Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Ocena i wykorzystanie surowców zwierzęcych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ocena i wykorzystanie surowców zwierzęcych
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 0,50,30zaliczenie
laboratoriaL1 10 0,50,30zaliczenie
wykładyW1 10 1,00,40egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z fizjologii, mikrobiologii, biochemii, żywienia.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapozna się z właściwościami (skład chemiczny, wartość odżywcza, przemiany biologiczne) surowców zwierzęcych ( mleko, mięso, tłuszcze, artykuły uboczne) oraz pozna metody oceny ich jakości technologicznej i mikrobiologicznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-11. Ocena wartości rzeźnej różnych gatunków zwierząt.2
T-A-2Pozyskiwanie mięsa zwierząt rzeźnych (klasyfikacja poubojowa, rozbiór tusz).2
T-A-33. Metody (fizyczne, chemiczne, sensoryczne) stosowane w ocenie jakości mięsa surowego oraz jego przydatności technologicznej.2
T-A-4Metody chemiczne, biologiczne i organoleptyczne w ocenie świeżości mięsa.2
T-A-5Ocena chemiczna, organoleptyczna i higieniczna mleka surowego i spożywczego.2
10
laboratoria
T-L-1Metody oznaczania jakości mięsa i jego właściwości przetwórczych. Oznaczanie wodochłonności (metoda Grau i Hamma, wyciek termiczny), pH i barwy mięsa różnych gatunków zwierząt metodą aparaturową i wzrokową. Określenie składowych barwy metodą uproszczoną oraz w systemie CIELAB i CIELCh.2
T-L-2Ocena świeżości mięsa: Ocena organoleptyczna. Próba gotowania. Pomiar kwasowości mięsa. Badanie na obecność amoniaku (próba Nesslera, próba Ebera). Wykrywanie siarkowodoru. Próby biologiczne ( próba z błękitem metylenowym, wykrywanie obecności peroksydazy w mięsie).2
T-L-3Ocena jakości tłuszczu zwierzęcego: Ocena organoleptyczna. Metody chemiczne (oznaczanie liczby zmydlania, oznaczanie liczby nadtlenkowej, oznaczanie liczby jodowej, liczby kwasowej).2
T-L-4Porównanie jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (bydło, trzoda chlewna, drób) oraz metody oceny jakości ryb świeżych.2
T-L-5Ocena jakości mleka: ocena cech fizycznych (oznaczanie gęstości, oznaczanie kwasowości czynnej i miareczkowej). Metoda oceny skuteczności pasteryzacji mleka spożywczego. Ocena jakości higienicznej mleka: próba z błękitem metylenowym, próba z alizaryną, ocena organoleptyczna. Próba na obecność peroksydazy oraz fosfatazy alkalicznej.2
10
wykłady
T-W-1Surowce zwierzęce podział i wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Produkcja w Polsce i na świecie.1
T-W-2Przepisy regulujące wykorzystanie mięsa zwierząt rzeźnych, artykułów ubocznych, mleka i jaj w karmach dla zwierząt1
T-W-3Skład chemiczny, wartość odżywcza, właściwości fizyko-chemiczne mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych. Wykorzystanie mięsa jako surowca w żywieniu psów.2
T-W-4Przemiany poubojowe (endogenne i egzogenne) zachodzące w mięsie i ich wpływ na jakość surowca2
T-W-5Uboczne artykuły poubojowe (wartość odżywcza - nerki, wątroby, serca, płuca, jelita , wymiona , MDOM) i ich wykorzystanie w żywieniu psów1
T-W-6Tłuszcze zwierzęce. Rodzaje tłuszczów zwierzęcych. Skład chemiczny, wartość odżywcza. Procesy biologiczne w tłuszczach. Wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych w karmach dla psów.1
T-W-7Właściwości chemiczne, fizyczne i odżywcze mleka oraz jego przetworów i ich wykorzystanie w żywieniu psów.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zajęć i pisemnego zaliczenia ćwiczeń.5
15
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia pisemnego z ćwiczeń.5
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury naukowej z zagadnień związanych z przedmiotem.10
A-W-3Przygotowanie się do pisemnego zaliczenia wykładów.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-3Zajęcia praktyczne w laboratorium, wykonanie prawidłowe ćwiczeń laboratoryjnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-2Ocena formująca: Ocena z pisemna z zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: aprobata

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_10_W01
Student posiada wiedzę z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
Kn_2A_W05, Kn_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-L-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_10_U01
Przy pomocy poznanych metod oceny surowca do produkcji karm jest w stanie ocenić jego przydatność do produkcji i ich wpływ na jakość wytworzonej karmy oraz pozytywny lub negatywny wpływ surowca na zdrowie zwierząt.
Kn_2A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_10_K01
Student jest świadomy wyboru odpowiednich surowców do produkcji karm zna ich właściwości technologiczne oraz ma świadomość ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm.
Kn_2A_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_10_W01
Student posiada wiedzę z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
2,0Student nie posiada wiedzy na poziomie dostatecznym z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
3,0Student posiada wiedzy na poziomie dostatecznym z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_10_U01
Przy pomocy poznanych metod oceny surowca do produkcji karm jest w stanie ocenić jego przydatność do produkcji i ich wpływ na jakość wytworzonej karmy oraz pozytywny lub negatywny wpływ surowca na zdrowie zwierząt.
2,0Brak umięjętności zastosowania poznanych metod do oceny jakości surowca oraz jego przydatności do produkcji karmy dla zwierząt.
3,0Dostateczne umięjętności w zastosowaniu poznanych metod do oceny jakości surowca oraz jego przydatności do produkcji karmy dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_10_K01
Student jest świadomy wyboru odpowiednich surowców do produkcji karm zna ich właściwości technologiczne oraz ma świadomość ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm.
2,0Student nie zna właściwości surowców zwierzęcych i nie ma świadomości ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm dla zwierząt.
3,0Student zna właściwości surowców zwierzęcych i ma świadomość ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. A. Olszewski, Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych., WNT, Warszawa, 2005
  2. J.Kortz, Ocena surowców rzeźnych. Skrypt dla studentów, AR Szczecin, 2001
  3. pod red. Z. Łitwińczuka, Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie, PWRiL, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., Wydawnictwo Lekarskie PZWL., 2011
  2. Pod red. Kijowskiego J., Sikory T., Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności., WNT, Warszawa, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-11. Ocena wartości rzeźnej różnych gatunków zwierząt.2
T-A-2Pozyskiwanie mięsa zwierząt rzeźnych (klasyfikacja poubojowa, rozbiór tusz).2
T-A-33. Metody (fizyczne, chemiczne, sensoryczne) stosowane w ocenie jakości mięsa surowego oraz jego przydatności technologicznej.2
T-A-4Metody chemiczne, biologiczne i organoleptyczne w ocenie świeżości mięsa.2
T-A-5Ocena chemiczna, organoleptyczna i higieniczna mleka surowego i spożywczego.2
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody oznaczania jakości mięsa i jego właściwości przetwórczych. Oznaczanie wodochłonności (metoda Grau i Hamma, wyciek termiczny), pH i barwy mięsa różnych gatunków zwierząt metodą aparaturową i wzrokową. Określenie składowych barwy metodą uproszczoną oraz w systemie CIELAB i CIELCh.2
T-L-2Ocena świeżości mięsa: Ocena organoleptyczna. Próba gotowania. Pomiar kwasowości mięsa. Badanie na obecność amoniaku (próba Nesslera, próba Ebera). Wykrywanie siarkowodoru. Próby biologiczne ( próba z błękitem metylenowym, wykrywanie obecności peroksydazy w mięsie).2
T-L-3Ocena jakości tłuszczu zwierzęcego: Ocena organoleptyczna. Metody chemiczne (oznaczanie liczby zmydlania, oznaczanie liczby nadtlenkowej, oznaczanie liczby jodowej, liczby kwasowej).2
T-L-4Porównanie jakości mięsa różnych gatunków zwierząt (bydło, trzoda chlewna, drób) oraz metody oceny jakości ryb świeżych.2
T-L-5Ocena jakości mleka: ocena cech fizycznych (oznaczanie gęstości, oznaczanie kwasowości czynnej i miareczkowej). Metoda oceny skuteczności pasteryzacji mleka spożywczego. Ocena jakości higienicznej mleka: próba z błękitem metylenowym, próba z alizaryną, ocena organoleptyczna. Próba na obecność peroksydazy oraz fosfatazy alkalicznej.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Surowce zwierzęce podział i wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Produkcja w Polsce i na świecie.1
T-W-2Przepisy regulujące wykorzystanie mięsa zwierząt rzeźnych, artykułów ubocznych, mleka i jaj w karmach dla zwierząt1
T-W-3Skład chemiczny, wartość odżywcza, właściwości fizyko-chemiczne mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych. Wykorzystanie mięsa jako surowca w żywieniu psów.2
T-W-4Przemiany poubojowe (endogenne i egzogenne) zachodzące w mięsie i ich wpływ na jakość surowca2
T-W-5Uboczne artykuły poubojowe (wartość odżywcza - nerki, wątroby, serca, płuca, jelita , wymiona , MDOM) i ich wykorzystanie w żywieniu psów1
T-W-6Tłuszcze zwierzęce. Rodzaje tłuszczów zwierzęcych. Skład chemiczny, wartość odżywcza. Procesy biologiczne w tłuszczach. Wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych w karmach dla psów.1
T-W-7Właściwości chemiczne, fizyczne i odżywcze mleka oraz jego przetworów i ich wykorzystanie w żywieniu psów.2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zajęć i pisemnego zaliczenia ćwiczeń.5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia pisemnego z ćwiczeń.5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Studiowanie literatury naukowej z zagadnień związanych z przedmiotem.10
A-W-3Przygotowanie się do pisemnego zaliczenia wykładów.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_10_W01Student posiada wiedzę z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z właściwościami (skład chemiczny, wartość odżywcza, przemiany biologiczne) surowców zwierzęcych ( mleko, mięso, tłuszcze, artykuły uboczne) oraz pozna metody oceny ich jakości technologicznej i mikrobiologicznej.
Treści programoweT-W-1Surowce zwierzęce podział i wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Produkcja w Polsce i na świecie.
T-W-2Przepisy regulujące wykorzystanie mięsa zwierząt rzeźnych, artykułów ubocznych, mleka i jaj w karmach dla zwierząt
T-A-11. Ocena wartości rzeźnej różnych gatunków zwierząt.
T-A-2Pozyskiwanie mięsa zwierząt rzeźnych (klasyfikacja poubojowa, rozbiór tusz).
T-A-4Metody chemiczne, biologiczne i organoleptyczne w ocenie świeżości mięsa.
T-L-1Metody oznaczania jakości mięsa i jego właściwości przetwórczych. Oznaczanie wodochłonności (metoda Grau i Hamma, wyciek termiczny), pH i barwy mięsa różnych gatunków zwierząt metodą aparaturową i wzrokową. Określenie składowych barwy metodą uproszczoną oraz w systemie CIELAB i CIELCh.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-2Ocena formująca: Ocena z pisemna z zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy na poziomie dostatecznym z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
3,0Student posiada wiedzy na poziomie dostatecznym z właściwości fizykochemicznych oraz metod oceny surowców zwierzęcych wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_10_U01Przy pomocy poznanych metod oceny surowca do produkcji karm jest w stanie ocenić jego przydatność do produkcji i ich wpływ na jakość wytworzonej karmy oraz pozytywny lub negatywny wpływ surowca na zdrowie zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z właściwościami (skład chemiczny, wartość odżywcza, przemiany biologiczne) surowców zwierzęcych ( mleko, mięso, tłuszcze, artykuły uboczne) oraz pozna metody oceny ich jakości technologicznej i mikrobiologicznej.
Treści programoweT-W-1Surowce zwierzęce podział i wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Produkcja w Polsce i na świecie.
T-W-2Przepisy regulujące wykorzystanie mięsa zwierząt rzeźnych, artykułów ubocznych, mleka i jaj w karmach dla zwierząt
T-W-3Skład chemiczny, wartość odżywcza, właściwości fizyko-chemiczne mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych. Wykorzystanie mięsa jako surowca w żywieniu psów.
T-L-1Metody oznaczania jakości mięsa i jego właściwości przetwórczych. Oznaczanie wodochłonności (metoda Grau i Hamma, wyciek termiczny), pH i barwy mięsa różnych gatunków zwierząt metodą aparaturową i wzrokową. Określenie składowych barwy metodą uproszczoną oraz w systemie CIELAB i CIELCh.
T-L-2Ocena świeżości mięsa: Ocena organoleptyczna. Próba gotowania. Pomiar kwasowości mięsa. Badanie na obecność amoniaku (próba Nesslera, próba Ebera). Wykrywanie siarkowodoru. Próby biologiczne ( próba z błękitem metylenowym, wykrywanie obecności peroksydazy w mięsie).
T-L-3Ocena jakości tłuszczu zwierzęcego: Ocena organoleptyczna. Metody chemiczne (oznaczanie liczby zmydlania, oznaczanie liczby nadtlenkowej, oznaczanie liczby jodowej, liczby kwasowej).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-3Zajęcia praktyczne w laboratorium, wykonanie prawidłowe ćwiczeń laboratoryjnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-2Ocena formująca: Ocena z pisemna z zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak umięjętności zastosowania poznanych metod do oceny jakości surowca oraz jego przydatności do produkcji karmy dla zwierząt.
3,0Dostateczne umięjętności w zastosowaniu poznanych metod do oceny jakości surowca oraz jego przydatności do produkcji karmy dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_10_K01Student jest świadomy wyboru odpowiednich surowców do produkcji karm zna ich właściwości technologiczne oraz ma świadomość ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K01Jest świadomy problemów prawnych i etycznych na poszczególnych etapach eksperymentu na zwierzętach i w pracy ze zwierzętami
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z właściwościami (skład chemiczny, wartość odżywcza, przemiany biologiczne) surowców zwierzęcych ( mleko, mięso, tłuszcze, artykuły uboczne) oraz pozna metody oceny ich jakości technologicznej i mikrobiologicznej.
Treści programoweT-W-1Surowce zwierzęce podział i wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Produkcja w Polsce i na świecie.
T-W-2Przepisy regulujące wykorzystanie mięsa zwierząt rzeźnych, artykułów ubocznych, mleka i jaj w karmach dla zwierząt
T-W-3Skład chemiczny, wartość odżywcza, właściwości fizyko-chemiczne mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych. Wykorzystanie mięsa jako surowca w żywieniu psów.
T-W-4Przemiany poubojowe (endogenne i egzogenne) zachodzące w mięsie i ich wpływ na jakość surowca
T-W-5Uboczne artykuły poubojowe (wartość odżywcza - nerki, wątroby, serca, płuca, jelita , wymiona , MDOM) i ich wykorzystanie w żywieniu psów
T-W-6Tłuszcze zwierzęce. Rodzaje tłuszczów zwierzęcych. Skład chemiczny, wartość odżywcza. Procesy biologiczne w tłuszczach. Wykorzystanie tłuszczów zwierzęcych w karmach dla psów.
T-W-7Właściwości chemiczne, fizyczne i odżywcze mleka oraz jego przetworów i ich wykorzystanie w żywieniu psów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych.
M-2Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia.
M-3Zajęcia praktyczne w laboratorium, wykonanie prawidłowe ćwiczeń laboratoryjnych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów.
S-2Ocena formująca: Ocena z pisemna z zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń.
S-3Ocena podsumowująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna właściwości surowców zwierzęcych i nie ma świadomości ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm dla zwierząt.
3,0Student zna właściwości surowców zwierzęcych i ma świadomość ich pozytywnego i negatywnego wpływu na jakość karm dla zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0