

  1. Bubień Z, Ćwiczenia z toksykologii weterynaryjnej, PWN, Warszawa, 1984
  2. Jamroz D. (red), Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, 2006

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody wykrywania wybranych związków antyodżywczych i szkodliwych występujących w paszach.2
T-L-2Skutki zdrowotne zanieczyszczenia pasz.2
T-L-3Rośliny i roślinne substancje o działaniu kancerogennym.2
T-L-4Najczęstsze zatrucia zwierząt związkami chemicznymi występującymi w paszach.2
T-L-5Czynniki sprzyjające nagromadzeniu azotanów i azotynów w paszach roślinnych.2
T-L-6Charakterystyka substancji dodawanych do pasz w celu polepszenia ich właściwości.2
T-L-7Sposoby zapobiegania skażeniom pasz i produktów pochodzenia zwierzęcego.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Substancje antyodżywcze występujące w paszach.2
T-W-2Wpływ skażonego środowiska (metale ciężkie, pestycydy itp.) na jakość pasz.2
T-W-3Podatność płodów rolnych na skażenia chemiczne: akumulacja wybranych substancji w surowcach paszowych i paszach.2
T-W-4Charakterystyka chemicznych skażeń pasz: substancje z grupy ksenoestrogenów, pozostałości nawozów mineralnych i preparatów stosowanych do ochrony roślin, toksyny roślinne, substancje przenikające z tworzyw sztucznych i sprzętu stosowanego w rolnictwie.2
T-W-5Charakterystyka biologicznych skażeń pasz.2
T-W-6Normy dotyczące dopuszczalnych zawartości wybranych zanieczyszczeń surowcach paszowych i paszach. Wymogi w zakresie bezpieczeństwa pasz.2
T-W-7Wpływ wybranych substancji występujacych w paszach na płodność i zdolność rozrodczą zwierząt, ich działanie teratogenne i embriotoksyczne3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie wskazanej literatury4
A-L-3przygotowanie się do kolokwium4
A-L-4Przygotowanie do zajęć4
A-L-5Konsultacje2
A-L-6Pisemne zaliczenie ćwiczeń1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie wskazanej literatury6
A-W-3przygotowanie się do kolokwium6
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O7.2_W01wymienia i charakteryzuje substancje antyżywieniowe i szkodliwe występujące w paszach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_W08ma pogłębioną wiedzę o środowisku przyrodniczym i jego roli, znaczeniu i metodach ochrony w zrównoważonym wykorzystaniu
ZOinz_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o metodach oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z grupą naturalnych substancji antyodżywczych oraz szkodliwych pochodzenia antropogenicznego (źródła, działanie na organizm) występujących w paszach
Treści programoweT-L-6Charakterystyka substancji dodawanych do pasz w celu polepszenia ich właściwości.
T-L-3Rośliny i roślinne substancje o działaniu kancerogennym.
T-W-6Normy dotyczące dopuszczalnych zawartości wybranych zanieczyszczeń surowcach paszowych i paszach. Wymogi w zakresie bezpieczeństwa pasz.
T-W-3Podatność płodów rolnych na skażenia chemiczne: akumulacja wybranych substancji w surowcach paszowych i paszach.
T-W-7Wpływ wybranych substancji występujacych w paszach na płodność i zdolność rozrodczą zwierząt, ich działanie teratogenne i embriotoksyczne
T-W-4Charakterystyka chemicznych skażeń pasz: substancje z grupy ksenoestrogenów, pozostałości nawozów mineralnych i preparatów stosowanych do ochrony roślin, toksyny roślinne, substancje przenikające z tworzyw sztucznych i sprzętu stosowanego w rolnictwie.
T-W-5Charakterystyka biologicznych skażeń pasz.
T-W-1Substancje antyodżywcze występujące w paszach.
T-W-2Wpływ skażonego środowiska (metale ciężkie, pestycydy itp.) na jakość pasz.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniowac podstawowych pojęć. Nie potrafi wymienić ani opisać ważniejszych substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach.
3,0Student, z dużą pomoca nauczyciela, definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi, w miarę samodzielnie, wymienić ważniejsze substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia dużo błędów. Student wykazuje małe zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
3,5Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi, w miarę samodzielnie, wymienić większość substancje antyżywieniowe i szkodliwe w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia dużo błędów. Student wykazuje średnie zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
4,0Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie wymienić i scharakteryzować większość z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia niewiele błędów. Student wykazuje duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
4,5Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie wymienić i scharakteryzować wszystkie z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Charakteryzując te substancje popełnia niewiele błędów. Student wykazuje duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
5,0Student definiuje podstawowe pojęcia. Potrafi samodzielnie i bezbłędnie wymienić i scharakteryzować wszystkie z omawianych na zajęciach substancji antyżywieniowych i szkodliwych w paszach. Student wykazuje bardzo duże zainteresowanie poruszanymi zagadnieniami.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O7.2_U01dobiera metody wykrywania i oznaczania określonych substancji występujących w paszach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z metodami oznaczania i inaktywacji tych substancji oraz zapobiegania zanieczyszczeniu pasz szkodliwymi czynnikami chemicznymi i biologicznymi
Treści programoweT-L-1Metody wykrywania wybranych związków antyodżywczych i szkodliwych występujących w paszach.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wskazać właściwych metod wykrywania i oznaczania określonych substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach.
3,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania tylko niektórych substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje znaczne trudności w uzasadnieniu ich wyboru. Popełnia dużo błędów.
3,5Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania tylko niektórych substancji występujących w paszach. Student wykazuje średnie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
4,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania większości, omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje niewielkie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
4,5Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania wszystkich omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student wykazuje niewielkie trudności w uzasadnieniu ich wyboru.
5,0Student potrafi wskazać metody wykrywania i oznaczania wszystkich omawianych na zajęciach, substancji antyżywieniowych i szkodliwych występujących w paszach. Student poprawnie uzasadnia ich wybór.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_EAUZ-O7.2_K01rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych oraz z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZOinz_2A_K02Wykazuje świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie zootechniki
ZOinz_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z grupą naturalnych substancji antyodżywczych oraz szkodliwych pochodzenia antropogenicznego (źródła, działanie na organizm) występujących w paszach
Treści programoweT-L-4Najczęstsze zatrucia zwierząt związkami chemicznymi występującymi w paszach.
T-L-2Skutki zdrowotne zanieczyszczenia pasz.
T-W-6Normy dotyczące dopuszczalnych zawartości wybranych zanieczyszczeń surowcach paszowych i paszach. Wymogi w zakresie bezpieczeństwa pasz.
T-W-3Podatność płodów rolnych na skażenia chemiczne: akumulacja wybranych substancji w surowcach paszowych i paszach.
T-W-7Wpływ wybranych substancji występujacych w paszach na płodność i zdolność rozrodczą zwierząt, ich działanie teratogenne i embriotoksyczne
T-W-4Charakterystyka chemicznych skażeń pasz: substancje z grupy ksenoestrogenów, pozostałości nawozów mineralnych i preparatów stosowanych do ochrony roślin, toksyny roślinne, substancje przenikające z tworzyw sztucznych i sprzętu stosowanego w rolnictwie.
T-W-5Charakterystyka biologicznych skażeń pasz.
T-W-1Substancje antyodżywcze występujące w paszach.
T-W-2Wpływ skażonego środowiska (metale ciężkie, pestycydy itp.) na jakość pasz.
Metody nauczaniaM-2objaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie zagrożeń wynikających z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych oraz konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego.
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma duże trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest malo samodzielny i popełnia bardzo dużo błędów.
3,5Student w średnim stopniu rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest mało samodzielny i popełnia dużo błędów.
4,0Student rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Ma nieznaczne trudności z omówieniem konsekwencji wynikających z włączenia tych zwiazków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny, ale popełnia błędy.
4,5Student rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Rozumie i omawia konsekwencje wynikające z włączenia tych związków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny. Popełnia jedynie mało znaczące błędy.
5,0Student w pełni rozumie zagrożenia wynikające z obecności w paszach substancji szkodliwych i antyżywieniowych. Rozumie i bezbłędnie omawia konsekwencje wynikające z włączenia tych związków do łańcucha pokarmowego. W zakresie wyrażania wiedzy jest samodzielny i nie popełnia błędów.