Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Organizacja hodowli metody doskonalenia zwierząt futerkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja hodowli metody doskonalenia zwierząt futerkowych
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 7 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 8 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii, warunków utrzymania zwierząt futerkowych w Polsce

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych2
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych2
7
wykłady
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych3
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń9
A-A-3Udział w konsultacjach. Konsultacje z prowadzącym zajęcia (W, A, L, T) również poprzez e-mail3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-5Zaliczenie i omówienie projektów1
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury6
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-6Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_W01
Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
ZO_2A_W07, ZO_2A_W09, ZO_2A_W10C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_U01
Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
ZO_2A_U01, ZO_2A_U02, ZO_2A_U03, ZO_2A_U11C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_K01
Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
ZO_2A_K01, ZO_2A_K05, ZO_2A_K09C-1T-A-1, T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_W01
Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
2,0
3,0Student ma wiedzę na temat wstepnych założeń technologi chowu na fermie zwierzat futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_U01
Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
2,0
3,0Student umie wykonać cykl hodowlany na fermie norek
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O3.3_K01
Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
2,0
3,0Student posiada zdolnośc do organizacji hodowli zwierząt futerkowych, jest kreatywny i samodzielny
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rosiak Marian, Roczny cykl hodowlany na fermie norek, Poznań, 2008
  2. Gliński Z., Kostro K., Podstawy hodowli lisów i norek, PWRiL, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych2
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych3
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych3
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń9
A-A-3Udział w konsultacjach. Konsultacje z prowadzącym zajęcia (W, A, L, T) również poprzez e-mail3
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych10
A-A-5Zaliczenie i omówienie projektów1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury6
A-W-3Samodzielne studiowanie tematyki wykładów7
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów6
A-W-6Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZG-O3.3_W01Student zna zasady organizacji hodowli i metody doskonalenia zwierząt futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W07ma rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, możliwości ich zagospodarowania i czynników wpływających na ich rozwój
ZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
ZO_2A_W10ma pogłębioną wiedzę z zakresu podejmowania i organizacji działań w obszarze zootechniki z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa i ergonomii pracy oraz kształtowania indywidualnej przedsiębiorczości
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę na temat wstepnych założeń technologi chowu na fermie zwierzat futerkowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZG-O3.3_U01Student umie wprowadzać rózne metody doskonalenia hodowli zwierząt futerkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U01Wykazuje pogłębioną umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach w zakresie zootechniki.
ZO_2A_U02Ma pogłębione umiejętności w zakresie organizacji produkcji zwierzęcej, obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, technologii stosowanych w przetwórstwie surowców zwierzęcych oraz możliwości wykorzystania terapeutycznych właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych
ZO_2A_U03Wykazuje umiejętność analitycznego, krytycznego i właściwego opracowania materiałów oraz formułowania samodzielnych wniosków
ZO_2A_U11Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wykonać cykl hodowlany na fermie norek
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZG-O3.3_K01Student posiada zdolność zastosowania w praktyce wiedzy z zakresu organizacji hodowli i metod doskonalenia zwierząt futerkowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K01Pracuje samodzielnie i w zespole, potrafi przejąć rolę lidera
ZO_2A_K05Jest zdolny do inicjowania i organizowania działań społecznych na rzecz interesu publicznego oraz do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
ZO_2A_K09Przejawia wysoką wrażliwość na potrzeby ludzi i zwierząt oraz otaczającego środowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją hodowli zwierząt futerkowych w Polsce i z metodami doskonalenia tych zwierząt
Treści programoweT-A-1Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-A-3Zadania z zakresu zakladania fermy królikó mięsnych
T-A-2Zadania z zakresu organizacji chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-1Organizacja hodowli - technologia chowu na fermach zwierząt futerkowych
T-W-2Organizacja rozrodu na fermie zwierząt futerkowych
T-W-3Organizacja chowu królików mięsnych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne
M-2Filmy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja aktywności studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne z wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Oceny z zadań projektowych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada zdolnośc do organizacji hodowli zwierząt futerkowych, jest kreatywny i samodzielny
3,5
4,0
4,5
5,0