Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Chów alpak, lam, bawołów i wielbłądów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów alpak, lam, bawołów i wielbłądów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 10 1,20,60zaliczenie
wykładyW3 8 0,80,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza ogólna dotycząca biologii i funkcjonowania organizmuzwierząt przeżuwających.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z charakterystyką gatunków wielbłądowatych oraz bawołów, ich biologią i użytkowaniem, zasadami chowu i prowadzenia pracy hodowlanej oraz organizacją i prowadzeniem stad.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja fermy i opieki weterynaryjnej (pomieszczenia i ich wyposażenie, zabiegi pielęgnacyjne, profilaktyka i choroby). Założenia do projektu.2
T-L-2Użytkowanie mleczne – ocena wydajności, czynniki wpływające na mleczność.1
T-L-3Użytkowanie mięsne. Właściwości prozdrowotne i przetwórstwo mięsa.2
T-L-4Użytkowanie wełniste . Ocena jakości włókna i wykorzystanie (alpaki i lamy). Skóry, futra, nawóz.2
T-L-5Genetyczne doskonalenie i praca hodowlana w stadzie.1
T-L-6Opracowanie zasad dobrze prowadzonej zooterapii z wykorzystaniem wielbłądowatych i przeżuwających w wybranych grupach docelowych.2
10
wykłady
T-W-1Pochodzenie, czas oraz udomowienie wielbłądowatych i przeżuwających. Znaczenie hodowli wielbłądowatych oraz bawołów na świecie i w Polsce.2
T-W-2Rozród. Odsadzenie młodych zwierząt.2
T-W-3Żywienie i potrzeby pokarmowe.1
T-W-4Alternatywne kierunki wykorzystania lam, alpak , guanako, wikuni i bawołów.2
T-W-5Promocja wielbłądowatych, bawołów i produktów od nich pochodzących.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.10
A-L-2Omówienie i ocena projektu.4
A-L-3Samodzielne przygotowanie projektu gospodarstwa i przedstawienie w formie prezentacji multimedialnej.9
A-L-4Samodzielne studiowanie wskazanego piśmiennictwa.8
A-L-5Konsultacje naukowe.5
36
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanego piśmiennictwa.6
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów.4
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera.
M-3Metoda projektów.
M-4Dyskusja dydaktyczna połączona z filmem dydaktycznym.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektu fermy i sposobu prezentacji.
S-3Ocena podsumowująca: Ocena końcowa na podstawie aktywności na zajęciach, projektu oraz prezentacji.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.3_W06
Student zna i potrafi scharakteryzować poszczególne gatunki przeżuwaczy w hodowli fermowej, kierunki produkcji, systemy utrzymania i produkcji, zasady utrzymania i żywienia, produkty uzyskiwane od bawołów i wielbłądowatych oraz czynniki wpływające na efektywność produkcji.
Kn_1P_W03, Kn_1P_W06C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-L-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-5M-2, M-1, M-4, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.3_U18
Student potrafi opracować projekt organizacji gospodarstwa w którym utrzymywane są wielbłądowate, bądź bawoły, analizować uwarunkowania zootechniczno-ekonomiczne podejmowania i prowadzenia ekologicznego chowu, bądź też utrzymania tych zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych i zagrodach edukacyjnych oraz ocenić efektywność ekonomiczną produkcji.
Kn_1P_U18, Kn_1P_U11C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-L-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-5M-2, M-1, M-4, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C10.3_K01
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, pozyskując informację z literatury, baz danych i innych źródeł informacji, prezentuje postawę proekologiczną.
Kn_1P_K02, Kn_1P_K04, Kn_1P_K01C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-L-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-5M-2, M-1, M-4, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.3_W06
Student zna i potrafi scharakteryzować poszczególne gatunki przeżuwaczy w hodowli fermowej, kierunki produkcji, systemy utrzymania i produkcji, zasady utrzymania i żywienia, produkty uzyskiwane od bawołów i wielbłądowatych oraz czynniki wpływające na efektywność produkcji.
2,0
3,0Student zna i potrafi scharakteryzować omawiane grupy przeżuwaczy utrzymywane w hodowli fermowej. Potrafi wymienić kierunki produkcji, systemy utrzymania i produkcji, zasady utrzymania i żywienia, produkty uzyskiwane od nich oraz czynniki wpływające na efektywność produkcji. Posiada wiedzę umożliwiajacą wykonanie projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.3_U18
Student potrafi opracować projekt organizacji gospodarstwa w którym utrzymywane są wielbłądowate, bądź bawoły, analizować uwarunkowania zootechniczno-ekonomiczne podejmowania i prowadzenia ekologicznego chowu, bądź też utrzymania tych zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych i zagrodach edukacyjnych oraz ocenić efektywność ekonomiczną produkcji.
2,0
3,0Potrafi organizować produkcję w opraciu o znajomość wymagań młodych wielbłądowatych i specyfikę ich wychowu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C10.3_K01
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, pozyskując informację z literatury, baz danych i innych źródeł informacji, prezentuje postawę proekologiczną.
2,0
3,0Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, pozyskuje informację z literatury, baz danych i innych źródeł informacji, prezentuje postawę proekologiczną.Potrafi ocenić dobrostan wielbłądowatych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Villavicencio Morales Anna, Chów alpak, Multico, Warszawa, 2010
  2. Bawoły wodne (domowe) w Polsce, http://bydlo.net.pl, 2014
  3. Wielka Encyklopedia Zwierząt: Ssaki, Oxford Educational, 2007

Literatura dodatkowa

  1. http://www.alpaki.pl, 2015
  2. http://alpacaspot.pl, 2015
  3. www.pzha.pl, 2015
  4. Lawrie John, Bonnie Vale Alpacas, Pastures for alpacas in Southern Australia, http://bonnievalealpacas.com, 2015

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja fermy i opieki weterynaryjnej (pomieszczenia i ich wyposażenie, zabiegi pielęgnacyjne, profilaktyka i choroby). Założenia do projektu.2
T-L-2Użytkowanie mleczne – ocena wydajności, czynniki wpływające na mleczność.1
T-L-3Użytkowanie mięsne. Właściwości prozdrowotne i przetwórstwo mięsa.2
T-L-4Użytkowanie wełniste . Ocena jakości włókna i wykorzystanie (alpaki i lamy). Skóry, futra, nawóz.2
T-L-5Genetyczne doskonalenie i praca hodowlana w stadzie.1
T-L-6Opracowanie zasad dobrze prowadzonej zooterapii z wykorzystaniem wielbłądowatych i przeżuwających w wybranych grupach docelowych.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie, czas oraz udomowienie wielbłądowatych i przeżuwających. Znaczenie hodowli wielbłądowatych oraz bawołów na świecie i w Polsce.2
T-W-2Rozród. Odsadzenie młodych zwierząt.2
T-W-3Żywienie i potrzeby pokarmowe.1
T-W-4Alternatywne kierunki wykorzystania lam, alpak , guanako, wikuni i bawołów.2
T-W-5Promocja wielbłądowatych, bawołów i produktów od nich pochodzących.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.10
A-L-2Omówienie i ocena projektu.4
A-L-3Samodzielne przygotowanie projektu gospodarstwa i przedstawienie w formie prezentacji multimedialnej.9
A-L-4Samodzielne studiowanie wskazanego piśmiennictwa.8
A-L-5Konsultacje naukowe.5
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.6
A-W-3Czytanie wskazanego piśmiennictwa.6
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów.4
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.3_W06Student zna i potrafi scharakteryzować poszczególne gatunki przeżuwaczy w hodowli fermowej, kierunki produkcji, systemy utrzymania i produkcji, zasady utrzymania i żywienia, produkty uzyskiwane od bawołów i wielbłądowatych oraz czynniki wpływające na efektywność produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu systematyki i taksonomii Prokaryota i Eukaryota w zakresie opisu faktograficznego oraz rekonstrukcji filogenetycznej, a także ich budowy, rozwoju, rozmnażania, występowania oraz znaczenia biologicznego i gospodarczego
Kn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z charakterystyką gatunków wielbłądowatych oraz bawołów, ich biologią i użytkowaniem, zasadami chowu i prowadzenia pracy hodowlanej oraz organizacją i prowadzeniem stad.
Treści programoweT-L-2Użytkowanie mleczne – ocena wydajności, czynniki wpływające na mleczność.
T-L-6Opracowanie zasad dobrze prowadzonej zooterapii z wykorzystaniem wielbłądowatych i przeżuwających w wybranych grupach docelowych.
T-L-4Użytkowanie wełniste . Ocena jakości włókna i wykorzystanie (alpaki i lamy). Skóry, futra, nawóz.
T-L-5Genetyczne doskonalenie i praca hodowlana w stadzie.
T-L-3Użytkowanie mięsne. Właściwości prozdrowotne i przetwórstwo mięsa.
T-L-1Organizacja fermy i opieki weterynaryjnej (pomieszczenia i ich wyposażenie, zabiegi pielęgnacyjne, profilaktyka i choroby). Założenia do projektu.
T-W-4Alternatywne kierunki wykorzystania lam, alpak , guanako, wikuni i bawołów.
T-W-3Żywienie i potrzeby pokarmowe.
T-W-2Rozród. Odsadzenie młodych zwierząt.
T-W-1Pochodzenie, czas oraz udomowienie wielbłądowatych i przeżuwających. Znaczenie hodowli wielbłądowatych oraz bawołów na świecie i w Polsce.
T-W-5Promocja wielbłądowatych, bawołów i produktów od nich pochodzących.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera.
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna połączona z filmem dydaktycznym.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektu fermy i sposobu prezentacji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i potrafi scharakteryzować omawiane grupy przeżuwaczy utrzymywane w hodowli fermowej. Potrafi wymienić kierunki produkcji, systemy utrzymania i produkcji, zasady utrzymania i żywienia, produkty uzyskiwane od nich oraz czynniki wpływające na efektywność produkcji. Posiada wiedzę umożliwiajacą wykonanie projektu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.3_U18Student potrafi opracować projekt organizacji gospodarstwa w którym utrzymywane są wielbłądowate, bądź bawoły, analizować uwarunkowania zootechniczno-ekonomiczne podejmowania i prowadzenia ekologicznego chowu, bądź też utrzymania tych zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych i zagrodach edukacyjnych oraz ocenić efektywność ekonomiczną produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U18Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Kn_1P_U11Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z charakterystyką gatunków wielbłądowatych oraz bawołów, ich biologią i użytkowaniem, zasadami chowu i prowadzenia pracy hodowlanej oraz organizacją i prowadzeniem stad.
Treści programoweT-L-2Użytkowanie mleczne – ocena wydajności, czynniki wpływające na mleczność.
T-L-6Opracowanie zasad dobrze prowadzonej zooterapii z wykorzystaniem wielbłądowatych i przeżuwających w wybranych grupach docelowych.
T-L-4Użytkowanie wełniste . Ocena jakości włókna i wykorzystanie (alpaki i lamy). Skóry, futra, nawóz.
T-L-5Genetyczne doskonalenie i praca hodowlana w stadzie.
T-L-3Użytkowanie mięsne. Właściwości prozdrowotne i przetwórstwo mięsa.
T-L-1Organizacja fermy i opieki weterynaryjnej (pomieszczenia i ich wyposażenie, zabiegi pielęgnacyjne, profilaktyka i choroby). Założenia do projektu.
T-W-4Alternatywne kierunki wykorzystania lam, alpak , guanako, wikuni i bawołów.
T-W-3Żywienie i potrzeby pokarmowe.
T-W-2Rozród. Odsadzenie młodych zwierząt.
T-W-1Pochodzenie, czas oraz udomowienie wielbłądowatych i przeżuwających. Znaczenie hodowli wielbłądowatych oraz bawołów na świecie i w Polsce.
T-W-5Promocja wielbłądowatych, bawołów i produktów od nich pochodzących.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera.
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna połączona z filmem dydaktycznym.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektu fermy i sposobu prezentacji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi organizować produkcję w opraciu o znajomość wymagań młodych wielbłądowatych i specyfikę ich wychowu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C10.3_K01Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, pozyskując informację z literatury, baz danych i innych źródeł informacji, prezentuje postawę proekologiczną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Kn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z charakterystyką gatunków wielbłądowatych oraz bawołów, ich biologią i użytkowaniem, zasadami chowu i prowadzenia pracy hodowlanej oraz organizacją i prowadzeniem stad.
Treści programoweT-L-2Użytkowanie mleczne – ocena wydajności, czynniki wpływające na mleczność.
T-L-6Opracowanie zasad dobrze prowadzonej zooterapii z wykorzystaniem wielbłądowatych i przeżuwających w wybranych grupach docelowych.
T-L-4Użytkowanie wełniste . Ocena jakości włókna i wykorzystanie (alpaki i lamy). Skóry, futra, nawóz.
T-L-5Genetyczne doskonalenie i praca hodowlana w stadzie.
T-L-3Użytkowanie mięsne. Właściwości prozdrowotne i przetwórstwo mięsa.
T-L-1Organizacja fermy i opieki weterynaryjnej (pomieszczenia i ich wyposażenie, zabiegi pielęgnacyjne, profilaktyka i choroby). Założenia do projektu.
T-W-4Alternatywne kierunki wykorzystania lam, alpak , guanako, wikuni i bawołów.
T-W-3Żywienie i potrzeby pokarmowe.
T-W-2Rozród. Odsadzenie młodych zwierząt.
T-W-1Pochodzenie, czas oraz udomowienie wielbłądowatych i przeżuwających. Znaczenie hodowli wielbłądowatych oraz bawołów na świecie i w Polsce.
T-W-5Promocja wielbłądowatych, bawołów i produktów od nich pochodzących.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera.
M-1Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-4Dyskusja dydaktyczna połączona z filmem dydaktycznym.
M-3Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektu fermy i sposobu prezentacji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, pozyskuje informację z literatury, baz danych i innych źródeł informacji, prezentuje postawę proekologiczną.Potrafi ocenić dobrostan wielbłądowatych.
3,5
4,0
4,5
5,0